Εκκλησιαστικά

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΝΕΟΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΥ.

Στον Γεροπλάτανο και στις εκδηλώσεις της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου, που τίμησε το ολοκαύτωμα των Έξι Νεοπαρθενομαρτύρων βλαστών του το 1854, μετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Παν. Αρχιμ. π. Νικόδημο Κωτινούδη, συνεργάτη του στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως και τον Διάκονο π. Νικόλαο Τσεπίση, την Κυριακή που η Εκκλησία μας τιμά τις Μυροφόρες, τις γυναίκες τις τολμηρές, που με τα μύρα τους και την ομολογία τους κήρυξαν στους αιώνες την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Στις 19 Μαΐου 2024, λοιπόν, τον Μητροπολίτη υποδέχθηκαν ο δραστήριος Εφημέριος της Ενορίας, Παν. Αρχιμ. π. Κυπριανός Στραζέρου μαζί με τον ευσεβή Λαό του Γεροπλατάνου. Να σημειώσουμε ότι η Ενορία του Γεροπλατάνου, παρότι μικρή, συνεχίζει για την ολοκλήρωση της αγιογράφησης του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου με τον καταξιωμένο στον χώρο του, κ. Θεόδωρο Βογδάνο, μετά βεβαίως την αναπαλαίωση του ιστορικού κωδωνοστασίου της Εκκλησίας και του Πρεσβυτερείου του Ι. Ναού!
Επικεφαλής του Λαού του Γεροπλατάνου ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Γεώργιος Εμμανουήλ, η Αντιδήμαρχος κα Αικατερίνη Αβέρη, ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Αρβανίτης, ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Αντωνάς, ο Πρόεδρος του Α.Ε.Σ. Γεροπλατάνου Γεώργιος Καραγιάννης, η Πρόεδρος της Παλαιοχώρας κα Ελένη Μαλανδρή, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ζερβοχωρίων κα Μαγδαληνή Λειβαδιώτου, ο Αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμος Διοικητής του Γ΄ Σ.Σ. κ. Ιωάννης Ζούκας, ο Συνταγματάρχης ε.α. και Επίτιμος Πρόεδρος της Σ.Ο.Ν.Ε. κ. Γεώργιος Στράγκας, ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Σταγείρων – Ακάνθου κ. Δημήτριος Αλεξανδρής, ο Υποπυραγός κ. Χρήστος Βλάχος, ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος κ. Ευάγγελος Αραμπατζής, η Αντιπρόεδρος και το Μέλος του Συλλόγου Τεχνών Εικαστικών και Πολιτισμού (ΣΤΕΠ) Βόρειας Χαλκιδικής κα Καραδημήτρα Ελένη και κα Φυλαχτού Μαρία κ.ά.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνέδεσε την εμπειρία και ομολογία των Μυροφόρων μπροστά από το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου, με το μαρτύριο των Έξι Παρθενομαρτύρων βλαστών του Γεροπλατάνου το 1854, όπου, με επικεφαλής τον Χασάν Αγά, οι Τούρκοι κατέπνιξαν την Επανάσταση των Χαλκιδικιωτών, υπό τον Τσάμη Κατατάσο και κατέσφαξαν και στον Πολύγυρο και στα Ζερβοχώρια μεγάλο αριθμό Ρωμιών.
Πράγματι, συνέχισε ο ομιλητής, στον Γεροπλάτανο διαδραματίστηκε ένα νέο Ζάλογγο, ένα νέο Αρκάδι ή καλύτερα ένα νέο Κούγκι. Επτά κοπέλες παρθένες για να σωθούν κλείστηκαν στον νερόμυλο του Γεωργίου Τσάμη που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Χωριού και σήμερα έχει τοποθετηθεί προσκυνητάρι. Εκεί τις ανακάλυψαν οι Τούρκοι και τις πρότειναν να αλλαξοπιστήσουν για να μη τις κακοποιήσουν. Οι Έξι από τις επτά προτίμησαν το μαρτύριο και κάηκαν ζωντανές μέσα στον μύλο. Τα επώνυμα των τολμηρών αυτών Νεομαρτύρων ήσαν: Μιζούλη, Καρακάση, Λεμονή, Τσάμη, Πάσχου και Νέστορα. Η δε κοπέλα που λιποψύχησε λεγόταν Αγορίτσα Τζιτζινού.
Αν δεν υπήρχε η πίστη στον Αναστάντα Κύριό μας, η ελπίδα η πηγάζουσα από το ζωηφόρο Μνήμα Του, πίστη που διατρανώθηκε από το στόμα των Μυροφόρων των Τολμηρών, του Ευσχήμονος Βουλευτού Νικοδήμου, του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και ποτίστηκε με το αίμα έντεκα εκατομμυρίων Μαρτύρων μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ., διερωτήθηκε ο Επίσκοπός μας, θα μπορούσαμε σήμερα να μιλούμε για Μυροφόρες γυναίκες και Νεομάρτυρες, στους οποίους οφείλουμε την προικισμένη με Ζωή Νεοελληνική ταυτότητα; Ύψιστο γεγονός και μέγα θαύμα θαυμάτων στην κατά Χριστόν Οικονομία η Ανάσταση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού! Αυτή είναι η πηγή της ζωής της Εκκλησίας! Και σ’ αυτήν επάνω την εμπειρία – ομολογία της Εκκλησίας στηρίζεται το Μαρτύριο και η Μαρτυρία των Ρωμηών για Ορθοδοξία και Ελλάδα! Δεν εξηγείται διαφορετικά, δεν νοείται και δεν μπορεί με τίποτα να ερμηνευθεί αλλιώς».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εν πομπή και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας ‘’ΑΠΟΛΛΩΝ’’ Ροδολίβους, με μαέστρο τον κ. Ευάγγελο Ανδρίκο, το Εκκλησίασμα μετέβη στον τόπο του Μαρτυρίου, εψάλη Τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι και ετιμήθησαν οι έξι Νεομάρτυρες γυναίκες.
Ευχαριστούμε την AED – Εθελοντική Ομάδα Απινιδοτών για την παρουσία τους, όλους τους φορείς που βοήθησαν στην οργάνωση της τελετής (Δήμος Πολυγύρου, Κοινότητα Γεροπλατάνου και τον Α.Ε.Σ. Γεροπλατάνου & τα αδέλφια Ιωάννη και Ελένη Παρούκα για τα κεράσματα).
Τέλος, ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους κατοίκους του Γεροπλτάνου για την πολύτιμη βοήθειά τους και παρουσία στην προετοιμασία της Ιεράς Πανήγυρις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.