Κοινωνία Περιφέρεια Τουρισμός

Στο 70% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής το Πάσχα!!!

30% Περισσότεροι τουρίστες για το 2024 αναμένονται 
Για ως γνωστόν σαν την Χαλκιδική δεν έχει…

Μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2023, αναμένεται να κυμανθούν  κατά τη φετινή σεζόν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, ενώ υψηλή εκτιμάται ότι θα είναι η κίνηση και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι επαγγελματίες των οποίων βίωσαν φέτος ένα «πρωτόγνωρο Πάσχα» με πολλούς επισκέπτες για πρώτη φορά. Μάλιστα σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, από σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής άνοιξαν τις θύρες τους για να υποδεχθούν τους τουρίστες ενώ η μέση πληρότητας ξεπέρασε το 70%, ποσοστό που κρίνεται για αυτές τις μέρες του Πάσχα σαν ένα πολύ καλή επίδοση. Βέβαια συνετέλεσε το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος έπεσε αργά με αποτέλεσμα το συνόλων των ξενοδόχων να αποφασίσει να το εκμεταλλευτεί και να ανοίξει τις μονάδες τους έτσι ώστε να υπάρξει ένα μεσοδιάστημα έως και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που επί της ουσίας θα σημάνει την έναρξη της φουλ θερινής περιόδου. Στόχος των καταλυμάτων μέχρι εκείνο το διάστημα είναι να υπάρξει συντήρηση με κρατήσεις κυρίως από ξένους που θα εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές αλλά και τον καλό καιρό για να επισκεφτούν την Χαλκιδική.

Άλλος ένας παράγοντας που βοήθησε ήταν οι πολλές μέρες αργίας που οδήγησε εκτός από αυτούς που διατηρούν εξοχικές κατοικίες στην Χαλκιδική, να επισκεφθούν την περιοχή και τα ξενοδοχεία αρκετοί Έλληνες. Εκτός από τους Έλληνες την Χαλκιδική επισκέφτηκαν αρκετοί Σκοπιανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι και λίγοι Αλβανοί. Ο κος Τάσιος τόνισε ότι  το Πάσχα «έπεσε» φέτος κοντά στο καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, ώθησε πολλούς Έλληνες σε πιο συγκρατημένες δαπάνες. «Λόγω του πληθωρισμού δεν είναι εύκολο να γίνουν δύο φορές διακοπές μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο αρκετοί ήταν τον Μάιο και οι Γερμανοί τουρίστες στην περιοχή. «Οι Γερμανοί πάντα επισκέπτονται τη Χαλκιδική στα άκρα της σεζόν, Μάιο και Οκτώβριο, κι αυτή τη στιγμή μόνο στο δικό μου ξενοδοχείο, τα 92 από τα 150 δωμάτια είναι γεμάτα κυρίως από Γερμανούς, δευτερευόντως Άγγλους και λίγους Πολωνούς» πρόσθεσε.

Σε ερώτημα για το πώς αναμένεται να κινηθεί η φετινή θερινή σεζόν, με βάση τις προκρατήσεις, ο κ.Τάσιος απάντησε πως η εικόνα θα είναι πιθανότητα παρόμοια με εκείνη του 2023. «Ήδη για το σύνολο του Μαΐου έχουμε μέση πληρότητα 50%-60%, κυρίως από Γερμανία και Αγγλία, απ΄ τις οποίες η Χαλκιδική υποδέχτηκε πέρυσι 300.000 και 70.000 επισκέπτες αντίστοιχα στο διάστημα Μαΐου- Οκτωβρίου. Έπονται η πολωνική και η τσεχική αγορά, και από τον Ιούνιο προστίθεται και η ιταλική. Μετά τις 15 Ιουνίου αναμένονται και περισσότεροι Βαλκάνιοι, που εκτός από ξενοδοχεία διανυκτερεύουν και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η περιοχή προσελκύει φέτος και νέες εθνικότητες, απάντησε πως δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν -μέσω πτήσεων transit από το αεροδρόμιο των Αθηνών προς τη Θεσσαλονίκη- κάποιοι Αμερικανοί, ο αριθμός των οποίων όμως είναι προς το παρόν πολύ μικρός για να στοιχειοθετεί μια τάση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στη Χαλκιδική και περισσότεροι τουρίστες από τη Σουηδία και τη Δανία. Από τη μεν Δανία υπάρχουν αφίξεις μέσω πτήσεις τσάρτερ από συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο, με τους επισκέπτες να κατευθύνονται κυρίως προς την προ Άθω περιοχή, αλλά -κατά τον κ.Τάσιο- υπάρχει ενδιαφέρον να «ανοίξουν» και άλλοι προορισμοί της Χαλκιδικής, αρχής γενομένης από το 2025. Αυξητική είναι η τάση των αφίξεων και από τη Σουηδία.

Οι Ρώσοι έχουν ουσιαστικά «εξαφανιστεί» από τη Χαλκιδική μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα να είναι οι ελάχιστοι που διαθέτουν «golden visa» ή βίζα άλλου ευρωπαϊκού κράτους, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και με τους Ουκρανούς: στη Χαλκιδική κινούνται φέτος μόνο όσοι διαθέτουν σπίτια στην περιοχή. Επηρεάστηκε η περιοχή από τον πόλεμο στη Γάζα; «Παρότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτες, τη Χαλκιδική δεν την επισκέπτονταν παρά ελάχιστοι, οπότε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μας έχει επηρεάσει» σημείωσε ο κ.Τάσιος. Όσον αφορά το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού από τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, επισήμανε ότι εξακολουθεί να υφίσταται για οκτώ στους δέκα, αν και όχι τόσο έντονο όσο ήταν το 2021 ή το 2022. Οι μισθοί έχουν αυξηθεί και τα μεγάλα ξενοδοχεία, άνω των 100 δωματίων, έχουν επεκτείνει τη σεζόν κατά έναν μήνα (15 ημέρες στην αρχή της και άλλες τόσες στη λήξη της), με αποτέλεσμα να υπάρχει πιο ισχυρό κίνητρο για εργασία στον τομέα της φιλοξενίας. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Οι δε μετακλήσεις από τρίτες χώρες δεν φαίνεται επίσης να δίνουν λύση, καθώς οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με βασική αυτή που αφορά την έκδοση βίζας, προκαλούν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. «Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία των μετακλήσεων μπορεί να φτάσουν σε έως και τρεις μήνες και όταν ζητάς εργαζόμενους για συνολική εργασία έξι ή εννέα μηνών, γίνεται εμφανές πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό» καταλήγει.

Ένα πρωτόγνωρο Πάσχα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Κατά την περίοδο του Πάσχα πέρυσι, τα περίπου 2100 ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική δεν είχαν στη συντριπτική τους πλειονότητα ανοίξει ακόμα. Φέτος, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Το 15% των καταλυμάτων άνοιξαν τρεις εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι και η μέση πληρότητα δεν ήταν μεν υψηλή, αλλά ούτε ευκαταφρόνητη, αφού διαμορφώθηκε γύρω στο 50%. «Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις ήταν από τη Ρουμανία και λιγότερο από τη Σερβία, εθνικότητες δηλαδή που δεν τις βλέπαμε στα δωμάτιά μας ούτε σε περίοδο Πάσχα, ούτε στις αρχές Μαΐου. Η εικόνα είναι πρωτόγνωρη και έχουμε εντυπωσιαστεί» λέει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Αρκετά καλά» πηγαίνουν και οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι: οι περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου έχουν πληρότητες της τάξης του 80% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ υπάρχει και μικρή διόρθωση στις τιμές. Βάσει των προκρατήσεων, στη πρώτη θέση φιγουράρουν οι Ρουμάνοι (με ποσοστό 60%-65%) και στη δεύτερη βρίσκονται οι Σέρβοι, με τους Ιταλούς να τους ακολουθούν κατά πόδας για τρίτη συνεχή χρονιά και να «απειλούν» να τους παραγκωνίσουν ήδη από φέτος. Έπονται οι Βούλγαροι και ελάχιστοι γερμανόφωνοι, Γερμανοί και Αυστριακοί. Οι Έλληνες δεν άρχισαν ακόμα τις προκρατήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.