Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέμα ισότητας ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών
• Σε ήπιους τόνους κινήθηκε το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων και το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων, που ως γνωστόν προκαλεί τριγμούς όχι μόνο στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, αλλά και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους και άλλα που τηρούν στάση αναμονής, χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν, όπως οι υφυπουργοί Στ. Κελέτσης και η Γιαννιώτισσα Μ. Κεφάλα που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση τους.
Πάντως χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε θέμα ισότητας τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς».
Παράλληλα, εξέφρασε τον σεβασμό του στη διαφορετική θέση της Εκκλησίας (υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος τάχθηκε προχθές ομόφωνα κατά του Νομοσχεδίου), σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία των δύο πλευρών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ένα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και σίγουρα δεν προσφέρεται και για υπερβολικές μεγεθύνσεις. Κι έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, εδώ θέλω να είμαι σαφής: αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων.
»Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα».
Το νομοσχέδιο παρουσίασε ο Υπουργός Γ. Σκέρτσος αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο και στις 5 ηπείρους, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι με το νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 31 Ιανουαρίου, «δεν επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών και σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες: Γονέας 1 / Γονέας 2 και δεν τροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης».