Top News Κοινωνία

Σε ιδιώτες οι διαφημίσεις εάν τα Δημοτ. Ραδιόφωνα είναι ζημιογόνα!

• Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση στο καθεστώς λειτουργίας των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, καθώς υπάρχει η σκέψη να ανατεθούν οι ζημιογόνοι σε ιδιώτες, μέσω της εκάστοτε Περιφέρειας, στην οποία λειτουργούν.

Η φωνή των δημοτών είναι σε κάθε πόλη το Δημοτικό Ραδιόφωνο, όπως και αυτό του Πολυγύρου που κρατάει συντροφιά τους ακροατές της πόλης και χωριών και αποτελεί θεσμο. Παρόλο που υπάγονται στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων με ξεχωριστό βέβαια Διοικητικό Συμβούλιο, πολύ πιθανό ν’ αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «typologies.gr», υπάρχουν στελέχη της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) που έχουν ενημερωθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος φέρεται να τους διαβεβαίωσε πως διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων και πως ο ιδιώτης θα έχει μόνο την αρμοδιότητα της διαφήμισης.

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας, οι δημοτικές αρχές θα διατηρήσουν το δικαίωμα εκπομπής, αλλά η λειτουργία των δημοτικών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων θα ανήκει στους Περιφερειάρχες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα την αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρίες…

35 χρόνια θεσμός!

Πάντως πολλά είναι αυτά που πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση, αν αποφασίσει τελικά να περάσουν τα Δημοτικά Ραδιόφωνα στον έλεγχο των Περιφερειών και να μη μείνουν στο καθεστώς που υπάγονται εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να αναλογιστεί κανείς τη δυναμική που έχουν κάποια δημοτικά ραδιόφωνα, που μεταφέρουν καθημερινά τον παλμό της τοπικής κοινωνίας και αποτελούν κομμάτι του Δήμου.

Θεσμό, εξάλλου, αποτελεί για την περιοχή μας το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου που ιδρύθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου και λειτουργεί ανελλιπώς. Τρεις και πλέον δεκαετίες, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, με ποικίλο πρόγραμμα καθημερινά, εστιάζει στην τοπική επικαιρότητα, ενώ μεταδίδονται όλες οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου. Πέρα από το ενημερωτικό του χαρακτήρα, προσφέρει στους ακροατές μουσικά ακούσματα, εκπομπές λόγου και εκπομπές με τις δραστηριότητες συλλόγων και φορέων. Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου αποτελεί δραστηριότητα της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης Πολυγύρου. Η ιστορία αρχίζει αρκετά νωρίς. Στη δεκαετία του 80 γίνεται το πρώτο ξεκίνημα από την τότε δημοτική αρχή και μια ομάδα ατόμων που διακατέχονταν από αγάπη για τον τομέα της επικοινωνίας και των ηλεκτρονικών. Το ραδιόφωνο μπήκε στην υπηρεσία του κοινού της πόλης κερδίζοντας ακροατές.

Είκοσι περίπου χρόνια αργότερα η νέα γενιά του ραδιοφώνου μπήκε δυναμικά μπροστά και με τη στήριξη του Περιφερειακού Ραδιοφωνικού Δικτύου Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΡΤ3 ανέβασε το σταθμό στις υψηλότερες θέσεις ακροαματικότητας στη Χαλκιδική. Με καινούριο, πλέον, εξοπλισμό και δυνατό σήμα το ΔΡΠ «βγαίνει» παντού ενώ μέσω του διαδικτύου η ειδησεογραφία της Χαλκιδικής και η καλή του μουσική κάνουν το γύρο του κόσμου.Εκπέμπει στους 90,8 FM αλλά και μέσω του διαδικτύου

Αντίθετος ο Δήμαρχος Αθηναίων

Το ενδεχόμενο αλλαγής λειτουργίας των Δημοτικών Ραδιοφώνων βρίσκει κάθετα αντίθετο τον  Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΣΚΑΪ 100,3» αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με αυτόν τον τρόπο «Είναι σαν να επιστρέφουμε 40 χρόνια πίσω»!

Ο λόγος για τον οποίο προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι ότι ένας από τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα επηρεαστούν (εάν κατατεθεί και ψηφιστεί η σχετική νομοθετική διάταξη) θα είναι ο «Αθήνα 984», ο οποίος θα περάσει αρχικά στα χέρια της Περιφέρειας Αττικής και τον Νίκο Χαρδαλιά.

«Βεβαίως με διαφάνεια, με λογοδοσία, με αποτελεσματικότητα και με αξιολόγηση για το έργο μας. Αλλά να έχουμε τα εργαλεία, διαφορετικά ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης θα καταντάει να είναι επαίτης σε υπουργούς για να βρίσκει κάποια χρηματοδότηση…», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.