Τρεις κλεμμένες αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα!
• Τρεις σπουδαίες αρχαιότητες που προέρχονται από τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Ήπειρο και Αττική) επιστρέφουν άμεσα στην χώρα μας από το Μουσείο Carlos των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφών που διακινήθηκαν από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων και εξήχθησαν παράνομα από την Ελλάδα, πριν καταλήξουν στο Μουσείο Carlos. Τις τρεις αυτές αρχαιότητες παρέλαβε η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρέθηκε στο Μουσείο Michael Carlos του Πανεπιστημίου του Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ενώ υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών.
Μεταξύ των τριών αρχαιοτήτων περιλαμβάνεται και ένα μαρμάρινο άγαλμα νεαρής γυναικείας μορφής, που στηρίζεται με τον αριστερό της αγκώνα σε υψηλό κορμό δένδρου και χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ., το οποίο προέρχεται από λαθρανασκαφή στην περιοχή της Δωδώνης. Το άγαλμα που φέρει το όνομα Τερψιχόρη, επιστρέφει μαζί με πήλινη μινωική λάρνακα του τύπου του λουτήρα, με διακόσμηση ψαριών στο εσωτερικό και στυλιζαρισμένου χταποδιού στο εξωτερικό που χρονολογείται στον 14ο αι. π.Χ. και μια μαρμάρινη ανδρική ιματιοφόρα μορφή καθισμένη σε δίφρο, προερχόμενη από τον ανάγλυφο διάκοσμο αττικού επιτύμβιου ναΐσκου του τρίτου τέταρτου του 4ου αι. π.Χ.
Η Λίνα Μενδώνη
Στον χαιρετισμό της Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Χρειάστηκαν 16 και πλέον χρόνια μέχρι να φτάσουμε, σήμερα, στην αίσια έκβαση. Μέσα στο διάστημα αυτό η ελληνική πλευρά διαρκώς εμπλούτιζε με νέα στοιχεία την τεκμηρίωση της παράνομης διακίνησής τους. Ήδη από το 2007, όταν περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στοιχεία, που αμφισβητούσαν την νομιμότητα της απόκτησης από το Μουσείο της μινωϊκής λάρνακας και του αγάλματος της γυναικείας μορφής, άρχισαν οι επαφές των δύο πλευρών για την επιστροφή τους. Το 2021, προστέθηκε μία ακόμη αρχαιότητα, η μαρμάρινη ανδρική μορφή, καθώς τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών εντόπισαν στοιχεία για την παράνομη διακίνησή της. Εκτός από τις πολαρόιντ φωτογραφίες των αντικειμένων αυτών σε προσωρινούς χώρους αποθήκευσης, που διέθεταν οι ελληνικές αρχές, συγκεντρώθηκαν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, όπως οι δικαστικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που αποφαίνονταν ότι η μαρμάρινη ανδρική μορφή ήταν προϊόν παράνομης ιδιοποίησης και παράνομης εξαγωγής, στοιχεία από δικογραφίες που τεκμηρίωναν ότι το γυναικείο άγαλμα είχε προέλθει από παράνομη ανασκαφή στην περιοχή της Ηπείρου και έγγραφα και φωτογραφίες που αποδείκνυαν την παράνομη διακίνηση της μινωικής λάρνακας.
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις διεκδικήσεων, και αφού πλέον το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού διέθετε όχι ενδείξεις, αλλά ισχυρές αποδείξεις, απέστειλε την πλήρη τεκμηρίωση και υπέβαλε δια των διπλωματικών αρχών επίσημο αίτημα επαναπατρισμού τους το 2021…».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού τα αρχαία επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα και θα παρουσιαστούν στο κοινό, πριν καταλήξουν στα μουσεία των περιοχών, από τις οποίες προέρχονται.