Αγροτικά Πολιτική & Οικονομία

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην 30η Διεθνή Έκθεση Agrotica

Την 30η Διεθνή Έκθεση Agrotica επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όπου συνομίλησε με εκθέτες και αγρότες και συζήτησε μαζί τους τόσο τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές του.

Ο κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Κεφαλά, είχε την ευκαιρία στην επετειακή Agrotica, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να αναφερθεί στο έργο της διοίκησης της Περιφέρειας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος άλλωστε είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει με κάθε μέσο και διαθέσιμο πόρο τους αγρότες, διότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο στυλοβάτης όχι μόνο της περιφερειακής οικονομίας, αλλά της εθνικής οικονομίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, εδώ παράγεται το 25% του αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας και ως διοίκηση της Περιφέρειας είμαστε το διαχρονικό στήριγμα των παραγωγών. Γι’ αυτό και συμμεριζόμαστε τον αγώνα τους και τους ενισχύουμε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους και δίνοντας λύσεις στα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε την αναπτυξιακή διάσταση και τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, με σημαντικές επενδύσεις. Γι’ αυτό έχουμε πετύχει οι εξαγωγές μας, στις οποίες τα αγροδιατροφικά προϊόντα κατέχουν εξέχουσα θέση, να φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενισχύουμε τους αγρότες μέσα από 87 έργα καινοτομίας για τον πρωτογενή τομέα την τελευταία τριετία στην αμπελουργία, τη βιομηχανία και ειδικά την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά και τη μεταποίηση νωπών φρούτων και λαχανικών. Μέσα από τα σχέδια βελτίωσης, από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν 3.440 νέες γεωργικές επενδύσεις. Μέσα από το πρόγραμμα νέων αγροτών, από το οποίο χρηματοδοτήθηκαν 8.800 δικαιούχοι. Μέσα από τα τοπικά προγράμματα Leader, από όπου χρηματοδοτούμε 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές μας. Μέσα από τα αρδευτικά έργα σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Μέσα από τα δεκάδες έργα αγροτικής οδοποιίας. Μέσα από την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που πλήρωναν μεταξύ άλλων και οι αγρότες μας επί τριάντα χρόνια για τις υποθέσεις τους με τις υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Μέσα από την προβολή των Μακεδονικών Προϊόντων, σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις, σε 70 αγροδιατροφικές και τουριστικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Μέσα από πρωτοβουλίες – θεσμούς, όπως το Καλάθι των Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη. Μέσα από τις διαρκείς παρεμβάσεις μας στην κεντρική διοίκηση, ώστε όσοι παραγωγοί πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να αποζημιώνονται άμεσα. Έχουμε ακόμα πολύ έργο να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, προκειμένου αυτή η πορεία ανάπτυξης να συνεχιστεί απρόσκοπτα, μέσα από τη μοναδική σχέση εμπιστοσύνης που χτίσαμε με τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη προγραμματίζουμε τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, ενώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα ενισχύσουμε περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα, τις αγροτικές επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό και την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα. Και βέβαια υποστηρίζουμε την Agrotica, τη μεγαλύτερη κλαδική έκθεση, με διεθνή χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη, που αποδεικνύει κάθε φορά την αξία και την απήχηση που έχει στον αγροτικό κόσμο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.