Top News Οικονομία

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ!

– Στοχευμένες επιδοτήσεις θα ανακοινώσει εντός των ημερών ο Υπoυργός Ενέργειας

– Πως θα αντιμετωπιστούν ρευματοκλοπές και στρατηγικοί κακοπληρωτές

Με το βλέμμα στραμμένο στην ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά και το ρευστό διεθνές κλίμα που δημιουργεί η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς έχει μπροστά της έναν πολύ δύσκολο χειμώνα να διαχειριστεί. 

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να δίνει μια ώθηση της ελληνικής οικονομίας στις ξένες αγορές, όμως δεν μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση που δημιουργεί η συνεχώς αυξητική πορεία που ακολουθούν οι τιμές των τροφίμων. Σε συνδυασμό με τα έξοδα της θέρμανσης, τα περισσότερα νοικοκυριά βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αναμένοντας από την Κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα στήριξης για να βγει ο χειμώνας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μέσα στην εβδομάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης θα ανακοινώσει ένα νέο επίδομα θέρμανσης και για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και παρεμβάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια να υπάρξει συγκράτηση τιμών στα βασικά προϊόντα γι’ αυτό και ήδη έχουν ανακοινωθεί πρωτοβουλίες, όπως η ειδική σήμανση με την μόνιμη μείωση τιμής, καθώς και οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Μάλιστα δεν αποκλείεται ενόψει Χριστουγέννων, το κυβερνητικό επιτελείο να ανακοινώσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Νέα μέτρα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Μόλις πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος το Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις τιμολογίων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι.

Όμως μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης αναμένεται να αναφερθεί σ’ έναν νέο πλαίσιο στήριξης στην ηλεκτρική ενέργεια που θα αντικαταστήσει τις οριζόντιες επιδοτήσεις με στοχευμένες, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Πιθανότατα θα λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών, αλλά και οι ενεργειακές ανάγκες, οι οποίες διαφοροποιούνται ανά περιοχή, σε αναλογία με τα ισχύοντα για το επίδομα θέρμανσης.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους πολύτεκνους, καθώς προωθείται η επαναφορά του ειδικού μειωμένου τιμολογίου που ίσχυε ως το 2018, με εισοδηματικά κριτήρια και διευρυμένα όρια κατανάλωσης σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται για τα τιμολόγια των ευάλωτων καταναλωτών.

Ενημέρωση των καταναλωτών 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών από τους προμηθευτές. Το Υπουργείο προχωρά με σχετική νομοθετική ρύθμιση σε υποχρέωση των προμηθευτών να προσφέρουν στους πελάτες τους – πέρα από οποιαδήποτε άλλα τιμολόγια διαθέτουν – ένα ενιαίο τιμολόγιο, το ύψος του οποίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων κάθε μήνα και θα προκύπτει με βάση ενιαία φόρμουλα (μαθηματικό τύπο) που θα εφαρμόζεται από όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς η διαφοροποίηση ανά προμηθευτή θα σχετίζεται με το περιθώριο κέρδους που θα προσθέτει στη βασική τιμή κάθε εταιρία, διευκολύνοντας έτσι τη σύγκριση από την πλευρά των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, το νέο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή. Για τους υπόλοιπους, με κυμαινόμενα συμβόλαια, που είναι η πλειονότητα, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα καλύψει υποχρεωτικά και όσους έχουν συμβάσεις σε ισχύ ή μόνο εκείνους που δεν έχουν πλέον συμβόλαιο (έχει λήξει).

Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης το οποίο περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα. Ενστάσεις για το νέο πλαίσιο εκφράζουν εκπρόσωποι προμηθευτών υποστηρίζοντας ότι οδηγεί πρακτικά σε ενιαίο τιμολόγιο και περιορισμό του ανταγωνισμού.

Για ρευματοκλοπές και κακοπληρωτές 

Επίσης ο Υπουργός Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει τη λήψη μέτρων για τις ρευματοκλοπές, αλλά και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σε σχέση με τις ρευματοκλοπές, η ριζική λύση είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών η οποία όμως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Εξετάζεται όμως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατά προτεραιότητα σε καταναλωτές στους οποίους στο παρελθόν είχε εντοπιστεί ρευματοκλοπή ή επίσης κεντρικά, σε υποσταθμούς σε περιοχές όπου υπήρχαν αυξημένα κρούσματα στο παρελθόν. Έτσι, αν η ενέργεια που καταναλώνεται είναι συστηματικά περισσότερη από εκείνη που καταγράφεται στο μετρητή και τιμολογείται, τότε θα γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι. Σημειώνεται ότι το κόστος των ρευματοκλοπών καλύπτεται από τους υπόλοιπους καταναλωτές αφού η ενέργεια που δεν καταγράφεται, τιμολογείται στο σύνολο της κατανάλωσης επιβαρύνοντας κάθε λογαριασμό κατά μέσο όρο κατά 4%.

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προωθούνται ευρείες διασταυρώσεις ως προς την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.