21 Απριλίου, 2024
Top News Απόψεις

Η μικρή μας πολιτεία στην Χαλκιδική μας…

γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Μπορεί η πανώλη των χοίρων να είναι σε έξαρση στη νότια Βουλγαρία για άλλη μία φορά, αλλά το κυνήγι του αγριογούρουνου στην περιοχή μας και γενικότερα στη Xαλκιδική, καλά κρατεί.
Εξάλλου με τον υπερπληθυσμό που υπάρχει και χωρίς κανένα όριο θηραμάτων, εκατοντάδες κυνηγοί ντόπιοι αλλά και εισαγόμενοι, έχουν επιδοθεί στο σπορ και διηγούνται μεταξύ τους πολλές επιτυχίες και αρκετά θηράματα.
Τόσο πολλά, που για να επαινεθούν θαρρείς και επιτελούν κοινωνικό έργο, τα αναρτούν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στοιβαγμένα σε καρότσες αγροτικών φορτηγών ως τρόπαια.
Ξεχνούν όμως να αναφέρουν ότι τόσα αγριογούρουνα μάλλον δεν είναι μόνο για προσωπική κατανάλωση και προφανώς βρίσκουν και το δρόμο του παράνομου εμπορίου. Πόσα αγριογούρουνα να φάει μία οικογένεια σε μία χρονιά.
Η συνήθης επωδός είναι ότι τα μοιράζουμε σε φίλους. Και το πιο σύνηθες φαινόμενο των καιρών είναι τα γνωστά τραπεζώματα τα οποία στήνονται στα χωριά με παρέες.
Και σε κάποια τέτοια τραπεζώματα καλούνται συνήθως και πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί σαν το κερασάκι στην τούρτα, μάλλον για δημιουργία δημοσίων σχέσεων, γιατί όλο και χρειάζονται κάπου, για κάποια …εξυπηρέτηση.
Πολλά αγριογούρουνα βέβαια σκοτώνουν και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του ορεινού όγκου, που δεν τα τρώνε λόγω θρησκείας, αλλά τα μοιράζουν σε φίλους και φυσικά άλλα πουλιούνται παράνομα.
Τα αγριογούρουνα φτιάχνουν παρέες, δημιουργούν ιστορίες και εκδουλεύσεις, αλλά και ανοίγουν δρόμους συνεργασίας, ή αλληλοβοήθειας, μέσω δημοσίων σχέσεων.


Άλλο ένα περίεργο και πονηρό γρίφο που θα έχει επιπτώσεις και στην τσέπη μας, έμεινε να λύσουν οι Έλληνες με τα χρωματιστά πλέον ραβασάκια των λογαριασμών του ηλεκτρικού.
Πράσινα, μπλε, κίτρινα και πορτοκαλί, ο πάγκος της ακρίβειας διαθέτει πολλές επιλογές, για να δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές. Αν και οι περισσότεροι θα αφεθούν στο πράσινο, αφού δεν θα κάνουν επιλογή.
Και λιγότεροι στο μπλε για σταθερά τιμολόγια, τα κυμαινόμενα με το κίτρινο και τα δυναμικά με το πορτοκαλί. Οι περισσότεροι βέβαια έχουν την αίσθηση ότι μας δουλεύουν συστηματικά, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης και επιλογής τους πολίτες.
Και ήδη οι τιμές ανέβηκαν κατακόρυφα χωρίς να υπάρχει πόλεμος, ή καμιά απειλή, ακόμα και με χαμηλές τιμές στο φυσικό αέριο, που ήταν υποτίθεται ο φταίχτης για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό.
Αλλά μέσα σε αυτό το απόλυτο αλαλούμ, με πολλά χρώματα και εταιρείες ενέργειας, θα αναρωτιούνται αφελώς οι περισσότεροι, ότι μάλλον δεν έκαναν οι ίδιοι την καλύτερη επιλογή.
Θα αισθάνονται αδαείς γιατί δεν παρακολουθούν ενδελεχώς της διακυμάνσεις της κιλοβατώρας στο χρηματιστήριο σε παγκόσμιο επίπεδο, ή τις οδηγίες της ΡΑΕ και πληρώνουν πιο ακριβά.
Ενεργειακές πονηρές και χρηματιστηριακές εις βάρος του καταναλωτή, με τις επιδοτήσεις που σταματούν πλέον από τις εταιρείες και από την πολιτεία, από την αρχή του νέου χρόνου.


Βεβαίως υπάρχουν συνάδελφοί μας που φοροδιαφεύγουν απαντούν σε έρευνα-δημοσκόπηση οι ίδιοι οι επαγγελματίες και εστιάζουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή σε ένα πλήθος επαγγελμάτων.
Που προφανώς είναι χρέος όμως της πολιτείας και των ελεγκτικών της μηχανισμών να τους εντοπίσει. Στο 20% των προϊόντων μας φοροδιαφεύγουμε για να επιβιώσουμε λέει μετά παρρησίας ο πρόεδρος των ιδιοκτητών περιπτέρων, αφού το 80% που είναι τσιγάρα και κάρτες μεγάλων εταιρειών δεν μπορούμε.
Αλλά έχουμε μικρό κέρδος που κυμαίνεται από το 3 έως 4%, ενώ η πολιτεία μας φορολογεί με 5%, δηλαδή περισσότερα και από τα κέρδη. Είναι γνωστή βέβαια η κατάσταση που επικρατεί στην μικροεπιχειρηματικότητα, με πολλούς να φυτοζωούν.
Και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που δεν λύνει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής ως εισπρακτικό, προφανώς θα οδηγηθούν στο λουκέτο. Μετά βίας επιβιώνουν πολλοί.
Αφού φρόντισαν με αντίστοιχες φορολογικές πολιτικές χρόνια τώρα να συρρικνώσουν τα κέρδη πολλών τέτοιων μικρών επιχειρήσεων. Και τώρα ήρθε η ώρα για το τελειωτικό χτύπημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.