«Συναγερμός» για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης
Κινδυνεύουν κυρίως ηλικιωμένοι και ευάλωτες ομάδες…
Πολύ μεγάλη η διασπορά των ιώσεων στην Χαλκιδική…
Μονόδρομος η μάσκα σε κλειστούς χώρους, επιμένουν οι γιατροί για εμβολιασμό
- Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα, κρούει καμπανάκι προς κάθε κατεύθυνση, με τους ειδικούς να φοβούνται ότι σύντομα το σύστημα υγείας θα δεχθεί μεγάλη πίεση. Εξάλλου, τα αποτελέσματα από τις συναθροίσεις των εορτών θα αποτυπωθούν σε περίπου δυο εβδομάδες, που αναμένεται και νέα έξαρση κρουσμάτων!
Ήδη στην Χαλκιδική , η διασπορά κορωνοϊού και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι πολύ μεγάλη! Μπορεί οι περισσότεροι να μην νοσούν βαριά, αν και τα συμπτώματα επιμένουν για μέρες, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη πώς θα ανταποκριθούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες εάν νοσήσουν από τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν! Γι’ αυτούς τους συμπολίτες λοιπόν η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι πια μονόδρομος, ενώ οι γιατροί επιμένουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να θωρακίσουν τον ευάλωτο πληθυσμό!
Πάντως τις τελευταίες ώρες αυξάνεται η ανησυχία, κυρίως για την ραγδαία εξάπλωση των ιών, με πολλούς να σπεύδουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν διαγνωστικά τεστ, αντιπυρετικά και παυσίπονα.
Τι δείχνουν τα τεστ…
Μια ενδεικτική εικόνα για το τι επικρατεί στη χώρα, όσον αφορά τον κορωνοϊό δείχνουν τα αποτελέσματα των δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων από τις μονάδες του ΕΟΔΥ.
Την Τρίτη διενεργήθηκαν 8.400 rapid test και ανευρέθηκαν 1.521 θετικά (18.08%). Από τις 1.521 περιπτώσεις, οι 836 αφορούν άνδρες και οι 685 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 54,84 έτη. Στην Χαλκιδική η εικόνα έχει ως εξής:
- ΠΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ
42 rapid test με 1 θετικό (2.38%) αφορά σε 1 γυναίκα ηλικίας 42 ετών - ΠΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
27 rapid test με 2 θετικά (7.41%) αφορούν σε 1 άνδρα και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 54 έτη
Να λάβουμε μέτρα…
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και θα πρέπει να κάνουμε τις προσαρμογές που χρειάζεται την εποχή που χρειάζεται», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος, με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται.
«Ο ιός ζει ανάμεσά μας και όταν υπάρχει έξαρση θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα», είπε και πρόσθεσε ως πρώτο μέτρο την πρόληψη και τον άμεσο εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που υπολογίζονται σύμφωνα με τον ίδιο σε 2 εκατομμύρια άτομα.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ανέρχεται σε 130.000- κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό κάτω από 10%.
Αντίθετα, όπως είπε, πολλοί περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης.
Η αναπλ. Υπουργός Υγείας
Την επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί τόνισε και η αναπλ. Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 «το γεγονός ότι έχουμε υποδιπλάσιο αριθμό θανάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι δεν μας ανακουφίζει, καθώς με τα εργαλεία που υπάρχουν, όπως φάρμακα και εμβόλια, δε θα έπρεπε να χάνεται ούτε μία ανθρώπινη ζωή».
Σημείωσε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 657 εμβολιαστικά κέντρα αλλά και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που μπορούν να πηγαίνουν σε νησιά ή σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων ώστε να εμβολιάζουν τους πολίτες.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ξεκίνησε ξανά ο ΕΟΔΥ την ενημέρωση των γιατρών για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ώστε να μπορούν να τα συστήνουν στους ασθενείς τους.