Η έρευνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής που καταγράφει την τοπική οικονομία
Αποτελέσματα του 9ου κύματος του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής, της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2023
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών μελών του, διεξάγει τη δίμηνη έρευνα Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα των επιχειρηματιών της περιοχής και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κινήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Με περαιτέρω υποχώρηση ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, οδεύοντας προς το τέλος της τουριστικής σεζόν, που ωστόσο παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα
Στο +1,1 % ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, από +2,1% του προηγούμενου κύματος και -1,5% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2022.
Καλύτερη γενικά κρίνεται η επίδοση των περισσότερων επιχειρήσεων προς το τέλος του καλοκαιριού, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα της έρευνας
24% καλή, 36% ικανοποιητική, 24% μέτρια και 13% κακή, εκτιμούν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, σημειώνοντας αύξηση των καλών και ικανοποιητικών αποτελεσμάτων και αντίστοιχα μείωση των κακών, σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα.
Με σταθερό και αυξημένο τζίρο το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής
19% είναι το ποσοστό, που δηλώνει αύξηση του τζίρου, 38% δηλώνει ότι παρέμεινε σταθερός, ενώ 43% δηλώνει ότι μειώθηκε.
Μειώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις
65% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό, 27% ότι θα προσλάβει νέο, ενώ μόλις 8% ότι θα προβεί σε απολύσεις.
5 στους δέκα αναμένουν ίδιες επιδόσεις για τις επιχειρήσεις τους
Χωρίς καμία μεταβολή τα ποσοστά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα, καθώς το 19% δηλώνει ότι περιμένει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα τους επόμενους έξι μήνες, 51%, αναμένει τα ίδια, ενώ το 30% εκτιμά ότι, τα αποτελέσματα της επιχείρησής του θα είναι χειρότερα.
Συντριπτικό το ποσοστό των επιχειρηματιών, που εκτιμούν ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας
80% είναι το ποσοστό, που πιστεύει ότι οι πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία θα επηρεάσουν συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το 20% δηλώνει όχι ή μάλλον όχι.
Αντίθετη στην επιβολή έκτακτης φορολόγησης για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας η πλειονότητα των επιχειρηματιών
65% δηλώνει την αντίθεσή του στην επιβολή έκτακτης φορολόγησης 1-2%, σε επιχειρήσεις με χρεωστική δήλωση, προκειμένου να δοθεί για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. 35% δηλώνει ναι ή μάλλον ναι.
Προετοιμασμένο το 35% των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής για απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές
35% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για προφύλαξη της επιχείρησής του από φυσικές καταστροφές (ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμό, κλπ). 21% δηλώνει ότι έχει πάρει στοιχειώδη μέτρα, ενώ το 38% δηλώνει ότι δεν έχει πάρει καθόλου μέτρα. 6% απαντά άλλο.
Θετική η αξιολόγηση της πορείας της καλοκαιρινής περιόδου για την ΠΕ Χαλκιδικής
45% αξιολογεί θετικά την πορεία της καλοκαιρινής περιόδου στη Χαλκιδική. 36% την αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά, ενώ 19% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2023. Το δείγμα αποτελείται από 365 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.
Το link με τα αποτελέσματα της έρευνας και τα σχετικά γραφήματα βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (www.epihal.gr).