Ευρώπη Κοινωνία Πολιτική & Οικονομία

Κ. Μητσοτάκης: Οι μεταναστευτικές ροές απαιτούν μια ευρωπαϊκή λύση

Ομιλία στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου

Χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» που διοργάνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, ήδη από τις αρχές του 2024, είμαστε στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και μάλιστα με την παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και της επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον, ώστε να συζητήσουμε σε με ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στην μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού προβλήματος» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, του οποίου η διαχείριση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την ίδια την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά την ίδια πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας. Έτσι, ως μία κατεξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι μεταναστευτικές ροές προς την ευρωπαϊκή μας ήπειρο, απαιτούν και μια ευρωπαϊκή λύση, που πριν από όλα σημαίνει συμπόρευση, κοινή δράση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα».

Εθνικά και ευρωπαϊκά τα ελληνικά σύνορα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα σύνορα της Ελλάδα αποτελούν και τα ανατολικά και θαλάσσια χερσαία σύνορα της Ευρώπης. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε ότι τα πρωτογενή κύματα παράνομων μετακινήσεων προς την Ελλάδα τελικά μετατρέπονται συχνά και σε δευτερογενή μετακινήσεις προς τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, την Κεντρική Ευρώπη. Οι ροές που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά έχουν συχνά ως προορισμό τον ευρωπαϊκό βορρά. Η χώρα μας γίνεται έτσι συχνά ένας ενδιάμεσος σταθμός. Ευρωπαϊκή λύση όμως σημαίνει και την ειλικρινή απάντηση. Αν μπορούμε, με ευρωπαϊκές διαδικασίες, να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων και αν διαθέτουμε τελικά το σθένος να συνδέσουμε τις αρχές του κράτους δικαίου με την ίδια την προάσπισή τους. Να αποδείξουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί τελικά να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια ενιαία και αποτελεσματική πολιτική».

Και συνέχισε: «Η απάντηση είναι “ναι μπορούμε”, μπορέσαμε και μπορούμε και η ελληνική κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς κάνει πράξη αυτή την πολιτική, μία αυστηρή πολιτική αλλά ταυτόχρονα δίκαιη, με πολιτική πάντα εντός του νόμου και των ανθρωπιστικών μας αξιών αλλά και αδιαπραγμάτευτη όσον αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί για να μπορούμε να εκπέμπουμε παντού τις αξίες μας έχουμε πρώτο χρέος να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τις προστατεύουμε. Γνωρίζω ασφαλώς ότι κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα, σε περιπτώσεις μάλιστα δεν είναι δίστασαν ακόμα και να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν ουσιαστικά τα σχέδια των λαθροδιακινητών. Κάνουν λάθος όμως. Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα. Σημαίνει κανόνες, ανθρωπιά και ευαισθησία δίπλα στο νόμο και την ευταξία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.