Top News Θέμα Χαλκιδικής Οικονομία

ΟΞΥ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΕ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

Σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς σήμερα διαθέσιμο σπίτι

Η μεγάλη ζήτηση και η έλλειψη προσφοράς εκτινάσσουν τα μισθώματα

  • Μέχρι και 3.500 ευρώ/τ.μ. πωλούνται τα νέα διαμερίσματα στα Νέα Μουδανιά

 Οξύ στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια σε Πολύγυρο και Νέα Μουδανιά, ακολουθώντας στον κρίσιμο αυτό τομέα την υπόλοιπη χώρα. 

 

Ένα πρόβλημα που σήμερα τουλάχιστον μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Βουλή για τη στέγη, στο πλαίσιο της οποίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μέτρα τόσο για το πρόγραμμα της «Golden Visa», όσο και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Με αφορμή αυτήν, η εφημερίδα μας μίλησε με ανθρώπους του χώρου της αξιοποίησης ακινήτων, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς μάλλον με μελανά χρώματα περιγράφεται η εικόνα, όπου η ζήτηση για κατοικίες είναι μεγάλη, η προσφορά όμως σχεδόν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα τα ενοίκια, ειδικά για σπίτια στα Νέα Μουδανιά αλλά και στον Πολύγυρο, να έχουν πλέον εκτιναχθεί! Αντίστοιχη κατακόρυφη αύξηση γνωρίζουν και οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών.

Οι τιμές… πετούν!

«Υπάρχει ζήτηση για κατοικίες στον αστικό ιστό, ιδιαιτέρως στα Νέα Μουδανιά και στον Πολύγυρου,  για αγορά και ενοικίαση, δεν υπάρχει όμως προσφορά κι αυτό σημαίνει πως οι τιμές ανεβαίνουν σύμφωνα με τον νόμο του εμπορίου».

Στο κέντρο των Νέων Μουδανιών είναι πολύ δύσκολο σήμερα να βρει κανείς καλό διαμέρισμα σε λογική τιμή. Όσα διατίθενται είναι πλέον πολύ ακριβά, επειδή είναι ελάχιστα. Στη μείωση των προσφερόμενων κατοικιών βασικό ρόλο παίζει φυσικά η πρακτική του Airbnb, καθώς είναι πολλοί πια οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν την εκμετάλλευση των διαμερισμάτων με βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία είναι γι’ αυτούς πιο προσοδοφόρα σε σχέση με την μακροχρόνια.

«Φωτιά» τα καινούρια!..

Όσο για τα καινούρια κτίρια, εδώ οι τιμές για αγορά κατοικίας κυριολεκτικά… πετούν. Τα νέα διαμερίσματα στο κέντρο των Νέων Μουδανιών αλλά και στον Πολύγυρο, πωλούνται από 3.000 έως 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με άλλα λόγια, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τετραγωνικών κοστίζει 260.000 – 280.000 ευρώ. Ποσό απλησίαστο για μία μέση οικογένεια. Τι φταίει για τη μεγάλη αυτή αύξηση στις τιμές των νέων κατοικιών; Το γεγονός ότι το κόστος κατασκευής έχει ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως είπε.

Πάντως, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει στα Νέα Μουδανιά, ειδικά για μικρά ακίνητα, στα οποία στρέφονται κυρίως όσοι διαθέτουν κάποιες οικονομίες. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη αυτή τη στιγμή στην πόλη σε διαμερίσματα μικρής επιφάνειας.

Κλειστά ακίνητα…

Αυτή την περίοδο περίπου 700.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα είναι κλειστά, είτε από funds – επενδυτικά σχήματα, είτε από ιδιοκτήτες που δεν θέλουν να τα ανακαινίσουν λόγω κόστους, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην χτίζονται αρκετές νέες κατοικίες. Αυτό το τελευταίο φαινόμενο χαρακτηρίζει και την περιοχή μας. Από την άλλη, υπάρχει έρευνα γνωστής Τράπεζας με βάση την οποία, για να καλυφθούν πλήρως οι στεγαστικές ανάγκες πανελλαδικά, απαιτούνται περίπου 214.000 ακίνητα. Με άλλα λόγια, αν αποδεσμευτεί το ένα τρίτο των ακινήτων που σήμερα είναι κλειστά, το πρόβλημα της στέγης μπορεί να επιλυθεί.

Συζήτηση στη Βουλή

Το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα συζητήθηκε και στη Βουλή, με το Πρωθυπουργό να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «Golden Visa» και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα και δήλωσε πως επεξεργάζεται σχέδιο, προκειμένου να αυξήσει την τιμή ορίου για τις «Golden Visa» στα 800.000 ευρώ στις περιοχές με πίεση. «Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντική αύξηση του ορίου για επενδύσεις «γκόλντεν βίζα» που θα αφορά τις περιοχές με πίεση στα μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά. Το όριο θα πάει πολύ υψηλότερα, στις 800.000», υπογράμμισε. Σε άλλες περιοχές είπε πως το όριο μπορεί να παραμείνει στις 250.000.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανέφερε ότι «δεν έχει εύκολη λύση στο θέμα, είναι σωστό ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης γειτονιών που θα κατοικούνται από τουρίστες μέσω airbnb» και πρόσθεσε ότι θα προτείνει λύσεις επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν πιο τολμηρές στο να χρηματοδοτούν αγορές ακινήτων, ενώ συμπλήρωσε «ότι έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα».

ΑπάντησηΠροώθηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.