Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ Επιχειρηματικότητα

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης

• Παράταση και ενίσχυση πόρων για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ζητάει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), με αφορμή την έναρξη δύο νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης νέων και νεοσύστατων επιχειρήσεων, στις δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Με επιστολή του προς τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Ν. Παπαθανάση και τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, ο Προέδρος της ΚΕΕΕ Ι. Μασούτης αφού αναγνωρίζει ότι «με τις εν λόγω δράσεις δίδεται στήριξη στους επαγγελματίες, αλλά και σε όλη την αγορά, καθώς ακόμα και σήμερα οι επιπτώσεις από την υγειονομική και την -πλέον πρόσφατη- ενεργειακή κρίση, την οποία βίωσε η διεθνής κοινότητα, συνεχίζουν να προκαλούν ανασφάλεια στους επιχειρηματίες και στους καταναλωτές», ζητά πίστωση χρόνου, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προγράμματα οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, δυστυχώς, στην πράξη αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο να τηρηθούν οι χρονικοί περιορισμοί της αίτησης υποβολής του επενδυτικού σχεδίου για χρηματοδότηση, που τίθενται από το πρόγραμμα, καθώς μία σειρά ζητημάτων εμποδίζουν την έγκυρη κατάθεση των επενδυτικών φακέλων.

Σύμφωνα με τον κ. Μασούτη «πολλά Επιμελητήρια-μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, από όλες τις Περιφέρειες, έχουν τονίσει ότι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η υποβολή των αιτήσεων, αντιμετωπίζει μηχανογραφικά προβλήματα τα οποία δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωσή τους, ενώ η ανταπόκριση στα ερωτήματα των επενδυτών είναι ιδιαίτερα αργοπορημένη (μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι πρώτες ερωτω-απαντήσεις, ενώ μια σειρά διευκρινήσεων δεν έχουν απαντηθεί ακόμη).

»Επιπλέον, βάσει των προσκλήσεων των ως άνω δράσεων, για την υποβολή της αίτησης υποβολής του επενδυτικού σχεδίου, απαιτούνται δικαιολογητικά από δημόσιους φορείς, όπως είναι η πολεοδομία για τις χρήσεις γης και τις οικοδομικές άδειες, οι οποίες καθυστερούν και οι δικαιούχοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός χρηματοδότησης, χωρίς βεβαίως δική του υπαιτιότητα, ενώ παράλληλα και τα τραπεζικά ιδρύματα ανταποκρίνονται με χαρακτηριστική καθυστέρηση στην έγκριση δανείων».

Δεδομένου ότι οι εν λόγω δράσεις, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει τη δημοσιότητα που χρειάζεται, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζητά να δοθεί μία εύλογη παράταση στα προγράμματα αυτά, όπως επίσης και αν όχι να αυξηθούν, έστω να υλοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων, προκειμένου να υπάρχει ισότητα για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.