Περιφέρεια Πολιτική & Οικονομία

Έρχονται νέα δεδομένα στην κάλπη για την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

-Τι παίζει για την ΚΕΔΕ

– Νέα τάξη πραγμάτων στην Χαλκιδική με κέντρο αριστερή στροφή

– Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με κοινό υποψήφιο τον Σίμο Δανιηλίδη….

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές απρόσμενα φέρνουν αλλαγές  σε πρόσωπα αλλά και στις ισορροπίες στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης φέρνουν τα αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου. Μάλιστα αυτές οι αλλαγές έχουν ως συνάρτηση και την Χαλκιδική μετά την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις εκλογές.

Τη στιγμή που ακόμη περιμένουν την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων από το πρωτοδικείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές,  μιας και ακόμα δεν έχουν προχωρήσει καν στην επίσημη ανακήρυξη των επιτυχόντων συνδυασμών, ήδη έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις σε επίπεδο κομμάτων και στελεχών της αυτοδιοίκησης για τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο  του 2024 και από τις οποίες θα προκύψουν τα νέα διοικητικά συμβούλια στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Σύμφωνα με την νομοθεσία θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδριάσεις σε όλους τους Δήμους για να αναδειχθούν οι εκλέκτορες που θα συμμετάσχουν πιθανόν αρχές Μαρτίου στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου και του Διοικητικού συμβουλίου στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Φυσικά πρώτα θα πρέπει να βγει η εγκύκλιος που θα καθορίζει τα πράγματα, αλλά πληροφορίες της εφημερίδας μας ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, τονίζουν ότι στους Δήμους Αριστοτέλη, Σιθωνίας, Πολυγύρου και Κασσάνδρας θα εκλέγονται τρεις από την πλειοψηφία με τον Δήμαρχο εξ οφίτσιο και ένας από την μειοψηφία. Ερωτηματικό αποτελεί ο Δήμος Νέας Προποντίδας για το αν θα έχει 3-1 ήταν 4 μαζί με τον Δήμαρχο και δυο από την αντιπολίτευση. Είναι η πρώτη φορά πάντως που εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Χαλκιδική θα συμμετάσχουν στην Γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ ως εκλέκτορες.  Φυσικά αν σε περίπτωση απο τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρξουν τουλάχιστον 10 Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ίσως δούμε για πρώτη φορά να κατεβάζουν ψηφοδέλτιο με σκοπό και στόχο την εκλογή κάποιου μέλους στο Διοικητικό συμβούλιο. Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας πιθανόν θα αποτελείται απο 25 μέλη εκ των οποίων οι 19 θα είναι Δήμαρχοι και οι 6 Δημοτικοί σύμβουλοι. Στο τωρινό σχημα από πλευράς Χαλκιδικής έχει εκλεγεί ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος ο οποίος αναμένεται εκ νέου να είναι υποψήφιος. Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς είναι πολύ πιθανόν να ασχοληθεί με την ΚΕΔΕ αν και δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ

Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα καθώς παρά τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας, αυτή συνεχίζει να διατηρεί την πλειοψηφία στους Δημάρχους. Έχει κερδίσει περίπου 200 από τους συνολικά 332 δήμους της χώρας, έναντι 220 το 2019. Σημαντική είναι η αύξηση των δήμων που κέρδισαν υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συνολικά περί τους 110 έναντι 95, αλλά και από το ΚΚΕ, το οποίο εξέλεξε έξι δημάρχους έναντι δύο. Περίπου στα ίδια βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος έβγαλε πέντε δημάρχους, ωστόσο έδωσε στήριξη σε τουλάχιστον πέντε ακόμα μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τους οποίους προσμετρά στη δυναμική του.

Παρά τις ανακατατάξεις, πάντως, οι συσχετισμοί δεν φαίνεται να αλλάζουν και θεωρείται δεδομένο ότι η διοίκηση της ΚΕΔΕ θα παραμείνει σε γαλάζια χέρια. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να χάσει κάποιες έδρες στο διοικητικό συμβούλιο, όπου είχε την υπεροπλία το 2019, εκλέγοντας τα 19 (20 μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη, τον δήμαρχο Αθηναίων που συμμετέχει ex officio) από τα 31 μέλη. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ έχει βάσιμες ελπίδες να ενισχύσει την παρουσία του ανεβάζοντας τον αριθμό των έξι -σήμερα- μελών του και το ΚΚΕ να πάρει έδρα, κάτι που δεν κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές.

Η ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν υπάρχει κίνδυνος αυτή τη στιγμή να απειληθεί η νίκη του ψηφοδελτίου της ΝΔ αν και κατά τα φαινόμενα η αντιπολιτευση θα πάει ενωμένη και συντεταγμένη. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει εκλέξει 25 προσκείμενους Δημάρχους από το σύνολο των 38. Φυσικά όμως έχει χάσει όλες τις μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Καλαμαριά και οι Σέρρες ενώ και σε επίπεδο Χαλκιδικής έχει καθαρά προσκείμενουν μόνο τον Δήμο Νέας Προποντίδας και τον Δήμο Αριστοτέλη. Αυτό είναι πολύ πιθανό να φέρει στους εκλέκτορες αρνητικό ισοζύγιο.

Οι διεκδικητές και οι αλλαγές

Την ανανέωση της θητείας του στη προεδρία της ΚΕΔΕ φαίνεται πως θα διεκδικήσει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εξελέγη ομόφωνα μετά την παραίτηση του δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος υπουργοποιήθηκε. «Είμαι πρόεδρος, το φυσικό είναι να κατεβώ», έχει δηλώσει κατά επανάληψη,  ωστόσο τηρεί στάση αναμονής, καθώς ακόμα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Άλλωστε, παραμένει νωπή η μνήμη τής -τουλάχιστον- άκομψης ανακοίνωσης του κόμματος μετά την εκλογή του, με την οποία έχριζε υποψήφιο τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος τελικά δεν επανεξελέγη. Ενδιαφέρον φέρονται να έχουν ήδη εκδηλώσει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Νέο επικεφαλής θα αναζητήσουν το επόμενο διάστημα η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο δήμαρχος, Ήλιδος Γιάννης Λυμπέρης, που ηγείτο του ψηφοδελτίου, δεν κατάφερε να εκλεγεί, αλλά και η «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μένει επίσης ακέφαλη μετά την ήττα του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη.

Αντιθέτως, στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας δεν αναμένονται αλλαγές, με τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, να διεκδικεί -εκτός απροόπτου- την επανεκλογή του και τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκέων, Σίμο Δανιηλίδη, να τίθεται πιθανότατα εκ νέου επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Κεντρικής Μακεδονίας».

Η διαδικασία μέχρι τις εκλογές

Μετά τις αποφάσεις των κατά τόπους Πρωτοδικείων θα βγει η εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών με αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα όσα προβλέπονται για την έναρξη της θητείας των νέων δημάρχων, αλλά και για προβλεπόμενες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των εκπροσώπων των δήμων στη γενική συνέλευση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας. Από τα μέσα Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι ορκωμοσίες των νέων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που θα αναλάβουν από 1η Ιανουαρίου καθώς και οι δημαιρεσίες για την ανάδειξη των προεδρείων των δημοτικών συμβουλίων.

Είτε στην πρώτη συνεδρίαση του σώματος είτε σε επόμενη θα γίνει η εκλογών των εκπρόσωπων στην ΠΕΔ. Για την περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας οι εκπρόσωποι είναι συνολικά 200 με βάση την εγκύκλιο του 2019, εκ των οποίων οι 38 είναι οι δήμαρχοι της περιφέρειας και οι 162 δημοτικοί σύμβουλοι. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στους δήμους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, η οποία θα αναδείξει το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ και τους εκπροσώπους της Κεντρικής Μακεδονίας στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ. Οι συνολικά 510 (με βάση τα όσα ίσχυαν) εκπρόσωποι της χώρας θα εκλέξουν και τα 31 μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.