Επισημάνσεις και εντατικοί έλεγχοι για να μπει φρένο στη νοθεία του γάλακτος και στην Χαλκιδική !
Αποφασισμένο να εφαρμόσει τον νόμο του 2018 εμφανίζεται το ΥΠΑΑΤ
Σημαντικά τα οφέλη και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής , οι οποίοι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια
• Εκτεταμένη νοθεία «μαστίζει» χρόνια τώρα την… πολύπαθη αγορά γάλακτος στη χώρα μας. Εξαιτίας της πλήττονται αφενός οι καταναλωτές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν με σιγουριά την προέλευση της πρώτης ύλης με την οποία φτιάχτηκαν τα προϊόντα που προμηθεύονται.
Από την άλλη, ακόμα μεγαλύτερο είναι το πλήγμα για τους ντόπιους κτηνοτρόφους, καθώς το δικό τους προϊόν «παραμερίζεται» και οι τιμές πέφτουν λόγω των ελληνοποιήσεων μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος που έρχονται από το εξωτερικό, ενώ σε δύσκολη θέση έρχονται και οι βιομηχανίες που δεν κάνουν εισαγωγές, οι οποίες αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την εφαρμογή νόμου ψηφισμένου εδώ και χρόνια που προβλέπει επισημάνσεις προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και με τους εντατικούς ελέγχους που προτίθεται να ξεκινήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Νόμος… ανεφάρμοστος!
Από τα τέλη του 2017, δηλαδή εδώ και μία πενταετία, έχει ψηφιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νόμος ο οποίος προβλέπει ότι στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο θα πρέπει να αναγράφονται ξεχωριστά η χώρα αρμέγματος, η χώρα επεξεργασίας και η χώρα συσκευασίας εφόσον αυτές είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Σε περίπτωση που και τα τρία αυτά στάδια έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα, το προϊόν θα μπορεί να φέρει στην ετικέτα του την ελληνική σημαία, διαφορετικά όχι.
Ο συγκεκριμένος νόμος όμως μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα οι γαλακτοβιομηχανίες να «βαφτίζουν» ελληνικά προϊόντα που παράγουν με ξένο γάλα, ενώ οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν ποτέ με βεβαιότητα τι προέλευσης είναι η πρώτη ύλη με την οποία έχει φτιαχτεί το γαλακτοκομικό προϊόν που αγοράζουν.
Πλήγμα για κτηνοτρόφους
Η εφαρμογή του νόμου του 2017 – 18 θα είχε σημαντικά οφέλη για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας και φυσικά και εκείνους της Πέλλας, καθώς λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων τους.
Για να βάλουν την ελληνική σημαία στις ετικέτες των προϊόντων τους οι γαλακτοβιομηχανίες θα αναγκάζονταν να προμηθεύονται πρώτα το γάλα των ντόπιων παραγωγών δίνοντας και τις αντίστοιχες τιμές. Η απουσία όμως ελέγχων για την εφαρμογή της νομοθεσίας έστρεψε αρκετές απ’ αυτές στην πρακτική της εισαγωγής γάλακτος από χώρες του εξωτερικού, το οποίο αγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια «βαφτίζουν» ανεξέλεγκτα ελληνικό.
Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ο κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, κάτι που στην Ήπειρο είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανές Ωστόσο, έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια κάτι πάει να αλλάξει καθώς το αρμόδιο υπουργείο, βλέποντας τα… δύσκολα, επιχειρεί να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά.