Top News Οικονομία

Ελαιόλαδο: Κινδυνεύει η παραγωγή στην Χαλκιδική να πέσει στα όρια της εσωτερικής αυτάρκειας;

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τιμή του λίτρου και τι είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο τους Έλληνες παραγωγούς;

«Εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, γιατί αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός του λαδιού στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι».

Αυτά ήταν τα λόγια του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Για διπλό «μέτωπο» μιλούν και παράγοντες της αγοράς του ελαιολάδου, περιγράφοντας πώς καταλήξαμε να συζητάμε για πλαφόν στην τιμή του μα πρωτίστως για τον κίνδυνο η ελληνική παραγωγή να πέσει στα «όρια της εσωτερικής αυτάρκειας».

«Από τον Ιούλιο δεν έχουμε πλέον λάδι»

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν προβλήματα στο δέσιμο και την ανάπτυξη των καρπών

«Φέτος το ποσοστό ακαρπίας φτάνει στο 50%. Θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή αργότερα και ίσα που θα πάρουμε μυρωδιά από ελαιόλαδο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Μάρκελλος, ελαιοπαραγωγός στην Κορινθία, στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά και την τιμή του λίτρου για τους παραγωγούς υπολογίζοντας πως θα κυμανθεί από 8,5 με 10 ευρώ, διπλάσια συγκριτικά με πέρυσι.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει φέτος τους παραγωγούς να βιάζονται να μαζέψουν τις σοδειές και να ρωτούν εάν «έχεις λάδι» και όχι «πόσο το πουλάς»;

Ντόμινο

Όλα ξεκινούν με την πρωτοπόρο στην αγορά, Ισπανία η οποία όπως αναφέρουν οι ειδικοί πέρυσι παρήγαγε το 50% του μέσου όρου της παραγωγής της. Δηλαδή από τους 1,6 εκατ. τόνους έπεσε στους 700.000 τόνους. Σχεδόν το ίδιο συνέβη και με την Ιταλία.

Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε δραστικά. «Στην Αμερική πριν από 10 χρόνια κατανάλωναν 60.000 τόνους, τώρα χρειάζονται 300.000» λέει ο Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου.

«Έλεγα να κρατήσουν ποσότητες αλλά ήθελαν να προλάβουν την καλή τιμή»

Αυτό οδήγησε την Ισπανία και την Ιταλία στην αναζήτηση ποσοτήτων χύμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου γα να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα συμβόλαιά τους.

Η τιμή των 5,5 ευρώ το λίτρο, με την οποία πέρυσι ορισμένοι εκπρόσωποι ισπανικής αλυσίδας είχαν αγοράσει από Έλληνες παραγωγούς, είχε διαδοθεί σε όλη την χώρα. Και όπως συμβαίνει κάθε φορά η τιμή, με την αύξηση της ποσότητας του προϊόντος, πέφτει. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ, αυτή τη φορά.

Οι άδειες δεξαμενές

«Έλεγα στους άλλους αγρότες του συνεταιρισμού να κρατήσουν ποσότητες και να τις πουλάνε σταδιακά. Αλλά ήθελαν να προλάβουν την καλή τιμή» λέει ο παραγωγός Βιτσέντζος Κορνάρος από τη Σητεία.

Όπως λέει πολλοί όταν είδαν η τιμή να ξεπερνά τα 5 ευρώ βιάστηκαν να πουλήσουν και έτσι οι δεξαμενές στην Ελλάδα άδειασαν. Τα παγκόσμια δεδομένα που διαμορφώνουν τις τιμές έγιναν γνωστά αργότερα στην Ελλάδα, με πολλούς να το αποδίδουν σε ντόμινο αυξήσεων.

«Λογικό να ανέβει η τιμή αφού όλα έχουν ανέβει. Τα εφόδια, τα εργατικά, το κόστος ζωής».

Την ίδια ώρα οι παραγωγοί στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται ότι οι καύσωνες στην Ισπανία έχουν μειώσει δραματικά την παραγωγή της και μόνο η Ελλάδα είχε λάδι στην Ευρώπη.

«Από τον Ιούλιο δεν έχουμε πλέον λάδι. Όλοι περιμένουν τη νέα σοδειά. Έρχονται και μας λένε: ξέρουμε ποια είναι η τιμή, κράτησε μου λάδι» λέει ο Παύλος Καπλάνης ιδιοκτήτης ελαιοκομικής μονάδας στην Άνω Μεσσηνία.

Σημειώνει πως πλέον οι παραγωγοί έχουν το νου τους στα ελαιόδεντρα και τονίζει και εκείνος πως η παραγωγή φέτος θα είναι εξαιρετικά μειωμένη. «Είμαστε λίγο ανήσυχοι για να μη συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή, γιατί συνέχεια κάτι συμβαίνει» προσθέτει ο κ. Καπλάνης.

Η επιπτώσεις της ξηρασίας στην Ελλάδα

Αν και θεωρείται λογικό η φετινή παραγωγή να είναι μειωμένη καθώς η περυσινή έσπασε όλα τα ρεκόρ, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που έχουν επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη και την εποχή της ανθοφορίας προκάλεσαν προβλήματα στο δέσιμο των καρπών, μαζί με τη ξηρασία η οποία δεν βοήθησε καθόλου στο να μεγαλώσουν οι ελιές.

«Η παραγωγή της Ελλάδας είναι πιθανό να πέσει στα όρια της εσωτερικής αυτάρκειας, δεδομένης της χαμηλής καρπόδεσης και της ξηρασίας του καλοκαιριού» εκτιμά ο Βασίλης Μουσελίμης, γεωπόνος ειδικός στην ελαιοκομία.

«Ο χειμώνας ήταν πολύ ζεστός και το δέντρο δεν πρόλαβε να κοιμηθεί για να ξεκουραστεί και να μπορέσει να αποδώσει» εξηγεί ο κ. Μάρκελλος.

Απαγορεύσεις στις εξαγωγές

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέρριψε την πιθανότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε απαγορεύσεις στις εξαγωγές της καθώς αυτό είναι ενάντια στους κανόνες της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Ωστόσο Τουρκία και Μαρόκο προχώρησαν στη ψήφιση σχετικών διαταγμάτων προκειμένου να δώσουν ένα τέλος στην άνοδο της τιμής του ελαιολάδου.

Η Τουρκία, η οποία είχε καλή σοδειά, αποφάσισε να επεκτείνει επ΄ αόριστον την αρχικά τρίμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου. Η απαγόρευση, η οποία δεν ισχύει για την εξαγωγή συσκευασμένου και εμφιαλωμένου ελαιολάδου, αλλά σχετίζεται μόνο με το χύμα και το ελαιόλαδο σε βαρέλια, επεκτάθηκε για να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Το υπουργείο Γεωργίας του Μαρόκου ενέκρινε διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών ελαιολάδου προκειμένου να ανακόψει τις εκτοξευόμενες τιμές στην εγχώρια αγορά. Η ανακοίνωση καθιστά το Μαρόκο την τρίτη μεγάλη χώρα παραγωγής ελαιολάδου που εφαρμόζει απαγόρευση εξαγωγών, μετά την Τουρκία και τη Συρία.

Επί του παρόντος, ένα λίτρο ελαιολάδου στο Μαρόκο πωλείται από 11 έως 14 ευρώ, περίπου 64% υψηλότερη από τη μέση τιμή του Αυγούστου 2022. Ο μέσος μηνιαίος μισθός του Μαρόκου μετά από φόρους είναι περίπου 360 ευρώ.

Χαλκιδική: Η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού

Για τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών, πιο κακή και από το 2013, όταν οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής είδαν τους κόπους τους να χάνονται, μιλούν φέτος οι αγρότες της περιοχής, κάνοντας λόγο για μείωση άνω του 90% στην παραγωγή πράσινης ελιάς, λόγω ακαρπίας.

«Η ακαρπία στα ελαιόδεντρα είναι σχεδόν ολική», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του εργαστηρίου δενδροκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Αθανάσιος Μολασιώτης, ο οποίος σήμερα βρέθηκε σε χωράφια με ελαιόδεντρα στην Χαλκιδική. «Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική και δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής σε αυτό», επισημαίνει.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν πλέον φτάσει στο ζενίθ σε ό,τι αφορά την επιζημιότητά τους για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ενώ οι συνέπειές της έχουν αρχίσει να επηρεάζουν ολοένα και πιο έντονα και άλλους τομείς στο νομό. «Χάνονται ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας στα περισσότερα από 150 εργοστάσια μεταποίησης της πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, ενώ η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς -άνω των 200 εκατ. Ευρώ- “κοστίζει” στην ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνει, μιλώνταας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, υπενθυμίζοντας ότι το εθνικό εισόδημα από το προϊόν ξεπερνά τα 800 εκατ. Ευρώ.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πλέον η κλιματική αλλαγή απειλεί να μας αφήσει χωρίς δουλειά εδώ, στο νομό Χαλκιδικής», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ελπιδοφόρου Καραθανασόπουλου, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμαντος, μιας περιοχής στην οποία περισσότεροι από 200 παραγωγοί καλλιεργούν περί τα 6.000 στρέμματα με πράσινη ελιά. «Είναι η κλιματική αλλαγή και οι ήπιοι πλέον χειμώνες, που ξεγελούν τα ελαιόδεντρα στην περιοχή μας, δεν “ξεκουράζονται” και τελικά όταν πρέπει να δώσουν καρπό, δεν έχουν όρεξη και δύναμη να μας δώσουν τίποτα», υπογραμμίζει, μιλώντας για ολική καταστροφή φέτος.

«Με το κόστος παραγωγής στα 800 ευρώ/στρέμμα, από 600 ευρώ/στρέμμα μέχρι και πέρυσι, καθίσταται σαφές ότι όχι μόνο δεν θα βγάλουμε τα έξοδά μας, αλλά θα βρεθούμε και χρεωμένοι εμείς οι παραγωγοί», τονίζει ο κ. Μισαηλίδης.

Στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από έξι εκατομμύρια ρίζες. Κατά μέσο όρο, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν πάνω από 150 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%-55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000 τόνους.

 Συνεργασία για να σωθεί η πράσινη ελιά Χαλκιδικής

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής σε σχέση με την κλιματική αλλαγή δεν είναι πρόσφατα, και με δεδομένο ότι ολοένα και οξύνονται, πλέον εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου της περιοχής, αλλά και της αυτοδιοίκησης, έχουν περάσει στην πράξη, ώστε με τις σωστές ενέργειες, να βρουν εκείνες τις λύσεις με τις οποίες θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα αφανιστεί η καλλιέργεια.

«Μετά την ακαρπία του 2021 δουλεύουμε με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να πετύχουμε την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής και τη διαφοροποίηση της ποικιλίας ελιάς Χαλκιδικής στη δήλωση ΟΣΔΕ που κάνουν οι παραγωγοί», επισημαίνει ο κ. Κουφίδης και προσθέτει ότι «σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Μολασιώτη, θα ετοιμαστεί εμπεριστατωμένη μελέτη που θα τεκμηριώνει ότι η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής έχει πληγεί σε σχέση με τις άλλες της χώρας από την κλιματική αλλαγή. Αναζητούνται ήδη “κλώνοι” της ποικιλίας ελιάς Χαλκιδικής, που ίσως αποδειχθεί ότι χρειάζονται λιγότερο ψύχος και έτσι θα μπορεί να γίνει αντικατάσταση των ελαιοδέντρων και να μην χαθεί τελικά ο “πράσινος χρυσός” από τον νομό μας». Όπως τονίζει ο κ . Μολασιώτης, η μελέτη μπορεί να είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Με μεγάλη ανησυχία παρατηρεί και η περιφερειακή διοίκηση της Χαλκιδικής την ελλειμματική ανθοφορία των ελαιοδένδρων που καλλιεργούνται στον νομό, τόσο για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς όσο και ελαιολάδου και στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα στη σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακαρπίας της ελιάς.

Στόχος της σύμπραξης των δύο πλευρών είναι η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας, με θέμα την επιρροή κλιματολογικών και καλλιεργητικών παραγόντων στην ανθοφορία της ελιάς ποικιλίας «Χαλκιδικής» και «Χονδρολιάς». Επίσης, στόχος της μελέτης θα είναι -μεταξύ άλλων- ο μελλοντικός προγραμματισμός της καλλιέργειας της ελιάς στη Χαλκιδική και η επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου της ακαρπίας της.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων

Πρώτο μέλημα στη χώρα μας θα πρέπει να είναι η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή της στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ο κ. Μολασιώτης και στο πλαίσιο αυτό εξαίρει τη σημασία της καταγραφής της συσσώρευσης ψύχους στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Άλλωστε, «δεν συνιστά μια ακριβή διαδικασία, καθώς υπάρχει ήδη η σχετική υποδομή», σημειώνει και διευκρινίζει: «Χρειάζονται πυκνότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί στη χώρα μας, οι οποίοι αφού συνδεθούν μεταξύ τους, θα μας βοηθήσουν στη συλλογή δεδομένων σε τακτική βάση. Ουσιαστικά μια οργάνωση χρειάζεται για να καταστεί εφικτή η συνεχής καταγραφή των θερμοκρασιών στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας».

Βασικό πρόβλημα για τους Έλληνες παραγωγούς είναι ότι «έχουμε πλέον πολύ ζεστούς χειμώνες, που επηρεάζουν αρνητικά ορισμένες καλλιέργειες, όπως τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα. Αλλά αυτό είναι κάτι που λέμε όλοι μεταξύ μας και δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένο συνολικά στην χώρα», επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Σημειώνει δε, ότι υπάρχουν ποικιλίες που έχουν μικρές απαιτήσεις σε ψύχος τον χειμώνα και άλλες που έχουν μεγάλες, «και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε σαφή εικόνα για τη συμπεριφορά τους», γεγονός που δυσχεραίνει το να γίνει η σωστή επιλογή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και πέραν του γενετικού υλικού και της συστηματικής καταγραφής των ωρών ψύχους, μια άλλη σημαντική παράμετρος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι οι καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς. Μία από τις πιο σημαντικές, όπως σημειώνει, είναι η εφαρμογή σκευασμάτων, που μπορούν να διακόπτουν τον λήθαργο των οφθαλμών στα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα.

Όπως εξηγεί, «αν μια καλλιέργεια έχει δεχτεί μια επαρκή ποσότητα χειμερινού, περίπου στο 70% που χρειάζεται, τότε μπορεί να βοηθήσει η χημική διακοπή του ληθάργου ώστε να καλυφθεί και το υπόλοιπο 30% που χρειάζεται το δέντρο». Ενδεικτικά αναφέρει ότι «στην Αφρική, μια θερμή χώρα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα σκευάσματα, οι παραγωγοί πετύχαιναν την παραγωγή μήλων, προϊόν το οποίο χρειάζεται πολλές ώρες ψύχος». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, όπως σημειώνει, το γεγονός ότι η πλειονότητα των αγροβιομηχανιών σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν επιδοθεί στη δημιουργία εγκεκριμένων σκευασμάτων για σπάσιμο του ληθάργου των οφθαλμών.

ΔΟΕΠΕΛ: Τεράστια η μείωση στις ελιές “Χαλκιδικής” και “Αμφίσσης”

– Συρρίκνωση 80% στη συγκομιδή της πράσινης ελιάς “Χαλκιδική και 90% στην πράσινη ελιά ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”
ΔΟΕΠΕΛ: Τεράστια η μείωση στις ελιές "Χαλκιδικής" και "Αμφίσσης"

Μειωμένη κατά 80% είναι η συγκομιδή της πράσινης ελιάς της ποικιλίας “Χαλκιδική” που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση, ενώ κατά 90% συρρικνωμένη είναι η συλλογή για την πράσινη ελιά ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά” όπως τονίστηκε σε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2023/24.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της επίκειται η εκκίνηση της συλλογής μαύρου ελαιόκαρπου ποικιλίας “Καλαμών/“Καλαμάτα”, η ηρτημένη παραγωγή της οποίας εκτιμάται σε 50.000 έως 60.000 τόνους, μειωμένη κατά 50% μιας κανονικής παραγωγής. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ηρτημένη παραγωγή μαύρου ελαιόκαρπου ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά” είναι μηδαμινή και θεωρείται ασύμφορη η ενδεχόμενη συλλογή για επιτραπέζια χρήση.

Παράλληλα συζητήθηκε η άμεση ανάγκη διερεύνησης ενός αντιπροσωπευτικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα με την πλήρη ανάλυση και κωδικοποίηση του κόστους και των τριών συντελεστών παραγωγής (έδαφος, εργασία, κεφάλαιο), η γνώση του οποίου θεωρείται απαραίτητη για τον σχεδιασμό ενεργειών και μείωσης του κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα για την βιωσιμότητα του κλάδου. 

Τέλος, τα μέλη της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ χαιρέτισαν την σύσταση της “Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιων Ποικιλιών Ελιάς”, που ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου στις 23 Οκτωβρίου 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.