Περιφέρεια Πολιτική & Οικονομία

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Υπέρ της διατήρησης τους οι διοικητικοί υπάλληλοι

Η ενσωμάτωση στους Δήμους της Χαλκιδικής  μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

• Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για τους Δήμους Πολυγύρου, Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Αριστοτέλη,  καθώς οι Δημοτικές αρχές καλούνται   να αποφασίσουν  για το μέλλον των νομικών προσώπων. 

Θα πρέπει να επιλέξουν  αν θα ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τη διατήρησή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου όπως είναι σήμερα ή θα δεχθούν  την κατάργηση και ενσωμάτωσή τους  στον κυρίως κορμό των Δήμων, κάτι όμως που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα επιλύσει. Το ζήτημα είναι καίριας σημασίας, αφού τα υπάρχοντα νομικά πρόσωπα περιλαμβάνουν οργανισμούς με δεκάδες υπαλλήλους και ξεχωριστές δομές ενώ εδώ και 13 χρόνια έχουν ρολάρει στην περιοχή μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Χαλκιδική σε σχέση με άλλους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχει ένα συμμάζεμα από το 2010 καθώς οι Δήμοι Κασσάνδρας και Πολυγύρου δεν διαθέτουν Α.Ε. ενώ κανείς Δήμος δεν διαθέτει Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης μιας και τα νερά είναι στους Δήμους.  Τεράστια είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν όπως η λειτουργία των Δημοτικών Ωδείων αλλά και άλλων δομών. Ίσως τα νομικά πρόσωπα που θα μπορούσαν πιο εύκολα να συγχωνευτούν είναι οι σχολικές επιτροπές. Όσο για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις ούτε λόγος…

Θέλουν αναδιάρθρωση

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στους κόλπους  των νομικών προσώπων των Δήμων της Χαλκιδικής  υπάρχουν και προβλήματα και αδυναμίες, καθώς οι δομές που διαχειρίζονται είναι πολλές και με διαφορετικά αντικείμενα, ενώ τα τελευταία χρόνια το προσωπικό των ΝΠΔΔ έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα να προκύψουν καινούρια ζητήματα, κυρίως εργασιακής φύσεως. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η καλύτερη λύση είναι μία οριζόντια κατάργησή τους και η μεταφορά τους στους Δήμους,  οι οργανισμός των  οποίων επίσης πάσχουν σήμερα και μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο να διατηρηθούν οι κοινωφελής επιχειρήσεις και οι νέες διοικήσεις που θα αναλάβουν από την Πρώτη Ιανουαρίου, θυμίζοντας ότι στους Δήμους Αριστοτέλη, Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας είναι οι παλιοί, να προχωρήσουν,   σε συνεργασία με τους Δήμους, σε μία αναδιάρθρωση προσωπικού και αρμοδιοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσλειτουργίες.

Στενά τα περιθώρια

Mέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχουν περιθώριο οι Δήμοι Πολυγύρου, Σιθωνίας, Αριστοτέλη, Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας   να αποφασίσουν  αν θα ζητήσουν την εξαίρεση των νομικών προσώπων,  από τη διάταξη που προβλέπει την κατάργηση περισσότερων από 500 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) πανελλαδικά, τα οποία θα ενσωματωθούν στον πυρήνα λειτουργίας των Δήμων, στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν σήμερα. Το αίτημα για εξαίρεση προβλέπεται από την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 5056/2023, με βάση την οποία μπορεί να υπάρξει έκδοση απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να εξαιρεθούν από την κατάργηση των άρθρων 27 και 29, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και κοινωφελείς επιχειρήσεις, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης τη δικαιολογεί.  Έτσι θα πρέπει όλοι να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν  εκτενώς το ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.