Editorial Απόψεις

Οι κενές θέσεις σε τουρισμό και εστίαση προβληματίζουν και στην Χαλκιδική…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Ολοκληρώθηκε ένα πλήρες 5ημερο αργιών με αφορμή την εορτή του Πάσχα όπου και οι Έλληνες ξέχασαν για λίγο τα προβλήματα τους, γλέντησαν και το έδωσαν και λίγο έξω. Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν την Χαλκιδική για να κάνουν Πάσχα. Τα σπίτια λοιπόν άνοιξαν, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία υποδέχτηκαν τους πρώτους πελάτες και οι ταβέρνες και οι καφετέριες γέμισαν ασφυκτικά.

Τα ταμεία γέμισαν, ο καιρός ήταν καλός, κάποιοι θαραλέοι έριξαν και τις πρώτες τους βουτιές. Το πρόβλημα όμως που υπάρχει είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες κενές θέσεις στην εστίαση αλλά και στον τουρισμό στην Χαλκιδική. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν λύση περιμένοντας το επόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στις 22 Ιουνίου που επί της ουσίας θα εγκαινιάσει για τα καλά την νέα τουριστική περίοδο.

Ήδη οι επιχειρηματίες ξάχνονται και στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε Χώρες του εξωτερικού. Φέτος άλλη μια πληγή φαίνεται ότι άνοιξε και είναι αυτή της μεγάλης φυγής των εποχικών εργαζόμενων στο εξωτερικό, ενώ τα καταστήματα εστίασης αντιμετωπίζουν ακόμη το πρόβλημα με την  δυσκολία εύρεσης καταλυμάτων για το προσωπικό αλλά και την εγκατάλειψη του τουριστικών επαγγελμάτων από τους νέους!!!

Άρα η υποστελέχωση των τουριστικών επιχειρήσεων σε συνάρτηση με την τις πρώτες ενδείξεις που δείχνουν αύξηση των επισκεπτών στην Χαλκιδική, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα… Το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς θα πρέπει να υπάρξει προσωπικό με γνώσεις και εμπειρία υπό την έννοια ότι οι πιο πολλές επιχειρήσεις σε διάστημα μερικών μηνών αφενός καλούνται να βγάλουν τα έσοδα ενός έτους και αφετέρου δεν πρέπει οι τουρίστες να μείνουν απογοητευμένοι από τις υπηρεσίες που προσφέρουν γιατί τότε θα μείνουν παραπονεμένοι και ίσως δεν επιλέξουν εκ νέου την Χαλκιδική για τις διακοπές τους.

Ως γνωστών σαν την Χαλκιδική δεν έχει αλλά τα τελευταία χρόνια και ορθά, έχει γίνει στροφή και στον γαστρονομικό τουρισμό της περιοχής που είναι ιδιαίτερος και μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο ώστε να προσκελκύσει και νέους τουρίστες στην Χαλκιδική μας. Η έλλειψη όμως χεριών στον τουρισμό επηρεάζει σαφώς και την Χαλκιδικιώτικη γαστρονομία. Όσο καλοί και αν είναι σήμερα αυτοί που εργάζονται στην Χαλκιδική, δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν. Μάλιστα φέτος τα καλά χέρια έχουν μετακομίσει προς Κύπρο, Γερμανία και φυσικά Ντουμπάι με εξωφρενικούς μισθούς. Άλλο ένα πρόβλημα που βρήκαν μπροστά τους οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, είναι ότι κάποιοι εργαζόμενοι δε τήρησαν τις συμφωνίες, έκλεισαν καλύτερες συμφωνία και δεν εμφανίστηκαν στις επιχειρήσεις που τους περίμεναν χωρίς να ενημερώσουν.

Εν κατακλείδι έρχονται οι τουρίστες να γευτούν Χαλκιδικιώτικη γαστρονομία και πλέον υπάρχει ρίσκο στην ποιότητα και στις υπηρεσίες. Με ελλιπές προσωπικό, δεν μπορείς να προσφέρεις αυτό που θέλεις. Μάλιστα, αρκετοί εποχικοί εργαζόμενοι που γυρνούν την πλάτη στις ελληνικές επιχειρήσεις, φτάνουν μέχρι και στις ελβετικές Άλπεις, προκειμένου να εργαστούν σε καλύτερες συνθήκες από αυτές που προσφέρει η Ελλάδα,

Το ζητούμενο είναι άμεσα να υπάρξουν και οι Κρατικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο δέλεαρ από τους Έλληνες εργαζομένους αφενός να εργαστούν στην εστίαση και στον τουρισμό, αφετέρου να έχουν κίνητρα να σπουδάσουν ώστε και με ταχύρυθμα μαθήματα να αποκτήσουν δεξιότητες στον τουρισμό…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.