27 Απριλίου, 2024
Αγροτικά Επιχειρηματικότητα Οικονομία

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ!

– Φθίνουσα συνεχώς η πορεία του κλάδου…

Μειωμένες οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα

• Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας καλεί τις βιομηχανίες να σταματήσουν τον εκβιασμό…

• Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος ολόκληρης της χώρας, καθώς ούτε το 2024… μπήκε με το δεξί! Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα (εκτίναξη του κόστους παραγωγής –  απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών), οι μειωμένες τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή στον κλάδο, ο οποίος χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται. 

Ούτε οι υποσχέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη για ενίσχυση του κλάδου, φαίνεται να πείθουν τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εκτός από τις μειωμένες ενισχύσεις, παίρνουν τα τιμολόγια στα χέρια τους με πολύ χαμηλότερες τιμές, ακόμη και κάτω από τα περυσινά επίπεδα, θέτοντας πλέον θέμα επιβίωσης!

Καμπανάκι από τον ΣΕΚ

Καμπανάκι για το μέλλον του κλάδου κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ),  ο οποίος καλεί τις βιομηχανίες να σταματήσουν τον εκβιασμό, μέσω των τιμών και να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους. «Η τεράστια μείωση των επιδοτήσεων, η ολέθρια πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα μεταλλάσσει την επιβίωσή μας σε ανυπέρβλητη πρόκληση», τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.

Αρκετά μειωμένες

 οι τιμές!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών κινούνταν σε «κόκκινες» γραμμές, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες απέφευγαν καταλήξουν σε συμφωνία και να κλείσουν συμβόλαια, ασκώντας συγχρόνως πιέσεις προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα. Τελικά, τα συμβόλαια που πήραν στα χέρια τους κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία ήταν μειωμένα, με την τιμή στο πρόβειο γάλα να κυμαίνεται από 1,50 έως 1,55 ευρώ/κιλό, μια τιμή που απέχει από τον στόχο του 1,70 ευρώ/κιλό αλλά και από την περσινή τιμή του 1,60 έως 1,65 ευρώ/κιλό. Χαμηλότερες όμως τιμές, στο 1,46 ευρώ/κιλό (από 1,60 ευρώ/κιλό το 2022/23) κλείστηκαν για το γάλα των κτηνοτρόφων του Συνεταιρισμού της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Εγκαταλείπουν 

το επάγγελμα!

Στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζονται και αριθμητικά στοιχεία για την πορεία του κλάδου της κτηνοτροφίας, ικανά να ταρακουνήσουν την Πολιτεία για τη λήψη δραστικών και ουσιαστικών μέτρων. Μόλις πέρυσι σχεδόν 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Χαρακτηριστικά είναι και τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου τον Σεπτέμβριο του 2023 παρέδωσαν 14.471.968 κιλά (15.545.919 κιλά τον 9ο/2022) πρόβειο γάλα περί τους 9.833 (10.614 τον Σεπτέμβριο 2022) κτηνοτρόφους, ενώ τον επόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2023, οι αντίστοιχες παραδόσεις έφτασαν τα 15.752.059 κιλά (15.895.050 κιλά τον Οκτώβριο του 2022 (από 8.498 κτηνοτρόφους (8.720 τον Οκτώβριο του 2022).

Για τις νοθείες 

Την ίδια ώρα ο ΣΕΚ καταγγέλλει την εμφανή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για ανεξέλεγκτες νοθείες, όπου – όπως τονίζει «σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις των εγκληματιών που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν την ΦΕΤΑ, οδηγούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο σε υποβάθμιση ποιότητας και τιμών, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουμε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο προστασίας του ΠΟΠ στο συγκεκριμένο προϊόν το οποίο απειλείται πολλά χρόνια τώρα από άλλες χώρες».

Ο ΣΕΚ καλεί τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεση δράση, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και προωθώντας αυστηρές και πραγματικές κυρώσεις για όσους υποκύπτουν στη διαδικασία των νοθειών.

Επίσης ζητά άμεση ενεργοποίηση του  πετυχημένου πιλοτικού προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2» για  όλη τη χώρα.

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. 

Από την πλευρά του το ΥΠΑΑΤ  αναζητά τρόπους ενίσχυσης της κτηνοτροφίας. Σε ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή στην Καρδίτσα, με συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων, ο υπουργός Λευτ. Αυγενάκη ανακοίνωσε ότι πέραν του εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενός Οργανισμού με τον οποίο έχουν άμεση σχέση οι κτηνοτρόφοι.

Αναφερόμενος στην αγορά κρέατος και γάλακτος τόνισε ότι πρόθεσή του είναι η ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις αλλά ένας κεντρικός και ουσιαστικός. Σχετικά με τις περίπου 165 εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση εκκαθάρισή τους.

Αναφερόμενος στην περίπτωση καταγγελίας για τη φέτα που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητα, τόνισε ότι κινήθηκαν ήδη οι διαδικασίες σημειώνοντας με έμφαση: «δεν ανεχόμαστε, ούτε καλύπτουμε κανέναν. Η αλυσίδα της αγοράς πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Θα πάμε μέχρι τέλους, και η σύγκρουση με κυκλώματα που εξελίσσονται χρόνια ήδη γίνεται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα στην αγορά».

Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ ο υπουργός είπε ότι η ενιαία ενίσχυση ήταν μειωμένη κατά 239 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαπιστώθηκαν προβλήματα για τα οποία υπάρχει αίτημα στην ΕΕ να διορθωθούν. Όπως είπε καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια οι όποιες βελτιώσεις υπάρξουν να ενσωματωθούν στις πληρωμές του 2024.

Σε ό,τι αφορά στους βοσκοτόπους ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι στην προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2011, μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκαν. Για να λυθεί το πρόβλημα, όπως είπε, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να πάρει την υπόθεση επάνω του και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τα συμφέροντα των Περιφερειών που έχουν ήδη προχωρήσει σε λύση.

Ο Αγροτικός συνεταιρισμός Γαλάτιστας 

Ο Αγροτικός – Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γαλάτιστας ιδρύθηκε το 1917 από αγρότες και κτηνοτρόφους της Γαλάτιστας. Αρχικά στεγαζόταν στο κτήριο του ΚΕΠ αλλά από το 1997 στεγάζεται μόνιμα στο κτήριο που μέχρι τότε λειτουργούσε αποκλειστικά ως αποθήκη του συνεταιρισμού.

Ο Αγροτικός – Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γαλάτιστας προσφέρει στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο τα παρακάτω:
1. Υπηρεσίες: Έχει πιστοποιηθεί Φορέας Α για συμπλήρωση καταχώρηση δηλώσεων ΟΣΔΕ για τα έτη 2016-2027, Κτηνοτροφικά Μητρώα, Εξισωτική Αποζημίωση, Ολοκληρωμένη Διαχείριση Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία, Σύσταση ομάδας παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος.
2. Εμπορία: Κτηνοτροφικών Προϊόντων (Ισορροπιστές – Ζωοτροφές – Γάλατα – Βιταμίνες – Απολυμαντικά – Απορρυπαντικά Πλυντηρίων – Σήμανση Αιγοπροβάτων), Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Αγροτικών Προϊόντων (Λιπάσματα – Σπόροι – Φάρμακα). Ο Συνεταιρισμός επίσης κάνει συμβάσεις καλλιέργειας κριθαριού και σιταριού.
3. Συνεργασία με: ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ για ελέγχους με διακεκριμένους κτηνιάτρους.
4. Υπηρεσίες Καταπολέμησης Ζιζανίων και Επιβλαβών για τη Γεωργία Εντόμων ή Ζώων (Εφαρμογή Προγράμματος Δακοκτονίας)

Θετικοί οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής με την άδεια παραμονής σε μετανάστες ελλείψει εργατικών χεριών

Τη στήριξη τους εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που εισάγει έκτακτο και εφάπαξ μηχανισμό παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες.
Η τροπολογία -με την οποία εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας – ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο αγροτικοί συνεταιρισμοί ο ένας μετά τον άλλον στην επικράτεια δεν αφουγκράζονται αυτές τις ανησυχίες και δηλώνουν τη στήριξη τους στην τροπολογία, με την οποία θα νομιμοποιηθούν χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης.

Ήδη η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σε ανακοίνωσή της στήριξε επισήμως την τροπολογία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης της παραμονής και της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών, που ήδη επί σειρά ετών διαμένουν στη χώρα μας και προσφέρουν την εργασία τους, καλύπτοντας παραγωγικές ανάγκες. Δηλαδή, να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την πραγματικότητα, δημιουργώντας παράλληλα νομιμότητα στην απασχόλησή τους για όσο διάστημα θα βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας».

Το 100% των εργατών γης αλλοδαποί
«Με αυτή την τροπολογία αδιαμφησβήτητα θα ενισχυθούν τα εργατικά χέρια, η έλλειψη των οποίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου μας» αναφέρει μιλώντας στην καθημερινή εφημερίδα ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ μέλος του Δ.Σ. της «Οργάνωσης Παραγωγών Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας Βιοαγροίκος».

Το ίδιο μέλος, αναφερόμενο στην έλλειψη εργατικών χεριών, τονίζει ότι οι παραγωγοί αναγκάζονται να εργάζονται στα κτήματα όλο τον χρόνο, ενώ την περσινή περίοδο της συγκομιδής (20 μέρες), όπου απαιτούνταν πολλά χέρια τα μισά κτήματα έμειναν αμάζευτα και χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Όπως συμπληρώνει, το 100% του εργατικού προσωπικού στην ελαιοπαραγωγή της περιοχής είναι αλλοδαποί.

«Οι ντόπιοι προτιμούν να εργαστούν κατά βάση στον τουρισμό και την εστίαση, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές εργασίες είναι πιο προσοδοφόρες», προσθέτει και τονίζει ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει τα δέοντα μέτρα, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολο για αλλοδαπούς να έρθουν για εργασία στην Ελλάδα.

«Η ζωή αυτών των ανθρώπων αυτή τη στιγμή γίνεται δύσκολη με τα γραφειοκρατικά. Να παρθούν μέτρα και να δίνονται προνόμια στους εργαζόμενους. Επιπλέον είναι σημαντικό να υπάρχουν και οι κατάλληλες παροχές για διαμονή και ποιότητα ζωής» λέει.

Ψάχνουν εργάτες σε Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη

Από την πλευρά του, θετική βλέπει την εξέλιξη και ο Πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας και μέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, γνωστοποιώντας στην εφημερίδα μας την μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στον κλάδο.

«Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια και γι’ αυτό έχουμε κάνει μετάκληση για εύρεση εργατικού δυναμικού σε χώρες της Ασίας (Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη). Και η τροπολογία εφόσον θεσπιστεί σίγουρα θα είναι ενθαρρυντική» τονίζει ο κ. Τσιαρτσιαφλής.

Και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να ισχύσει το εργόσημο κι όχι ο ΕΦΚΑ, ώστε να είναι πιο ευέλικτη η εργασία ανάλογα με τις ανάγκες τους εργοδότη και του εργαζόμενου».

Πόλος έλξης εργαζομένων

Αισιόδοξος με την πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, λέγοντας στην Χαλκιδική  ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν σημαντικά τα εργατικά χέρια στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της περιοχής.

Άλλωστε η έλλειψη εργατικού προσωπικού σε συνδυασμό με την ακαρπία και τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, είναι «βραχνάς» για τη φετινή αγροτική παραγωγή, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι αγρότες.

«Παράλληλα θα πρέπει να τρέξουν και οι διακρατικές συμφωνίες, ώστε να γίνουν πιο γρήγορες και εύκολες οι διαδικασίες για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες» διευκρινίζει ο κ. Κουφίδης.

Και συμπληρώνει ότι: «αυτή τη στιγμή υπάρχει ο μύθος ότι η Ιταλία προσφέρει καλύτερους μισθούς από την Ελλάδα σε εργατικά χέρια, κάτι που δεν ισχύει. Οι εργάτες πληρώνονται πολύ καλύτερα στην Ελλάδα, απλά πρέπει να διευκολυνθεί η διαδικασία διαμονής τους στη χώρα. Να δημιουργηθούν οι συνθήκες για εύκολη, γρήγορη και ασφαλή άδεια παραμονής, με έμφαση φυσικά τις καλές συνθήκες διαβίωσης των εργαζόμενων και την παροχή υπηρεσιών, ώστε αυτό το εργατικό δυναμικό να μην χρειαστεί να φύγει μετά από λίγο σε γειτονικές χώρες για εργασία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.