Ανακοινώσεις Ευρώπη Κοινωνία Κόσμος Παιδεία

Διαπολιτισμικά προγράμματα AFS: Υποτροφίες για μαθητές Λυκείου!

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο του πρόγραμμα, ο Μη Κυβερνητικός και Μη Κερδοσκοπικός οργανισμός AFS Intercultural Programs Greece & Cyprus προσφέρει τη δυνατότητα σε Έλληνες και Κύπριους μαθητές Λυκείου να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής μαθητών για ένα σχολικό έτος στο εξωτερικό διεκδικώντας υποτροφία.

Φέτος η AFS συνεργάζεται με 37 χώρες μεταξύ των οποίων συναντούμε τον Καναδά, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Σουηδία, την Τυνησία, τη Σερβία, την Ινδία, την Ισλανδία, τη Βραζιλία κ.α. 

Για φέτος το δίκτυο της AFS εξασφάλισε 17 μερικές υποτροφίες σε σύνολο 48 θέσεων.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα περνούν μια σχολική χρονιά στη χώρα υποδοχής τους, φιλοξενούμενοι από ελεγμένες οικογένειες και λαμβάνοντας διαπολιτισμική εκπαίδευση και υποστήριξη από την AFS σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Η 15χρονη Άννυ από τα Μελίσσια Αττικής που βρίσκεται στη Γαλλία με μερική υποτροφία της AFS Vivre Sans Frontière, δηλώνει: «Ευχαριστώ για αυτή την τόσο όμορφη εμπειρία. Είναι καταπληκτικά!».

Ο 16χρονος Νικόλαος από τους Μυτιληνιούς Σάμου που εξασφάλισε υποτροφία από την Alberta Ship Management, βρίσκεται στo Κεμπέκ του Καναδά και δηλώνει: «Το ταξίδι στο όνειρο έγινε πραγματικότητα χάρη σε όλους εσάς».

 

H 16χρονη Βαλέρια από το Βύρωνα Αττικής βρίσκεται στην Ολλανδόφωνη περιφέρεια της Φλάνδρας στο Βέλγιο και μοιράζεται το παρακάτω μήνυμα: «Η εμπειρία μου είναι απίθανη. Έχω γνωρίσει πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους και μου έχει δοθεί η ευκαιρία να κάνω πράγματα που δε θα είχα τη δυνατότητα να κάνω αν δεν είχα γίνει μαθήτρια ανταλλαγής. Πιστεύω πως είναι μια εμπειρία ζωής που πρέπει όλοι να ζήσουν! Είναι κάτι το μοναδικό!! Εύχομαι Καλές Γιορτές σε όλους στην Ελλάδα.»

«Περνάω καταπληκτικά! » ήταν η σύντομη και περιεκτική δήλωση της Εβελίνας από την Αθήνα που βρίσκεται στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής!

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τις υποτροφίες του 2024-25. Περισσότερες πληροφορίες και υποβολή δήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα https://afs.org.gr

 Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ:  

Η AFS Intercultural Programs είναι ένας διεθνής, εθελοντικός, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός  οργανισμός που παρέχει ευκαιρίες διαπολιτισμικής μάθησης για να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους,  ώστε να αναπτύξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την κατανόηση που απαιτούνται για τη  δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ειρηνικού κόσμου. 

Η AFS πρωτοπόρος στα προγράμματα ανταλλαγής και στον εθελοντισμό, τελεί το έργο της πάνω από  75 χρόνια με ασφάλεια, φερεγγυότητα και πάνω από όλα εξαλείφοντας κάθε στερεότυπο και  ρατσισμό, ανοίγοντας τις πόρτες της σε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικής  τάξης, πολιτιστικών ταυτοτήτων, κλπ. 

Από το 2015, η AFS είναι περήφανη που έχει συνάψει σχέση «συμβουλευτικού καθεστώτος» με τον  Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO). Αυτό το  καθεστώς επιτρέπει στους δύο οργανισμούς να συνεργάζονται σε πρωτοβουλίες αμοιβαίου  ενδιαφέροντος και κοινωνικού καλού! 

Η AFS είναι ενεργή σε πάνω από 55 χώρες παγκοσμίως, οι οποίες συνδράμουν στο στόχο του  προγράμματος ενεργά. 

Tο πρόγραμμα λειτουργούσε στην Ελλάδα έως το 1992, οπότε και σταμάτησε τη λειτουργία του για  διοικητικούς λόγους . 

Η AFS Greece & Cyprus επανιδρύθηκε το 2020, συνεχίζοντας το έργο που είχε ξεκινήσει το 1947 στην  Ελλάδα. Επίσης η AFS Greece & Cyprus συνεργάζεται επί δεκαετίες με το ίδρυμα Fulbright Greece,  ενώ το 2021 έγινε μέλος της European Federation for Intercultural Learning (EFIL). 

�� Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ:  

Η δράση της AFS είναι πολύπλευρη, με πυρήνα τους νέους. Η ανάγκη να γίνουν ενεργοί πολίτες του  κόσμου, διαμορφώνει εκπαιδευτικά διαπολιτισμικά προγράμματα παγκόσμιας κλίμακας.  Επεξηγηματικά, ένας μαθητής/τρια ηλικίας 15 έως 18 ετών, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο  πρόγραμμα ανταλλαγής της AFS, φοιτώντας σε χώρα της επιλογής του για τρίμηνο, εξάμηνο ή ετήσιο  διάστημα. 

Η διαμονή του μαθητή ή της μαθήτριας εξασφαλίζεται μέσα από το δίκτυο της AFS. Πρόκειται για  οικογένειες φιλοξενίας οι οποίες εθελοντικά προσφέρονται να φιλοξενήσουν τους μαθητές ως υπέρμαχοι της ανταλλαγής και της διαπολιτισμικότητας.  

Οι οικογένειες επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια από τους αρμόδιους φορείς του Προγράμματος  (εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, γιατρούς κ.α) ενώ ελέγχονται και υποστηρίζονται καθόλη τη διάρκεια της φιλοξενίας. 

Τα σχολεία που φιλοξενούν τους μαθητές ανταλλαγής συνεργάζονται με τον οργανισμό,  ενημερώνοντας τακτικά για την πρόοδο και τη συμπεριφορά των μαθητών.  

Η AFS μεριμνά για την ιατρική υποστήριξη των συμμετεχόντων καλύπτοντας πλήρως τη  νοσοκομειακή, την ιατροφαρμακευτική, καθώς και τη ψυχολογική στήριξη και περίθαλψη όπου κι αν  χρειαστεί. 

Σε σχέση με τις μετακινήσεις των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα καλύπτει τα αεροπορικά εισιτήρια  καθώς και τα ασφάλιστρα αυτών, όπως και τις μετακινήσεις εντός της χώρας που σχετίζονται με τις  υποχρεωτικές δραστηριότητες των μαθητών. 

Όλο αυτό το εγχείρημα υλοποιείται με τη συνεχή εκπαίδευση (σεμινάρια, workshops, πρακτική  άσκηση) που παρέχεται στους εθελοντές/μέλη του οργανισμού, καθώς και στους μαθητές, από την  AFS International και την EFIL.  

Πιο αναλυτικά, οι μαθητές και μαθήτριες ανταλλαγής πριν την αναχώρησή τους προς τον προορισμό  επιλογής τους, προετοιμάζονται ενδελεχώς συμμετέχοντας σε Orientations στη χώρα καταγωγής τους  ενώ τουλάχιστον τρία ακόμη Orientations (Αrrival Orientation, Mid-Stay Orientation και End-of-Stay  Orientation) λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του σχολικού τους έτους στη χώρα υποδοχής τους. 

Επιπρόσθετα, ο/η μαθητής/τρια, αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα συμμετέχει σε ένα ακόμη Οrientation (Re-Entry Orientation), στο οποίο πραγματοποιείται μια επαναξιολόγηση της εμπειρίας και  παρέχεται βοήθεια για την επανένταξή του/της στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του/της. 

Το διαπολιτισμικά οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι αμοιβαία για τον μαθητή και για  την οικογένεια φιλοξενίας του, γι’ αυτό και η AFS Greece & Cyprus προσφέρει την ευκαιρία σε  οικογένειες σε όλη την ελληνική επικράτεια να ενταχθούν στο εθελοντικό πρόγραμμα «Παγκοσμίων  Οικογενειών» της AFS, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα σε ένα μαθητή από το εξωτερικό να  σπουδάσει στη χώρα μας. 

Υπάρχει αξιοπρόσεκτος αριθμός νέων που επιλέγουν να συμμετάσχουν (και συμμετέχουν ήδη) στο  πρόγραμμα και επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να μυηθούν στην ελληνική κουλτούρα  και τον πολιτισμό και να βιώσουν την ελληνική φιλοξενία. 

Επίσης υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Ελλάδα που θέλουν να εξελιχθούν διαπολιτισμικά, να  διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να διαδώσουν τον πολιτισμό μας. 

Απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος αποτελεί η συνεχής λειτουργία του, με τη στήριξη φορέων,  εθελοντών, γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικών παραγόντων. 

Ενδεικτικά ο οργανισμός της AFS Greece & Cyprus συνεργάζεται με το κοινωνικό φροντιστήριο του  Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο παρέχει στους μαθητές που φιλοξενούμε, διαδικτυακά μαθήματα  της ελληνικής γλώσσας, πριν ακόμη εισέλθουν στη χώρα. 

Ενημερωτικά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστήριξε την AFS Greece & Cyprus προσφέροντας  χορηγία που εξασφάλισε τις υποτροφίες δεκάδων μαθητών για διάστημα τριών ετών. Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η AFS Greece & Cyprus σε συνεργασία με την AFS International και την EFIL προσφέρουν επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και ενεργούς  εθελοντές που αφορούν στη διαπολιτισμική μάθηση (Intercultural Learning).  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.