Τουρισμός

Φόβοι για τον οδικό τουρισμό – Τι λένε στη εκπρόσωποι των ξενοδόχων και των μεταφορέων

Την…Οδύσσεια ενός πολίτη από τη Βόρεια Μακεδονία που βρέθηκε αντιμέτωπος με πολύωρες καθυστερήσεις λόγω του Flyover,  στην προσπάθειά του να φτάσει από τον τόπο καταγωγής του στη Θεσσαλονίκη, την οποία και κατέγραψε σε video, ;ηρθε πριν λίγες ημέρες στο φως της δημοσιότητας.

To video, έκανε πολλούς να αναρωτηθούν τι θα γίνει το καλοκαίρι με όσους Βαλκάνιους τουρίστες επιλέξουν να κάνουν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική και παράλληλα να ανησυχήσουν αν το πολυδιαφημισμένο έργο προκαλέσει καίριο χτύπημα στον οδικό τουρισμό της περιοχής.

Την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τους μήνες, κυρίως από το Πάσχα και μετά, όποτε ξεκινά και ο κύριος όγκος των μετακινήσεων προς τη Χαλκιδική, μετέφεραν στη Voria, άνθρωποι του τουρισμού, της αγοράς ακινήτων αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Όπως λένε, το έργο που είναι σε εξέλιξη – το χρονοδιάγραμμα μάλιστα για την ολοκλήρωσή του, όπως έγινε γνωστό μετατίθεται κατά πέντε μήνες, ήτοι για την 14η Μαΐου του 2027 – είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει προβλήματα με καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των τουριστών και δη των Βαλκανίων, που στην πλειονότητά τους επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τους τη Χαλκιδική.

Τάσιος: Αναγκαίες οι εναλλακτικές διαδρομές

Προβληματισμένος για τους καλοκαιρινούς μήνες και για τις πιθανές επιπτώσεις του Flyover, στον οδικό τουρισμό, δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας τη σημασία των εναλλακτικών διαδρομών προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία σε όσες περιπτώσεις είναι δυνατόν.

Μάλιστα οι άνθρωποι του τουρισμού στη Χαλκιδική είναι σε συζητήσεις προκειμένου να προτείνουν στους πελάτες τους τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέχρι στιγμής εικόνα στη Χαλκιδική είναι άκρως θετική με τις αγορές της δυτικής Ευρώπης να την στηρίζουν με ζέση, τους Βρετανούς να της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και για το φετινό καλοκαίρι, αγορές όπως η Πολωνία και η Τσεχία να επανακάμπτουν και τις κρατήσεις από τους Βαλκάνιους να τρέχουν με πολύ γοργούς ρυθμούς.

«Δεν υπάρχει άμεση λύση, το έργο του Flyover είναι σε εξέλιξη και θα έχει διάρκεια. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία περίοδο όπου υπάρχουν κάποιες ζυμώσεις πώς θα βελτιωθούν οι διελεύσεις προς την Χαλκιδική. Είμαστε σε συζητήσεις με την αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, για τη βελτίωση του δρόμου Απολλωνία – Παλαιοχώρα, που είναι μια εναλλακτική διαδρομή. Πέρα, όμως, από τις εναλλακτικές διαδρομές, είναι απαραίτητο να προτιμηθούν και συγκεκριμένες ώρες για τις διελεύσεις των  Βαλκάνιων τουριστών. Είναι καλύτερο να γίνονται νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ», τονίζει ο κ. Τάσιος.

«Πρέπει να γίνει βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου  Απολλωνία  – Παλαιοχώρα και πρέπει να το δούμε άμεσα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έχουμε την εξέλιξη των εργασιών του Flyover για τέσσερα χρόνια και δεύτερον γιατί είναι ένας εναλλακτικός δρόμος, ώστε να κατευθύνονται οι επισκέπτες προς τους δήμους Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Πολύγυρου», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Δυσφορία προκαλούν οι καθυστερήσεις στους μεταφορείς

«Το Flyover έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στις μεταφορές φορτίων από χώρες των Βαλκανίων» αναφέρει εκπρόσωπος βουλγαρικής κατασκευαστικής εταιρείας που υλοποιεί αυτή την περίοδο μια σειρά οικιστικών project στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον ίδιο οι οδηγοί που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά από τις γειτονικές μας χώρες ζουν μια πολύωρη ταλαιπωρία που θα έχει διάρκεια. «Οι οδηγοί των φορτηγών μας, μεταφέρουν καθημερινά τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που βιώνουν. Υπάρχουν περιπτώσεις συνεργατών μας που κάνουν πολύ συχνά αυτή τη διαδρομή και νιώθουν δυσφορία όταν σκέφτονται πως θα αναγκαστούν να ξανακάνουν αυτό το το δρομολόγιο σύντομα» αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Τον σκεπτικισμό του για το ενδεχόμενο, το έργο του Flyover, να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για κάποιους τουρίστες, εκφράζει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Καρούλης υπογραμμίζοντας πως τα μηνύματα επί του παρόντος για τη Χαλκιδική είναι θετικά, ενώ και οι εν δυνάμει επενδυτές προερχόμενοι από τα Βαλκάνια, δεν έχουν εκδηλώσει κάποια δυσαρέσκεια για καθυστερήσεις, ούτε έχουν αναβάλει την μετακίνησή τους προς την περιοχή προκειμένου να δουν από κοντά κάποιο ακίνητο που τους ενδιαφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.