12 Οκτωβρίου, 2024
Περιβάλλον Περιφέρεια Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Κ. Χατζηασημίδης : Θέλουμε το νερό σύμμαχο της ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας της Χαλκιδικής. Δεσμευόμαστε για έργο

Η αντιπλημμυρική προστασία, η βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού κι η εφαρμογή πολιτικών με στόχο τις έγγειες βελτιώσεις, την άρδευση και την προστασία της πρωτογενούς παραγωγής είναι τομείς ζωτικής σημασίας, για την Χαλκιδική. 

Αυτός είναι κι ο λόγος που επιλέξαμε να αναπτύξουμε τις προτεραιότητές μας σε ένα μέρος που βρίσκεται επί σειρά ετών στην αναμονή ζωτικών έργων. Στο ρέμα της Τρίγλιας. 

Βρισκόμαστε στο σημείο όπου αναμένουμε να κατασκευαστεί το αργυλικό φράγμα και τα σύνοδο έργα διύλισης πόσιμου κι αρδευτικού νερού, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας της κοίτης του χειμάρρου από φερτά υλικά και της οικολογικής αναβάθμισης της κοιλάδας της Νέας Τρίγλιας. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην πορεία χάραξης κι υλοποίησης κρίσιμων υδραυλικών κι αντιπλημμυρικών έργων είναι η γραφειοκρατία, η διάχυση αρμοδιοτήτων κι η απουσία δυνατοτήτων από την διοίκηση κι αυτοδιοίκηση υλοποίησης αυτών των έργων ως δημοσίων έργων. 

Τα τελευταία χρόνια αναμένουμε την έναρξη της κατασκευής του έργου του φράγματος της Νέας Τρίγλιας. Το έργο όμως δεν έχει ξεκινήσει. Το φράγμα του Χαβρία, ένα έργο ακόμα πιο μεγάλης κλίμακας κατέρρευσε, με την λογική του ασύμφορου για τους ιδιώτες που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το κατασκευάσουν. 

Το αποτέλεσμα είναι η Χαλκιδική να διψάει, να φοβάται την πλημμύρα και να μην μπορεί να παράξει τα αγροτικά της προϊόντα, την ώρα που το νερό χάνεται στη θάλασσα και που βλέπει τα ποτάμια και τους χειμάρρους της να δοκιμάζονται από την περιβαλλοντική υποβάθμιση. 

Εμείς δεσμευόμαστε ότι : 

Πρώτον : αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την υποβοήθηση και του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους για τον έλεγχο και την μελετητική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης όλων των ρεμάτων και των χειμάρρων της Χαλκιδικής.

Δεύτερον : Πιέζουμε αφόρητα την κεντρική διοίκηση, αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για αύξηση τουλάχιστον κατά 100% του προϋπολογισμού για καθαρισμό ρεμάτων στη Χαλκιδική. 

Τρίτον : Αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκούς πόρους, για την προώθηση εγγειοβελτιωτικών έργων, έργων απορρύπανσης κι εξοικονόμησης νερού. 

Τέταρτον : Προχωράμε σε ένα πρόγραμμα ευρείας ενημέρωσης των πολιτών τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Θέλουμε οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, πως πρέπει να λειτουργήσουν σε περίπτωση πλημμύρας. Κομβικό ρόλο σε αυτές τις πρωτοβουλίες πρόληψης θα πρέπει να διαδραματίσει ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής κι οι λειτουργοί της πολιτικής προστασίας του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. 

Θέλουμε το νερό σύμμαχο της ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας της Χαλκιδικής. Δεσμευόμαστε για έργο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *