Top News Επιμελητήριο Χαλκιδικής Επιχειρηματικότητα Οικονομία

Επιχειρείν στην Χαλκιδική με νέες τεχνολογίες στο προσκήνιο

Δέκα αιτήματα προτάσσουν τα Επιμελητήρια ενόψει Ευρωεκλογών…

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για καθυστερήσεις εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης…

EPENDYSEIS

• Μόλις δέκα μέρες απομένουν για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μια εκλογική διαδικασία που μπορεί για τους περισσότερους να θεωρείται χαλαρή, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται ίσως για τις πιο κρίσιμες κάλπες, αφού όλες οι σοβαρές αποφάσεις που αφορούν τόσο την χώρα μας, όσο και συνολικά την Ευρώπη, λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! 

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς… Πολιτικές που αφορούν τον αγροτικό τομέα, την ασφάλεια, την υγεία, την επιχειρηματικότητα και τα εργαλεία χρηματοδότησης που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η ελληνική οικονομία, περνούν μέσα από τα ευρωπαϊκά όργανα, τους εκπροσώπους των οποίων οι πολίτες επιλέγουν σε κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο η επιχειρηματικότητα!

Μόλις χθες έγραφε την Παρασκευή η ποιοτικότερη καθημερινή εφημερίδα ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ  για το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και πόσο σημαντικό είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το σημαντικότερο πρόβλημά τους είναι η έλλειψη ρευστότητας.

Με αφορμή λοιπόν τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο επιχειρηματικός κόσμος, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), προτάσσει δέκα κρίσιμα θέματα, διαμορφώνοντας τη βάση ώστε ν’ ανοίξει ο διάλογος μεταξύ πολιτικής και οικονομίας, μιας και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν δύο στους τρεις εργαζόμενους και δημιουργούν το 85% όλων των νέων θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα θέτει επί τάπητος τα εξής:

-Δέσμευση για σταθερό φορολογικό σύστημα σε ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

– Κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, με μετρήσιμα αποτελέσματα

-Προγράμματα ένταξης νέων τεχνολογιών στο επιχειρείν

– Στήριξη στη μικρομεσαία επιχείρηση

-Μέριμνα για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων

-Διασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού – ουσιαστικές ποινές σε εναρμονισμένες πρακτικές

– Νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ανάπτυξη ευρωπαϊκών οικονομιών κι επιχειρήσεων

-Στήριξη για ποιοτική ανάπτυξη του επιχειρείν (αύξηση συμμετοχής γυναικών, εξειδικευμένες θέσεις εργασίας κλπ)

– Απλοποίηση διαδικασιών για τις επιχειρήσεις της ΕΕ

– Αυστηροποίηση των ελέγχων για τη κατάληξη και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις.

Όπως, μεταξύ άλλων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων «στο κατώφλι της κρίσιμης για το μέλλον της Ευρώπης εκλογικής διαδικασίας της 9ης Ιουνίου και με ενεργές τις συνέπειες αλλεπάλληλων κρίσεων, ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει με ενδιαφέρον την «επόμενη μέρα» και προετοιμάζει τις παρεμβάσεις του».

 Καμπανάκι για τις επενδύσεις!

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν οι επισημάνσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις για επενδυτικές δαπάνες. Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ΕΙΒ INVESTMENT SURVEY 2023 για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι ενώ μέχρι στιγμής το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισεκ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι θετικές προοπτικές της οικονομίας αντανακλώνται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στην επενδυτική κατηγορία.

Καθοριστικός ο ρόλος τους…

Αναφερόμενος στην σημασία των επενδύσεων ο κορυφαίος τραπεζίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με δεδομένα τα προβλήματα που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, την υπογεννητικότητα και τη χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, ο ρόλος των επενδύσεων σε υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο καθίσταται καθοριστικός για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτικές δαπάνες ενισχύουν τη ζήτηση και το ρυθμό ανάπτυξης. Μακροπρόθεσμα, αυξάνουν το κεφαλαιακό απόθεμα της οικονομίας και επιταχύνουν το ρυθμό αύξησης του δυνητικού προϊόντος…».

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ «για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να υλοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν στην εξάλειψη διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση και το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα όμως, είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι περιοριστικές πρακτικές που εμποδίζουν τη λειτουργία των αγορών, με την κατάργηση των φραγμών εισόδου και το άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών στον ανταγωνισμό. Οι μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και θα διευκολύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας…».

Ο ρόλος των τραπεζών 

Κατά την ομιλία του ο Ι. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην συμβολή του τραπεζικού συστήματος λέγοντας ότι «αποφασιστικός παράγοντας για την αύξηση των επενδύσεων και την επίτευξη ταχύτερης ανάπτυξης είναι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που μπορεί να παρέχει χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Όπως είπε την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.