28 Απριλίου, 2024
Υγεία Χαλκιδική

Θερίζει και στην Χαλκιδική το «κοκτέιλ» γρίπης – κορωνοϊού

Θερίζει το τελευταίο διάστημα σε πανελλαδικό, αλλά και τοπικό επίπεδο το «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού, με τους ειδικούς να κρούουν καμπανάκι με αποδέκτες κυρίως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες με συνοδά νοσήματα.

Η αυξημένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε την περίοδο των εορτών με τις δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους επιβάρυνε την κατάσταση και οδήγησε πολύ κόσμο στο κρεβάτι, ενώ αρκετά είναι τα σοβαρά περιστατικά των ιώσεων που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση με τη διασπορά των ιών αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες, μιας και ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα που περιμένουν οι επιστήμονες από τη μεταδοτικότητα την περίοδο των γιορτών.

Αναμένεται αύξηση… 

Όπως άλλωστε εκτίμησε ο επ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκ. Μαγιορκίνης, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση, λαμβάνοντας τα μέτρα προσωπικής προστασίας που απαιτούνται. Μέχρι εκείνο το διάστημα αναμένεται μια αυξημένη κινητικότητα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ στη συνέχεια θα παρατηρηθεί πτώση του αριθμού των κρουσμάτων.

Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη προσέλευση πολιτών στα επείγοντα στα Κέντρα Υγείας του νομού αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ καταγράφεται αύξηση στις εισαγωγές όσων έχουν προσβληθεί από τους ιούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να κορυφωθεί το επιδημικό κύμα που «σήκωσαν» οι συναθροίσεις των εορτών, θα χρειαστούν δύο με τρεις εβδομάδες, οπότε οι πολίτες πρέπει να είναι σε επιφυλακή, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να υποβάλλονται σε τεστ, είτε έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, είτε έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που νοσεί από γρίπη ή κορωνοϊό.

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην περιοχή μας, με πολύ κόσμο να σπεύδει στα φαρμακεία ή στις ΚΟΜΥ για να κάνει ένα τεστ, ενώ παρατηρούνται και ελλείψεις σε διπλά τεστ (κορωνοϊού – γρίπης) στα φαρμακεία.

«Κρας – τεστ» η επιστροφή στα θρανία 

Μέσα σε κλίμα φόβου και προβληματισμού που προκάλεσε η έξαρση των λοιμώξεων, επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες μαθητές και εκπαιδευτικοί. Πολλοί γονείς ανησυχούν για το κατά πόσο τα παιδιά τους θα είναι προστατευμένα, λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και γρίπης, με τη μάσκα να αποτελεί απαραίτητο μέτρο προστασίας για να μειωθούν οι πιθανότητες διασποράς των ιών.

Το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε και την εγκύκλιο για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από κορωνοϊό. Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19.

Παράλληλα, το υπουργείο συνιστά στους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή άλλων ιώσεων και να παραμένουν σπίτι έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Εμβολιασμοί…

Με δεδομένο ότι στη χώρα αναμένεται διπλασιασμός έως και τριπλασιασμός των κρουσμάτων, οι ειδικοί καλούν τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους. Να σημειωθεί πως πέρα από τον εμβολιασμό κατά της Covid 19, αρκετοί αμέλησαν να εμβολιαστούν ακόμη και για τη γρίπη. Όπως είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης  το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι εποχικό, όπως και αυτό της γρίπης. «Δεν πρέπει να μετρά τις δόσεις. Φέτος, καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κάτω από 200.000, γεγονός που μας ανησυχεί ενόψει και της αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες», δήλωσε και χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τους ηλικιωμένους, που θα πρέπει, εάν νοσήσουν, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ώστε να λάβουν άμεσα αντιική αγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Ν. Τζανάκης σε δηλώσεις του στη Realnews. Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στους άνω των 65 ετών και σε όλους όσοι έχουν σοβαρά αιματολογικά, ογκολογικά νοσήματα και παίρνουν φάρμακα που τροποποιούν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Αν είχε γίνει το εμβόλιο, μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50%, αλλά σίγουρα θα είχαμε και λιγότερες εισαγωγές, σε ποσοστό 60%-70%. Πρέπει η πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς αλλά και εμείς οι γιατροί να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα του ετήσιου εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, όπως με το αντιγριπικό εμβόλιο», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.