Παιδεία Πολιτική & Οικονομία

Πρώτη δύναμη πανελλαδικά για 37η χρονιά η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

 

FOITHTIKES EKLOGES PARABAN

• Στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις κινητοποιήσεις που το συνόδευαν, οι φοιτητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα στις προχτεσινές εκλογές, αναδεικνύοντας πανελλαδικά τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια της χώρας για 37η συνεχόμενη χρονιά.

Όμως, για μία ακόμη φορά οι παρατάξεις έδωσαν διαφορετικά αποτελέσματα ως προς την πρώτη θέση και μάλιστα με τεράστιες αποκλίσεις, δείγμα του αλαλούμ που επικρατεί κάθε χρόνο με τις φοιτητικές εκλογές.

Μπορεί στη ΔΑΠ να πανηγυρίζουν για μια ακόμη νίκη με ποσοστό 40,01 %, ωστόσο η ΠΚΣ διατείνεται ότι πέτυχε νίκη για τρίτη συνεχή χρονιά με ποσοστό 32,85%. Ανήκουστο είναι το γεγονός ότι οι δυο παρατάξεις διαφωνούν και στο πόσοι φοιτητές προσήλθαν πανελλαδικά στις κάλπες, με τα αποτελέσματα της ΔΑΠ σε ενσωμάτωση 98,8% να κάνουν λόγο ότι ψήφισαν 49.280 φοιτητές και αυτά της ΠΚΣ ότι ψήφισαν 53.617 φοιτητές.

Σύμφωνα με την παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, η ΔΑΠ συγκέντρωσε 19.311 ψήφους (40,01%), η ΠΚΣ 11.336 ψήφους (23,49%), η ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ 6.029 ψήφους (12,49%), η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση 2.875 ψήφους (5,96%), το Δίκτυο (Νέα Αριστερά) 345 ψήφους (0,71), ενώ κοντά στο 15% συγκέντρωσαν διάφορες παρατάξεις.

Από την άλλη, η ΠΚΣ, ανακοίνωσε πως εκείνη κατέλαβε την πρώτη θέση πανελλαδικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ποσοστό 32,85% με 17.170 ψήφους έναντι 25,23% και 13.186 ψήφων.

Παρόλο που οι φοιτητικές εκλογές δεν αποτελούν βαρόμετρο για τα πολιτικά κόμματα, ενόψει των ευρωεκλογών, θα πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι μετά από τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος όπου η παράταξή του καταποντίστηκε, έτσι και στις φοιτητικές το Μπλόκο δεν είχε εκπροσώπηση σε καμία Σχολή. Από την άλλη, τα ποσοστά που συγκεντρώνει κάθε χρόνο η Πανσπουδαστική στις φοιτητικές εκλογές απέχουν παρασάγγας από εκείνα του ΚΚΕ στις κάλπες των εθνικών ή των ευρωεκλογών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετέφεραν την κάλπη στον Βόλο…

Στο μεταξύ, η Δ.Α.Π-ΝΔΦΚ κατηγόρησε την ΠΚΣ ότι «σε πολλές σχολές έστησε μόνη της κάλπες εκτός της νόμιμης διαδικασίας, δημιουργώντας φοιτητικούς συλλόγους – φαντάσματα». Από την άλλη, η Πανσπουδαστική κατηγόρησε τη «γαλάζια» παράταξη ότι «έχει πάρει διαζύγιο, όχι μόνο με τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με την αλήθεια και τη λογική».

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην ΠΚΣ, η ΔΑΠ την κατηγορεί ότι στήνει μόνη της κάλπες εκτός νόμιμης διαδικασίας, εφαρμόζοντας πρακτικές νοθείας. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν σχεδόν όλες οι παρατάξεις του ΦΣ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Πανσπουδαστική φαίνεται να προχώρησε σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών πραγματοποιούνταν μία εκδρομή στην πόλη του Βόλου για αρκετούς φοιτητές του τμήματος. Αψηφώντας την διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας, μετέφεραν την κάλπη (!) ώστε να ψηφίσουν οι φοιτητές και στη συνέχεια η κάλπη επεστράφη στην Αθήνα, ώστε να προστεθεί στο σύνολο όσων ψήφισαν εντός του ιδρύματος.

Τέλος, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ δεν αναγνωρίζει μια σειρά από κάλπες στις οποίες η ΠΚΣ κατεβαίνει μόνη της, χωρίς να τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί στο διαπαραταξιακό και, άρα, χωρίς καμία εγγύηση για τη διαφάνεια των αποτελεσμάτων.

Στο Πανεπ. Ιωαννίνων

Δυο διαφορετικές καταμετρήσεις και μια αλλιώτικη εικόνα σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής έδωσαν και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα που εξέδωσε η ΔΑΠ για τις εκλογές στο τοπικό ίδρυμα δεν περιλαμβάνονται αυτά των Φιλοσοφίας, Βιολογικών Εφαρμογών-Τεχνολογιών, Αρχιτεκτονικής, Ψυχολογίας, Μουσικών Σπουδών και Γεωπονίας. Στις παραπάνω σχολές-πλην της Φιλοσοφίας- η ΔΑΠ δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο οπότε δεν τις ανέφερε στα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προσήλθαν στις κάλπες 2.622 φοιτητές. Η «γαλάζια» παράταξη έλαβε 955 ψήφους (37,63%), η ΠΚΣ 926 (36,49%), Διάφορες παρατάξεις 520, η ΠΑΣΠ 28, το Δίκτυο 27 και η ΕΑΑΚ 7.

Τελείως διαφορετική εκδοχή σχετικά με τη συμμετοχή και τα αποτελέσματα των εκλογών δίνει η Πανσπουδαστική που πανηγυρίζει για την τέταρτη σερί πρωτιά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την παράταξη του ΚΚΕ, προσήλθαν στις κάλπες 3.288 φοιτητές-τριες, σημειώνοντας μικρή κάμψη στη συμμετοχή (περίπου 200 άτομα).

Η ΠΚΣ πήρε 1.242 ψήφους και ποσοστό 39,15%, η ΔΑΠ ήρθε δεύτερη με 955 και ποσοστό 30,07%, η ΣΣΠ αναδείχτηκε τρίτη με 220 ψήφους και 8,14%, ακολούθησε το Σχήμα Attack με 99 ψήφους και 3,66%, οι Αγωνιστικές Κινήσεις με 79 και 2,92%, το Δίκτυο με 43 και 1,59%, η ΠΑΣΠ με 28 και 1,04%, η Πορεία με 15 και 0,55%, λοιπές παρατάξεις με 122 και 4,51%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.