Ελλάδα Κοινωνία Περιβάλλον Χαλκιδική

«ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ» ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!

Αγώνας δρόμου από Δήμους και πολίτες για τον καθαρισμό τους…

Παράταση έως 30 Ιουνίου για τις δηλώσεις καθαρισμού

XORTA OIKOPEDO

• Με… άγριες διαθέσεις προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ότι θα μπει ο Ιούνιος, καθώς οι τοπικές μπόρες που εκδηλώνονται αυτές τις μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας και ο δροσερός καιρός, θα δώσουν την θέση τους σε απότομη άνοδο της θερμοκρασίας. Η αλλαγή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες, αφού την Κυριακή, 2 Ιουνίου σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμη και τους 35 βαθμούς Κελσίου!

Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες λοιπόν μας βάζουν απότομα στο καλοκαίρι, ενώ την ίδια στιγμή χτυπούν καμπανάκι προς την Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς! Τι σημαίνει αυτό; Ότι τόσο οι Δήμοι, όσο και οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν για τον καθαρισμό των οικοπέδων από τα ξερόχορτα, τα οποία λόγω και των τελευταίων βροχοπτώσεων έχουν φουντώσει!

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία τους καλοκαιρινούς μήνες, γι’ αυτό και το Θέμα της Χαλκιδικής το επαναφέρει στην επικαιρότητα, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλες τις πλευρές: Δήμους, Περιφέρεια, Δασαρχείο, Πυροσβεστική και ιδιώτες που οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ πάραυτα θα πρέπει να γίνουν οι καθαρισμοί των ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων εκτάσεων, διαφορετικά θα αποτελέσουν πραγματικό… μπουρλότο!

Αδυναμία των Δήμων…

Η αλήθεια είναι ότι οι Δήμοι της Χαλκιδικής έχουν  καθυστερήσει σ’ αυτόν τον τομέα και αυτές τις μέρες θα πρέπει να τρέξουν… μαραθώνιο για να καθαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερες κοινόχρηστες εκτάσεις.

Παράταση για τις δηλώσεις 

Την ίδια ώρα, στο… παραπέντε δόθηκε παράταση στους πολίτες έως τις 30 Ιουνίου για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στην ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr.

Οι δηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών που έχει συσταθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο την καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.

Στην πλατφόρμα αυτή οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα οι Δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει, καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αν διαπιστωθεί ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής, τα πρόστιμα μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τις 54.000 ευρώ.

Ο καθαρισμός…

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

-Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών,  αντικειμένων και απορριμμάτων.

– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Για τα δασικά ακίνητα…

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τις 21 Ιουνίου η προθεσμία εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων.

Όπως ανέφερε στόχος της σχετικής νομοθεσίας είναι «να έχουμε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται και όχι η επιβολή προστίμων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.