Top News Επιχειρηματικότητα Θέμα Χαλκιδικής Οικονομία Χαλκιδική

Η αυξημένη ζήτηση για λογοδοσία και βιωσιμότητα οδηγεί τις εταιρείες να υιοθετούν τα κριτήρια ESG

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η διαδικασία της χρηματοδότησης ενός επενδυτικού πλάνου, υφίσταται μετασχηματισμό, ο οποίος οφείλεται εν πολλοίς στην αυξανόμενη έμφαση που δίνεται στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και σχετικά με τη διακυβέρνηση ζητήματα (ESG). Συμπληρωματικά των οικονομικών επιδόσεων, οι αρχές ESG έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής αξιολόγησης των εταιρειών, τόσο από επενδυτές όσο και από διαχειριστές κεφαλαίων, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προσελκύουν ευκολότερη και πιο προνομιακή χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2023, οι εταιρείες που επικεντρώνονται στο ESG είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες αποδόσεις από εκείνες που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, διαπιστώθηκε από την ίδια έρευνα ότι οι εταιρείες με υψηλές βαθμολογίες ESG είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια χρηματοδότησης. 

Η Ελληνικός Χρυσός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η ενσωμάτωση πρακτικών ESG οδηγεί σε σημαντική ανάπτυξη και μάλιστα σε ένα κλάδο που έχει δεχθεί έντονες πιέσεις προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις του στον τομέα αυτό. Η δέσμευση της εταιρείας για βιώσιμες πρακτικές εξόρυξης έχει κερδίσει την αναγνώριση για την υπεύθυνη περιβαλλοντική διαχείριση, ενώ μέσω της ανάπτυξης της επένδυσής της, έχει δημιουργήσει πολυάριθμες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.

default

Η εταιρεία αναπτύσσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική στη βάση των αρχών της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας (Responsible Mining), ενσωματώνοντας στην πράξη τις πλέον υπεύθυνες πρακτικές του κλάδου. Οι δεσμεύσεις της εταιρείας για τη Βιωσιμότητα αποτυπώνονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο υποχρεώσεων σχετικά με την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Υγεία & Ασφάλεια, το Περιβάλλον και την Κοινωνία, οι οποίες περιγράφουν το ελάχιστο επίπεδο των εταιρικών επιδόσεων όσον αφορά θέματα βιωσιμότητας. Το SIMS καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

Πιστή στη δέσμευσή της να εξελίξει περαιτέρω τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε ένα μεταλλευτικό κέντρο παγκόσμιας κλάσης, η Ελληνικός Χρυσός αναπτύσσει ένα κορυφαίο, σύγχρονο μεταλλευτικό έργο στις Σκουριές, που αποτελεί μέρος της συνολικής της επένδυσης ύψους 3,2 δισ. δολαρίων. Το έργο αυτό θα δημιουργήσει επιπρόσθετη οικονομική και κοινωνική αξία σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και εκατοντάδες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η επένδυση θα συμβάλλει στην προώθηση της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης και στην εξασφάλιση της εθνικής και ευρωπαϊκής αυτάρκειας σε ορυκτές πρώτες ύλες, δεδομένου ότι διαθέτει σημαντικά αποθέματα σε μέταλλα όπως ο χαλκός, που αποτελούν πρώτη ύλη για την ανάπτυξη τεχνολογιών προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τη σημαντικότητα του έργου των Σκουριών υπογράμμισε και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ως στρατηγικός επενδυτής του έργου, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» και θέτοντας παράλληλα τις πάγιες απαιτητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές που η τράπεζα επιβάλλει στα έργα στα οποία συμμετέχει.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το έργο των Σκουριών είναι σχεδιασμένο με τα υψηλότερα σχεδιαστικά πρότυπα σε επίπεδο λειτουργίας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης που θα εξασφαλίζει μέγιστη περιβαλλοντική προστασία με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες όπως αυτή της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων. Σήμερα το έργο, έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και κάθε είδους αδειοδότηση, βρίσκεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης προκειμένου να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του μέσα στα επόμενα χρόνια. 

 

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το πως μια μεταλλευτική εταιρεία που στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες, αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, μπορεί να ξεπεράσει τυχόν εμπόδια μέσω της προσήλωσής της στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και να συμβαδίζει με τις ταχέως μεταβαλλόμενες προσδοκίες τόσο των ενδιαφερομένων μερών, όσο και των χρηματαγορών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.