12 Σεπτεμβρίου, 2024
Top News Επιχειρηματικότητα Οικονομία Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Η μικρομεσαία επιχείρηση στη δίνη των κυβερνητικών πολιτικών

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟ 2024

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, κατά τη διάρκεια των φετινών εορτών, καταγράφηκε μείωση στον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Όσα χρήματα ξοδεύτηκαν αυτά εισπράχθηκαν από τις μεγάλες επιχειρήσεις

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ελλάδας: Είναι σαφές ότι είναι κυβερνητική θέση η εφαρμογή του δόγματος Πισσαρίδη που λέει ότι στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί η αυτοαπασχόληση και η μικρή επιχειρηματικότητα υπέρ της μισθωτής εργασίας

Οι πολιτικές της κυβέρνησης στηρίζουν τις μεγάλες, πολυεθνικές εταιρίες ενώ διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο για τη μικρή επιχειρηματικότητα, υποστήριξε μιλώντας στο Θέμα της Χαλκδιικής  ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η πολιτική αυτή επιλέγεται σε εφαρμογή του «δόγματος Πισσαρίδη» που «λέει ότι στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί η αυτοαπασχόληση και η μικρή επιχειρηματικότητα υπέρ της μισθωτής εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κος Καββαθάς.

Το «Δόγμα Πισσαρίδη» είναι ουσιαστικά το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», που δόθηκε το 2020 στη δημοσιότητα και εισηγείται μεταρρυθμίσεις παντού, στην παιδεία, στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση, στη χωροταξία. Αποτελεί έργο της επιτροπής που εργάστηκε υπό του νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη.

Εκτός ενισχύσεων μένουν οι μικρές επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, κατά τη διάρκεια των φετινών εορτών, καταγράφηκε μείωση στον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Την ίδια στιγμή, όσα χρήματα ξοδεύτηκαν αυτά εισπράχθηκαν από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

«Άρα είναι σαφές ότι είναι κυβερνητική θέση η εφαρμογή του δόγματος Πισσαρίδη και φαίνεται όχι μόνο από το φορολογικό, φαίνεται και από τους διαθέσιμους πόρους που εισρέουν στη χώρα, ένας πακτωλός χρημάτων άνω των 70 δις ευρώ και αν βάλω και το ταμείο γεωργίας θα μιλάμε για 80 δις ευρώ και πλέον και με την μόχλευση με ασφάλεια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για 110, 120 δις ευρώ που θα έρθουν στην χώρα τα επόμενα χρόνια». Από αυτόν τον πακτωλό χρημάτων όπως εξήγησε ο Γιώργος Καββαθάς δεν προβλέπεται να δοθεί καμία απολύτως οικονομική ενίσχυση στις μικρές επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είπε, διαμορφώθηκε και το ΕΣΠΑ 2021-2027 το οποίο αφήνει εκτός ενισχύσεων τις μικρές επιχειρήσεις. «Άρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση ούτε από το ΕΣΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις, ούτε για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό που είναι αναγκαίο, ούτε στην πράσινη μετάβαση που και αυτό είναι μία αναγκαιότητα γιατί θα βοηθήσει και στη μείωση του κόστους» σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.