Αγροτικά

Η χαλάρωση των κανονισμών για τα φυτοφάρμακα οδηγεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση τους αγρότες!

• Αυτές τις μέρες, με αφορμή την αγροτική κρίση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει τον ευρωπαϊκό κανονισμό που προβλέπει μείωση 50% στη χρήση φυτοφαρμάκων ως το 2030, ενώ σήμερα συζητιέται ως «λύση» σχέδιο  νόμου της Κομισιόν υπέρ των νέων μεταλλαγμένων. Αυτό επισημαίνει το ελληνικό γραφείο της  Greenpeace, τονίζοντας μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση: «αυτές οι πολιτικές αποφάσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα στον αγροτικό τομέα, αντίθετα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην υγεία, το εισόδημα και τη δραστηριότητα των παραγωγών.

“Η χαλάρωση των κανονισμών για τα φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα υπονομεύει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οδηγεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση τους αγρότες και ωφελεί μόνο τη βιομηχανία αγροχημικών που κατασκευάζει και εμπορεύεται τα χημικά φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα (παλιά και νέα)”.

Παράλληλα σημειώνει ότι « η γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία της βιοποικιλότητας και του κλίματος, όπως αποκαλύφθηκε με άγριο τρόπο στις πρόσφατες καταστροφές από πυρκαγιές στον Έβρο και την Εύβοια και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Τα πρώτα θύματα της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας και της επιδεινούμενης κρίσης είναι οι αγρότες, που πλήττονται πρώτοι απ’ όλους. Πληρώνουν με την υγεία και τη μείωση του εισοδήματός τους τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων. Οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές εξαφανίζονται από τα τοπία μας, μειώνοντας κι άλλο τις γεωργικές αποδόσεις. Οι εταιρείες ύδρευσης συνεχίζουν να πληρώνουν εκατομμύρια σε καθημερινή βάση για να καθαρίσουν τα νερά μας, ενώ οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές εκτίθενται συνεχώς σε τοξικά φυτοφάρμακα».

Σύμφωνα με την Greenpeace «αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη (άρα και η Ελλάδα) είναι να επενδύσει, πολιτικά και οικονομικά, στη μετάβαση προς ένα σύστημα τροφίμων και γεωργίας που λειτουργεί με τη φύση και όχι εναντίον της, όπου όλοι οι αγρότες έχουν ένα δίκαιο εισόδημα από την εργασία τους και δεν καλούνται να εκβιομηχανοποιηθούν, να ρυπαίνουν και να καταστρέφουν το περιβάλλον για να επιβιώσουν…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.