Ευρώπη Κοινωνία Πολιτική & Οικονομία

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ!

Ευκαιρία για τους απόδημους της Χαλκιδικής να δραστηριοποιηθούν…

Θα ψηφίζουν και στις Βουλευτικές εκλογές…

• Θυελλώδης ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την επιστολική ψήφο των απόδημων στις ευρωεκλογές. Αυτό συνέβη επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να επεκταθεί η νομοθέτηση και για τις εθνικές εκλογές, μιλώντας για αντισυνταγματικότητα και διατυπώνοντας ποικίλες ανησυχίες.

Την εφαρμογή πάντως της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές είχε ζητήσει με παρέμβασή του στη συζήτηση αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Μάλιστα, κάλεσε τα κόμματα που εκδηλώθηκαν στις Επιτροπές της Βουλής υπέρ της επιστολικής ψήφου των αποδήμων στις Ευρωεκλογές να υποστηρίξουν κάτι αντίστοιχο και για τις εθνικές κάλπες.

Η ομιλία Τασούλα

«Η Κυβέρνηση θέλησε αυτή την αίσθηση που έδωσαν οι Επιτροπές της Βουλής για την επικράτηση επιτέλους της επιστολικής ψήφου, να την αξιοποιήσει όχι μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές. Είναι η ίδια ακριβώς λογική. Και εδώ άρχισε να στραβώνει το κλίμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «παρατηρώντας όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αυτή τη συζήτηση, ακούγοντας την Κυβέρνηση, ακούγοντας τη Νέα Δημοκρατία, ακούγοντας τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και αυτά που δεν ήθελαν αρχικά το νομοσχέδιο, αλλά και αυτά τα οποία είχαν δώσει πολιτικά τη συναίνεσή τους για τον πυρήνα του νομοσχεδίου, που είναι η αποδοχή τού να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές καταλήγω στο εξής: Ή θα παραδεχτούμε ότι η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται μια αδυναμία, οπότε καλώς έγινε αυτή η φασαρία, ή θα παραδεχτούμε ότι η Κυβέρνηση αξιοποιεί μια υπευθυνότητα, οπότε κακώς έγινε αυτή η φασαρία».

«Αργήσαμε πολύ…»

Είναι αδυναμία ένα κόμμα να πει -και ας είναι αντιπολιτευόμενο- ότι «θέλω να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού όπως ψηφίζουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες εδώ και δεκαετίες;», αναρωτήθηκε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «Εγώ κριτική θα έκανα ότι αργήσαμε να το κάνουμε αυτό. Πενήντα, σαράντα, τριάντα, είκοσι, δέκα χρόνια παιδευόμαστε να το κάνουμε αυτό και επειδή είμαστε ειδικοί στο να εμποδίζουμε, ειδικοί στο να διαφωνούμε, αυτό είχε χαθεί μέσα σε αυτή την αξεπέραστη ειδικότητά μας».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «αν αξίζει τον κόπο ένα τέτοιο βήμα σημαντικό, ιστορικό να υπονομευθεί από τον φόβο ότι κάποιοι που μας ακούν θα πεισθούν ότι, αν επιμείνουμε και το θέλουμε και αυτό να συμβεί στις εθνικές εκλογές, όπως ήδη διαδηλώσαμε ότι το θέλουμε να συμβεί και σε ευρωεκλογές, αν φοβόμαστε λοιπόν να σκεφθούν κάποιοι ότι αυτό οφείλεται στο ότι η Κυβέρνηση μας έβαλε στο τσεπάκι της ή ότι είμαστε κορόιδα, σκεφθείτε τι συγκρίνουμε. Συγκρίνουμε μια ιστορική αλλαγή, μια ιστορική μεταρρύθμιση, μια συνταγματική κατάφαση με τον φόβο μιας εντύπωσης που μπορεί να δημιουργηθεί σε ελάχιστους για ελάχιστο χρόνο».

Κάλεσε δε τα κόμματα και τους βουλευτές να οπλιστούν με το απαραίτητο πολιτικό θάρρος, το οποίο θα τους κάνει, όπως είπε, να πιστέψουν ότι, «ναι, έρχονται κάποιες στιγμές που μπορούμε να συνομιλήσουμε με την ιστορία και μπορούμε να περιφρονήσουμε τη συγκυρία».

«Σήμερα καλούμαστε να συνομιλήσουμε με την ιστορία», κατέληξε ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας πως «αυτή τη συνομιλία μας με την ιστορία και τις δεκαετείς εκπρόθεσμες υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού, δεν μπορεί να τους υπονομεύσει μία τροπολογία, κατά τα άλλα σωστή, επειδή είναι απλώς για λίγες ώρες εκπρόθεσμη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.