Οικονομία

Δάνεια 2,2 δισ. σε μικρομεσαίους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους!

Από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Στόχος η κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η οικονομική κρίση…

EYRO KLEIDI

• Είναι γεγονός ότι χιλιάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις διανύουν πολύ δύσκολες μέρες, προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και γεμάτο προκλήσεις.

Μόνιμος «πονοκέφαλος» για τις περισσότερες είναι η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αφού βρίσκουν ερμητικά κλειστές τις τραπεζικές κάνουλες χρηματοδότησης.

Αρχές του έτους το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ένα νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο», το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει, με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χθες ανακοινώθηκε επίσημα η έναρξη της λειτουργίας του!

Στο πλαίσιο λοιπόν του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα διατεθούν δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και την περίμετρο δανεισμού τους. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου. Την έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου ανακοίνωσε ο αναπλ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στα γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Ε.Α.Τ.), πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Τ., Γιώργο Ζαββό και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, Ισμήνη Παπακυρίλλου.

Προηγήθηκε η υπογραφή των 12 Επιχειρησιακών Συμφωνιών ανάμεσα στην Ε.Α.Τ. και τις συνεργαζόμενες εμπορικές τράπεζες.

Σε δύο επιμέρους Ταμεία…

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, αποτελείται από δύο επιμέρους Ταμεία: Το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανείων.

– Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, παρέχει προστασία πιστωτικού κινδύνου με τη μορφή εγγύησης για το σύνολο των επιλέξιμων επιχειρήσεων. Προσφέρει εγγύηση από 70% έως 80% σε επενδυτικά δάνεια (ύψους 10.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ), σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης (από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ). Επίσης, προσφέρει επιδότηση επιτοκίου δύο ποσοστιαίων μονάδων για δυο έτη, σε επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου, και τριών ποσοστιαίων μονάδων σε επιχειρήσεις των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας. Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

– Το Ταμείο Δανείων, προσφέρει δάνεια, με το 40% του ποσού άτοκο, και επιδότηση επιτοκίου 3% στο υπόλοιπο μέρος (60%) για 2 έτη. Συνολικά, τα δάνεια που παρέχονται μέσω του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, έχουν μειωμένο επιτόκιο έως και κατά 70% για τα 2 πρώτα χρόνια. H διάρκεια των δανείων για τα επενδυτικά είναι 2 έως 12 έτη, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες. Και για το κεφάλαιο κίνησης από 2 έως 5 έτη, με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες, κατά την οποία η επιχείρηση δεν αποπληρώνει κεφάλαιο αλλά μόνο τόκους.

Οι τράπεζες

Οι Τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

ALPHA BANK

EUROBANK

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

ATTICA BANK

OPTIMA BANK

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

AEGEAN BALTIC BANK (μόνο για το Ταμείο Δανείων)

Δηλώσεις 

– Σε δηλώσεις του ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στόχος είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η οικονομική κρίση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας…».

– Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, τόνισε τον στρατηγικό ρόλο της ΕΑΤ και υπογράμμισε τη δέσμευση της τράπεζας να καλύψει το επενδυτικό κενό της αγοράς μέσω της αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, και της δημιουργίας στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες.

– Από την πλευρά της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου, παρουσίασε αναλυτικά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που περιλαμβάνει το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, επισημαίνοντας ότι αυτά καλύπτουν όλες τις ανάγκες χρηματοδότησης μιας επιχείρησης και προσφέρουν ειδικά κίνητρα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις αλλά και για τις επιχειρήσεις που πρώτη φορά συμμετέχουν σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χτίζει πάνω στην επιτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ Ι & ΙΙ, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδοτήσεων για τις ΜμΕ, είτε χρειάζονται κεφάλαια κίνησης είτε αναζητούν χρηματοδοτική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων τους», τόνισε, μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.