Απόψεις Άρθρα Θέμα Χαλκιδικής Πολιτική & Οικονομία

Και οι νικητές τελικά έχουν τα προβλήματα τους…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Η ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικων εκλογών στην Χαλκιδική άφησε γλυκόπικρη γεύση σε πολλούς. Κάποιοι έχασαν άλλη μια μάχη και απογοητευμένοι πλέον σήκωσαν λευκή σημαία. Βλέπετε τα πέντε χρόνια που έγινε η θητεία μοιάζουν απογοητευτικά για άλλη μια προσπάθεια. Οι νικητές χαίρονται δαφνοστεφανωμένοι και κυριάρχοι του παιχνιδιού γιατι σε πέντε χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαίνει… Αυτοι που δεν έδωσαν τώρα την μάχη θεωρούν πως οι συνθήκες σε πέντε χρόνια θα τους ευνοήσουν.

Αυτοί όμως που κέρδισαν έχουν μπροστά τους σε πρώτη φάση, τον Ιανουάριο του 2024 την διαχείριση της εξουσίας που χρειάζεται ισορροπία και σωστή αναλογία… Έτσι κατά τα φαινόμενα, άλλες  μεθόδους και άλλες πρακτικές θα εφαρμόσουν, όσοι επικεφαλής έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο στην περιφέρεια όσο και στους δήμους, αναφορικά με την κατανομή αξιωμάτων στους συμβούλους τους, με την έναρξη της θητείας τους, από την αρχή του νέου έτους.

Ήδη ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει τονίσει σε ανύποπτο χρόνο  για τα κριτήρια και τις επιλογές των αντιπεριφερειαρχών, θεματικών και χωρικών κυρίως, ότι ουδείς δεν θα κάνει μία θητεία πέντε ετών, αλλά θα αξιοποιηθούν όλοι σε θέσεις ευθύνης.

Ενώ μέχρι τώρα οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες όλοι είχαν τετραετή θητεία και λειτουργούσαν ως πρώην νομάρχες μιας παλιάς εποχής. Και συνήθως τη θέση αυτή την αναλάμβαναν οι πρώτοι σε ψήφους. Τώρα όλοι θα αξιοποιηθούν φαίνεται εναλλάξ, σε τέτοιες θέσεις. Έτσι και στην Χαλκιδική αναμένεται να δούμε σε θέσεις εξουσίας όλους τους εκλεγμένους που σας θυμίζω ότι είναι για πρώτη φορά τέσσερις… Η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Νέας Προποντίδας Πελαγία Ιορδανίδου και η περιφερειακή σύμβουλος Συμέλα Κυριακίδου.

Παρόμοιες καταστάσεις σίγουρα θα δούμε και στους Δήμους της Χαλκιδικής, καθώς στο σύνολο τους έχουν εκλεγεί νέα πρόσωπα και μάλλον κάποιοι θα πρέπει να ξεχάσουν τις πενταετείς θητείες…

Υπάρχουν και νεότεροι οι οποίοι θα δοκιμαστούν σε τέτοιες θέσεις, όσο κι αν κάποιοι έχουν επιτυχημένη θητεία από τις προηγούμενες διοικήσεις σε Δήμο Αριστοτέλη και Δήμο Νέας Προποντίδας ειδικότερα αλλά και στον Δήμο Κασσάνδρας που όμως η Αναστασία Χαλκιά, μπορεί να επανεκλέχτηκε, έχει όμως νέα πρόσωπα.

Η λογική του περάσματος όσο των δυνατόν ποιο πολλών σε θέση εξουσίας, το επιτάσει η δημοκρατία, αλλά είναι και στην ευχέρεια του επικεφαλής να κατανείμει τα αξιώματα.

Εξάλλου με την κατάργηση των νομικών προσώπων και κοινωφελών επιχειρήσεων, δεν θα υπάρχουν και τόσες πολλές θέσεις για να ικανοποιηθούν όλοι. Θυμίζουμε βέβαια ότι οι Δημοτικές αρχές μπορούν με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου και με ειδική αιτιολογία να διατηρήσουν δομές, όπως για παράδειγμα οι Δήμοι Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη που οι Δήμαρχοι συνεχίζουν. Ας κρατήσουμε επιφυλάξεις για τους Δήμους Πολυγύρου και Σιθωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Έτσι οι ισορροπίες είναι βασικό κριτήριο για τις επιλογές που  πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν οι προστριβές και τα παράπονα.
Επίσης μάλλον θα γίνουν επιλογές και αλλαγές, με γνώμονα το να φρενάρει η δυναμική κάποιων επίδοξων …διαδόχων μελλοντικά. Φαινόμενα που υπάρχουν, ή παρουσιάζονται σε παρατάξεις, που δεν απειλούνται από κάποια ισχυρή αντιπολίτευση. Υπάρχει μία ολόκληρη πενταετία μπροστά και προφανώς τα βέτο κάποιων παλαιών εποχών, δεν θα έχουν την ίδια ισχύ στην τωρινή διοίκηση. Και οι νικητές τελικά έχουν τα προβλήματα τους…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.