Άρθρα Θέμα Χαλκιδικής Τουρισμός Χαλκιδική

H υγεία στην Χαλκιδική μεγάλος ασθενής…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 
Άλλη μια τουριστική σεζόν ολοκληρώθηκε στην Χαλκιδική. Σε οικονομικό επίπεδο όλοι βρίσκονται στο συν αν και τα έξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί. Το θετικό κλίμα όμως παραμένει ενεργό. Μέσα σε όλα ολοκληρώθηκαν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Κανείς είτε από τους φορείς της Χαλκιδικής, είτε από τους υποψηφίους, δεν ακούμπησε το μεγάλο θέμα που απασχολεί την Χαλκιδική και έχει να κάνει με την υγεία που παραμένει μεγάλος ασθενής. 
 
Ευθύνη φυσικά έχει και η πολιτεία ειδικότερα για την Χαλκιδική καθώς δεν έχει υιοθετήσει ένα εξειδικευμένο μοντέλο σε μια περιοχή που το καλοκαίρι πλησιάζει σε πληθυσμό το 1 εκατομμύριο και τον χειμώνα μένει με 100.000. Ένα μοντέλο με προσλήψεις εποχιακών ιατρών ή ακόμη καλύτερα με συμβάσεις ιδιωτών ιατρών που μπορεί να κάνουν χρυσές δουλειές το καλοκαίρι, εντούτοις όμως σώζουν ζωές από την αδυναμία της πολιτείας να δώσει λύσεις. 
 
Άρα οι φορείς θα πρέπει εκτός από τα τουριστικά και τα αγροτικά ή τα τεχνικά έργα που αιτούνται, να συζητήσουν για τα ζητήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στην Χαλκιδική μας. 

Η πρωτοβάθμια υγεία αλλά και η ενίσχυση της δευτεροβάθμιας, με τη λειτουργία περιφερειακών ιατρείων, με επαρκές προσωπικό στα Κέντρα Υγείας, αλλά και στο νοσοκομείο Πολυγύρου, θα έπρεπε να είναι στην πρώτη λίστα όλων των υποψηφίων της Χαλκιδικής. Δυστυχώς όμως δεν διάβασα κάτι.

Είναι γνωστές βέβαια οι παθογένειες, οι ελλείψεις στη λειτουργία πολλών περιφερειακών ιατρείων, η υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας ακόμα και σε βασικές ειδικότητες και η υποστελέχωση του νοσοκομείου Πολυγύρου. Και πολλά από αυτά σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να καλυφθούν από επικουρικούς γιατρούς, μέχρι να γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις που ευαγγελίζονται όλοι, αλλά δεν έρχονται ποτέ.

Με αποτέλεσμα οι δομές υγείας πολλές φορές να καρκινοβατούν και όλα να γίνονται με το μεγάλο αγώνα που δίνουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να καλύψουν τα κενά και τις ανάγκες. Εκτός από τα έκτακτα σκαλώματα τις κλινικές που δεν λειτουργούν στο νοσοκομείο Πολυγύρου τα προηγούμενα χρόνια και που μετά από πιέσεις και διαμαρτυρίες επανέρχονται σε σωστή χρήση, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσφέρουν εκτάκτως τις υπηρεσίες τους στην Χαλκιδική από άλλους νομούς.

Γιατί ήδη όπως  διαμηνύουν κάποιοι γιατροί δεν δέχονται να πηγαινοέρχονται καθημερινά για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλο νοσοκομείο. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που κάποιοι σκέφτονται ακόμα και να παραιτηθούν.
Ο νέος υπουργός Υγείας ο οποίος θα έβαζε τάξη και θα έκρινε διοικήσεις νοσοκομείων που δεν λειτουργούν σωστά, ή δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα από πριν για να το λύνουν, τα θέση άραγε παίρνει σε όλα αυτά τα ημίμετρα; Θα δώσει λύσεις στο θέμα; Άρα εν κατακλείδι η υγεία της Χαλκιδικής παραμένει ο μεγάλος ασθενής και το ζήτημα αυτό θα πρέπει να λυθεί άμεσα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.