21 Απριλίου, 2024
Top News Θέμα Χαλκιδικής Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Το «στοίχημα» της δεύτερης κάλπης θέλουν να κερδίσουν Παπαγιάννης-Χαλκιά

Αγώνας μέχρις… εσχάτων καθώς οι μέρες μετρούν αντίστροφα

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της  Κυριακής

Ισχυρή θα είναι η νέα Δημοτική Αρχή και αποδυναμωμένη η αντιπολίτευση

 

• Ενώ οι 4 παρατάξεις του Δήμου Κασσάνδρας που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου μπορούν πλέον να «κάνουν ταμείο», ο Κώστας Παπαγιάννης, η Αναστασία Χαλκιά  και τα στελέχη και μέλη των παρατάξεων τους τρέχουν να  προλάβουν.

Λίγες  μόλις ημέρες απομένουν ως τη δεύτερη κάλπη της ερχόμενης Κυριακής που θα κρίνει οριστικά το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου Κασσάνδρας για την επόμενη πενταετία και το «στοίχημα» για τους δύο υποψηφίους είναι κρίσιμο. Για τον Κώστα Παπαγιάννη να πείσει τον κόσμο του ότι πρέπει να προσέλθει ξανά στις κάλπες και να ψηφίσει, διασφαλίζοντας την πρωτιά της περασμένης Κυριακής. Για την Αναστασία Χαλκιά  να κινητοποιήσει όσο πιο πολλούς πολίτες της Κασσάνδρας μπορεί και να πετύχει συμμαχίες που θα της  δώσουν τη δυνατότητα να κάνει την ανατροπή όπως συνέβη το 2019 με την ίδια που κέρδισε τον Κώστα Παπαγιάννη στον δεύτερο ΄γυρο.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος πάντως, το σίγουρο είναι ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή θα είναι ισχυρή και η αντιπολίτευση αποδυναμωμένη, γεγονός που θα της επιτρέψει να κυβερνήσει τον Δήμο ανενόχλητη.

Κανένας εφησυχασμός!

«Δεν υπάρχει περιθώριο για πανηγυρισμούς. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής έχουμε ξεκινήσει τον αγώνα για να πάρουμε την πρωτιά και στον δεύτερο γύρο», ανέφερε χθες στην Χαλκιδική  υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Κώστα Παπαγιάννη.

Η παράταξη του Κώστα Παπαγιάννη προηγείται με ποσοστό της τάξης του14% και 1500 ψήφους, από εκείνη της Αναστασίας Χαλκιά, κάτι που από πολλούς θεωρείται δύσκολο να «γεφυρωθεί» την ερχόμενη Κυριακή. Ωστόσο, στις εκλογές κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να συμβεί, αφού η κάλπη είναι απρόβλεπτη. Εξάλλου, ο κ. Παπαγιάννης έχει την «πικρή» εμπειρία του 2019, όπου έχασε στην δεύτερη Κυριακή. Το ίδιο ισχύει και για την ερχόμενη Κυριακή. Η δημαρχία θα κριθεί ακόμα και στο ένα ψηφοδέλτιο.

Κρίσιμοι παράγοντες

Φυσικά, το εκλογικό σύστημα έχει πλέον αλλάξει κι αυτό παίζει τον ρόλο του. Οι υποψήφιοι των δυο ψηφοδελτίων που πήγαν στην δεύτερη Κυριακή  δεν έχουν πλέον την… πολυτέλεια να μην κάνουν αγώνα και τις μέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στις δύο εκλογικές διαδικασίες, αν θέλουν να εκλεγούν, αφού το πόσοι και ποιοι θα μπουν τελικά στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, θα κριθεί οριστικά στον δεύτερο γύρο και όχι στον πρώτο όπως είχε γίνει το 2019. Το ποσοστό αποχής από την κάλπη είναι επίσης καίριας σημασίας.

Μία άλλη παράμετρος που εκτιμάται πως θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής είναι η γραμμή που θα δώσουν οι επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι όμως δεν αποκλείεται να αφήσουν τα μέλη των παρατάξεών τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Προφανώς και ο κόσμος που μπορούν να κατευθύνουν δεν είναι πολύς όπως στο παρελθόν. Πάντως, ήδη κάποιες παρατάξεις φαίνεται ότι γέρνουν…

Ισχυρή Δημοτική Αρχή

Λιγότερα μέλη από το σημερινό θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο της επόμενης πενταετίας. Συγκεκριμένα, οι έδρες του μειώνονται από 27 σήμερα σε 25. Τη μερίδα του λέοντος θα πάρει, σύμφωνα με τις επιταγές του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, η παράταξη που θα εκλέξει δήμαρχο. Πρόκειται για 15  συνολικά έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη δημοτική αρχή Κασσάνδρας θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή και θα μπορεί να ψηφίσει και να βάλει σε τροχιά υλοποίησης κάθε απόφαση, παρέμβαση και έργο που θέτει σε προτεραιότητα, σε αντίθεση με τη σημερινή Δημοτική Αρχή που είναι μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ισχνή» αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση στη νέα δημοτική περίοδο θα είναι πολύ μικρότερη αριθμητικά της σημερινής και για τον λόγο αυτό δεν θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαθμό που συμβαίνει αυτό σήμερα.

Συγκεκριμένα, η παράταξη που θα βγει δεύτερη την ερχόμενη Κυριακή θα εκλέξει μόλις 4 δημοτικούς συμβούλους, τον επικεφαλής και τρεια  μέλη ακόμα. Η τρίτη παράταξη, δηλαδή του κου Στακινού θα λάβει τρεις έδρες, η παράταξη του κου Μιχαλάκη δυο και η παράταξη της Παπαδημητρίου την ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.