Top News Ελλάδα Επιχειρηματικότητα Συνεντεύξεις Τουρισμός Χαλκιδική

Γρ. Τάσιος: «Η πολιτική σταθερότητα είναι πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης»

Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσιου

 

«Φέτος οι ευρωεκλογές δεν διαταράσσουν την τουριστική σεζόν, εξαιτίας της επιστολικής ψήφου» τονίζει ο Γρηγόρης Τάσιος. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής εμφανίζεται αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού και εκτιμά ότι το κύριο ζητούμενο είναι «η ασφάλεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

  1. Κύριε Πρόεδρε, πως κινήθηκε η τουριστική αγορά της Χαλκιδικής την περίοδο του Πάσχα; Είστε ικανοποιημένος από τη μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία;

Η πασχαλινή εορταστική περίοδος βρήκε όλα τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής ανοιχτά με μια μέση πληρότητα που άγγιξε το 70%. Το Πάσχα σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη της θερινής σεζόν με κυρίαρχη τη βαλκανική αγορά, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες που επέλεξαν τη Χαλκιδική προτίμησαν είτε να επιστρέψουν αυθημερόν, είτε να διανυκτερεύσουν στα εξοχικά τους και σε σπίτια συγγενών και φίλων. Οι οδικοί τουρίστες που ήρθαν στη Χαλκιδική ήταν κυρίως ομόθρησκοι Ρουμάνοι και Βούλγαροι, ενώ παράλληλα άρχισαν και οι πρώτες αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες. Ήταν μια καλή αρχή, έπεται όμως και η συνέχεια για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα για τη σεζόν γενικότερα.

  1. Εκτιμήσεις μπορείτε να κάνετε για την τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική το φετινό καλοκαίρι; 

Μετά από ένα καλό πενθήμερο λόγω Πάσχα, είμαστε αντιμέτωποι με μια μικρή ύφεση στις πληρότητες κατά το χρονικό διάστημα περίπου έως τις 25 Μαΐου. Από εκεί και πέρα, βλέποντας τις κρατήσεις για το καλοκαίρι, εκτιμώ ότι θα είμαστε στα ίδια νούμερα του 2023. Η διστακτικότητα των Ελλήνων έχει να κάνει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μέση οικογένεια εξαιτίας του πληθωρισμού που πιέζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

  1. Που κυμαίνονται φέτος οι τιμές σε σχέση με πέρυσι;  

Οι τιμές όσον αφορά τη διαμονή είναι αυξημένες 5 – 7 % σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που ουσιαστικά αντιστοιχεί στον τιμάριθμο και τις πληθωριστικές πιέσεις για μια επιχείρηση που καλείται να ισορροπήσει το λειτουργικό της κόστος. Και επειδή η ακρίβεια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, ο διεθνής ανταγωνισμός είναι εδώ και πιέζει έντονα τιμολογιακά πλέον και τα άκρα της σεζόν, όπου εκεί βλέπουμε τις τιμές αυτή τη στιγμή να κρατιούνται οριακά στα περσινά επίπεδα. Όσο πιο νωρίς κλείσει κανείς τις διακοπές του, τόσο πιο εύκολα μπορεί να βρει κατάλυμα σε ανταγωνιστικές τιμές και ακόμα καλύτερα εάν δεν επιλέξει τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Για την ελληνική αγορά που συνήθως αρχίζει να κινείται από Ιούλιο και έπειτα, υπάρχουν και τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικός Τουρισμός.

  1. Τα έργα του FlyOver της Θεσσαλονίκης επηρεάζουν τη Χαλκιδική; Οι υποδομές μας αντέχουν;

Η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών είναι πάντοτε ένα ζητούμενο. Είδαμε ότι οι τουριστικές ροές του Πάσχα μοιράστηκαν σε περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και έτσι, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στην είσοδο και την έξοδο της Χαλκιδικής παρόλο που είχαμε αυξημένες αφίξεις από τα Βαλκάνια. Αλλά από τις 10 Ιουνίου και έπειτα που θα αρχίσει η τουριστική κίνηση από τις γειτονικές χώρες και κυρίως τα Σαββατοκύριακα με τους Έλληνες, είναι αναμενόμενο να παρουσιαστούν δυσκολίες. Εναλλακτικές διαδρομές έχουμε μέσω του οδικού άξονα Νέας Απολλωνίας – Παλαιοχώρας από όπου μπορούν να διοχετευτούν οχήματα στους Δήμους Αριστοτέλη, Πολυγύρου και Σιθωνίας και να αποφευχθεί τελικά η όποια ταλαιπωρία.  Σίγουρα όμως, όταν ολοκληρωθεί το FlyOver θα μειωθεί και η χρονική απόσταση προς τη Χαλκιδική και αυτό θα λειτουργήσει υπέρ του προορισμού.

  1. Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει έντονα σε σχέση με το πως θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν;

Μας απασχολεί πολύ η κλιματική κρίση με τα φαινόμενά της όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονη κακοκαιρία που είδαμε πέρυσι στη Ρόδο, τη Θεσσαλία, τον Έβρο και αλλού. Σε επίπεδο Νομού έχουν γίνει ήδη πολλές συζητήσεις και συσκέψεις με την πολιτική προστασία της Π.Ε. Χαλκιδικής και τα αντίστοιχα τμήματα των Δήμων για τον καλύτερο συντονισμό μας σε περίπτωση ακραίων φαινομένων. Η ασφάλεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι το κύριο ζητούμενο της τουριστικής περιόδου. Οφείλουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να μη χαθεί ούτε μια μέρα και να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να είμαστε βιώσιμοι, λειτουργικοί και ανταγωνιστικοί στο τουριστικό μας προϊόν.

  1. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι ευρωεκλογές επηρεάζουν την τουριστική σεζόν;

Φέτος οι ευρωεκλογές δεν διαταράσσουν την τουριστική σεζόν, εξαιτίας της επιστολικής ψήφου. Δίνει τη δυνατότητα στους εποχικά εργαζόμενους στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής, να ψηφίσουν εύκολα και ανέξοδα, χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν την εργασία τους και να μετακινηθούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.  Όμως το αποτέλεσμα των εκάστοτε εκλογών επηρεάζει το μετέπειτα. Η πολιτική σταθερότητα είναι πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης σε συνάρτηση με τη γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση. Το βλέπουμε στις συζητήσεις μας με τους tour operators όταν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις για να κλείσουμε συμφωνίες. Επίσης, ως Μέλη του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου μας κ. Αλέξανδρου Βασιλικού και προγραμματίζουμε συνάντηση με όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ώστε να τους θέσουμε ζητήματα που έχουν σχέση με την τουριστική πρόοδο όπως του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, των χερσαίων συνόρων της χώρας, της κλιματικής αλλαγής κ.α.

  1. Αναφερθήκατε στα χερσαία σύνορα. Επειδή επηρεάζουν τη Βόρεια Ελλάδα κυρίως λόγω οδικού τουρισμού, ως Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής θα αναλάβετε και φέτος πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Αυτό είναι σίγουρο. Είναι και ένα μήνυμα αν θέλετε προς όλους τους ψηφοφόρους του Νομού μας ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση: Να επιλέξουν ανθρώπους για την ευρωβουλή που είναι γνώστες των τουριστικών θεμάτων και ενδιαφέρονται για την προώθηση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατα, η Ένωσή μας, σε συνεννόηση με την ευρωβουλευτή της ΝΔ κα Μαρία Σπυράκη έθεσε αντίστοιχο ερώτημα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στα χερσαία σύνορα. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι αναμένεται σύντομα να αρθούν οι περιορισμοί του ελέγχου των διαβατηρίων για Ρουμάνους και Βούλγαρους (μίνι Σένγκεν) που περνούν τα ελληνικά σύνορα. Θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη αν οι διευκολύνσεις ισχύσουν εντός του 2024 και από ό,τι φαίνεται δεν απέχουμε μακριά από αυτόν τον στόχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.