12 Οκτωβρίου, 2024
Top News Οικονομία

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟ  ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΡΗΜΑ!

Σε απόγνωση νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις…

Διευρύνεται η ήδη τεράστια ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων

Μόλις έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι τα βγάζουν πέρα…

DEIKTHS KATO

Μέσα σ’ ένα αβέβαιο οικονομικά περιβάλλον εξακολουθούν να ζουν (άγνωστο πόσο αυτό θα διαρκέσει!) πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρά τις κατά διαστήματα βαρύγδουπες δηλώσεις για αλλαγή κλίματος και καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου. 

Η πραγματικότητα για την πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετική: υπάρχει αγωνία για το πώς θα βγει ο μήνας, πώς θα πληρωθούν οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις, πού θα φτάσει η ακρίβεια…

Πανάκριβος ο δανεισμός!

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν έρχονται και οι τράπεζες σαν… αρπαχτικά να επιδεινώσουν την κατάσταση, αφού ο τραπεζικός δανεισμός έχει καταστεί πανάκριβος! Μάταια περιμένουν οι δανειολήπτες μείωση των επιτοκίων που θα σημάνει και μείωση στις δόσεις των δανείων τους! Αντίθετα, η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων συνεχώς διευρύνεται! Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι οι τράπεζες δανείζουν ακριβά (με επιτόκιο που φτάνει το 15,8%!), αλλά με τους καταθέτες είναι πολύ συγκρατημένοι (το επιτόκιο ξεκινά από 0,03%!).

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν τον Μάρτιο και δόθηκαν στην δημοσιότητα.  Σύμφωνα μ’ αυτά λοιπόν αυξήθηκε η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων των τραπεζών, στις 5,71 εκατοστιαίες μονάδες, μετά τη μείωσή της στις 5,24 μονάδες τον Φεβρουάριο. Το μέσο επιτόκιο νέων δανείων αυξήθηκε κατά 47 μονάδες βάσης στο 6,24%, με το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων να αυξάνεται 155 μονάδες βάσης στο 11,82%, ενώ το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε 47 μονάδες βάσης στο 5,01%.

Μεγάλη είναι η ψαλίδα όσον αφορά και τις υφιστάμενες καταθέσεις και τα υφιστάμενα δάνεια. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,32%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,78%.

Υψηλά κέρδη για τράπεζες!

Την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σχολιάζει πολύ εύστοχα το skai.gr. Αναφέρει χαρακτηριστικά: Σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν για το 2023 κέρδη ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα δώσουν στους μετόχους τους μέρισμα συνολικού ύψους 840 εκατ. ευρώ (η κάθε τράπεζα θα ακολουθήσει διαφορετική μερισματική πολιτική και θα διανείμει από 10% έως 30% επί των κερδών της του 2023).

Τη στιγμή λοιπόν που οι τράπεζες ανταμείβουν τους μετόχους τους για την εμπιστοσύνη και την υπομονή τους (οι μέτοχοι έχουν να δουν μέρισμα εδώ και 15 χρόνια), δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους καταθέτες, οι οποίοι έχουν χάσει πλέον την ευκαιρία τους. Κι αυτό γιατί κουνάνε το μαντίλι στην περίοδο των υψηλών επιτοκίων με… ανταμοιβή, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες, που ξεκινάει λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν!

Προβληματισμός…

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του ΙΟΒΕ που αφορά τις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την έρευνα έξι στους δέκα πολίτες (61%) δηλώνουν πως «μόλις τα βγάζουν πέρα», ενώ το 56% εκτιμά πως θα υπάρξει νέα άνοδος των τιμών με τον ίδιο ή και ταχύτερο ρυθμό το επόμενο διάστημα. Αντίθετα, μόλις το 17% δηλώνει πως αναμένει μια σταθερότητα.

Το 12% των πολιτών δηλώνει πως ήδη αντλούν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, καταγράφοντας αύξηση 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το 7% με 8% δηλώνουν πως «έχουν χρεωθεί», ενώ μόλις το 19% απαντάει πως καταφέρνει να αποταμιεύει λίγο ή πολύ. Το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 15% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Επίσης το 55% (από 49%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 5% (από 4%) αναμένει το αντίθετο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -41,7 μονάδες, έναντι -44,7 μονάδες τον Μάρτιο, με τους Έλληνες καταναλωτές να είναι και πάλι οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *