Ελλάδα Τουρισμός

Πόσο αλήθεια είναι όσα αναφέρουν τα media για τη Μύκονο;

 

 

Έχοντας μπει στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού του 2023, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως οι αναζητήσεις στο ίντερνετ για λέξεις όπως ξενοδοχεία Ορνός Μυκόνου δεν γνωρίζουν τις γνωστές ένδοξες ημέρες του παρελθόντος. Η φετινή σεζόν είναι περίπου στη μέση της και ο προβληματισμός είναι διάχυτος σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στο αγαπημένο κυκλαδονήσι. Κάτι όμως που φαίνεται να συμβαίνει και με αρκετούς ακόμα δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας. Πόσα όμως από αυτά που ακούμε για τη Μύκονο είναι αλήθεια;

Η εμπειρία μας από το νησί

 

Φέτος είχαμε την τύχη να βρεθούμε οι ίδιοι στο νησί. Κάτι η περιέργεια για τα όσα ακούγονται περί μεγάλης κρίσης, κάτι οι καλές τιμές που βρήκαμε μεσούσης της σεζόν και κάτι η νοσταλγία για τα καλοκαίρια του παρελθόντος (είχαμε να το επισκεφτούμε από τα χρόνια πριν τον Covid), βρεθήκαμε στο καράβι με προορισμό το νησί των Ανέμων. Το κύριο συναίσθημα που καταλαμβάνει τον ταξιδιώτη στο δρόμο για τη Μύκονο είναι αν τα όσα ακούγονται από τις διάφορες μεριές αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Το κλίμα που επικρατεί από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα φτάσει κάποιος είναι μάλλον ανάμεικτο. Οι δρόμοι έχουν τη συνήθη κίνηση των τελευταίων δύο καλοκαιριών – το google maps στα δύο κεντρικά roundabouts είναι πάντα κόκκινο – και τα πάρκινγκ στη Χώρα είναι μονίμως γεμάτα. Αλλά η διάθεση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκεί δεν είναι ίδια με εκείνη των σεζόν ρεκόρ για τον τουρισμό (2019 και 2022).

Αρχικά να πούμε πως στα περισσότερα ξενοδοχεία η πληρότητα δεν είναι στο σύνηθες για Ιούλιο 100%. Σε αντίθεση με τις ελπίδες κάποιων πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα «ρεφάρουν» για τον χλιαρό Μάιο και τον μέτριο Ιούνιο της φετινής σεζόν, αυτές αποδείχτηκαν μάλλον φρούδες. Εργαζόμενοι σε καταλύματα όλων των τύπων επιβεβαίωσαν πως ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που είναι πλήρη, χωρίς να κάνουν προσφορές και προσαρμογές στις τιμές τους.

Στις παραλίες μία από τα ίδια. Στο σοκ του κλειστού Principote, που πρωταγωνιστούσε τα προηγούμενα χρόνια στη ζωή του νησιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήρθαν να προστεθούν και οι εικόνες από μισοάδεια beach bars και στις υπόλοιπες δημοφιλείς παραλίες της Μυκόνου. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν πως, σε αντίθεση με τη διαμονή, οι τιμές για τις ξαπλώστρες και την εστίαση στις παραλίες παραμένουν εξαιρετικά τσιμπημένες. Οι ντόπιοι και οι γνώστες του τουρισμού εξηγούν το φαινόμενο με δύο τρόπους. Πρώτον, κάποιοι επιχειρηματίες πιστεύουν πως η κρίση του νησιού θα είναι προσωρινή και γιαυτό δε βιάζονται να προσαρμόσουν τις τιμές, ώστε να κρατήσουν την ποιότητα των πελατών τους στα ίδια επίπεδα. Δεύτερον, με μια λίγο παράξενη προσέγγιση, κάποιες επιχειρήσεις ανέβασαν κι άλλο τις τιμές φέτος, ώστε να εισπράξουν περισσότερα χρήματα από τους λιγότερους επισκέπτες και να ελαττώσουν έτσι την όποια ζημιά δημιουργείται από την έλλειψη κίνησης. Η προσέγγιση αυτή προφανώς έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται πρωτίστως να σώσουν ότι σώζεται φέτος και αφήνουν για το χειμώνα το planning για του χρόνου.

Μία από τα ίδια και στη νυκτερινή ζωή. Το ποτό στα μπαρ και στα κλαμπ της Χώρας δεν θα πέσει εύκολα κάτω από τα 20 ευρώ. Ενώ δοκιμάσαμε και αρκετά κοκτέιλ στα 25 ευρώ. Σε μαγαζιά όμως που ο κόσμος φέτος δεν κάνει ουρά για να μπει όπως στο παρελθόν. Στα γνωστά εστιατόρια του νησιού η λίστα αναμονής είναι πλέον μια γλυκιά ανάμνηση, το walk-in traffic τείνει να γίνει η βασική συνθήκη, ενώ και εδώ παρατηρήσαμε πως μερικοί επιχειρηματίες ενεργούν με ορίζοντα το τέλος της σεζόν και ανέβασαν κι άλλο τις τιμές ώστε να αντισταθμίζουν τη χαμηλότερη κίνηση.

Τέλος, στα καταστήματα λιανικής, ο άνεμος της ελπίδας πως οι δύο τελευταίοι μήνες του καλοκαιριού και ο Σεπτέμβρης θα έσωζαν την κατάσταση φαίνεται να έχει εξασθενήσει για τα καλά. Τα περισσότερα καταστήματα στα Ματογιάννια καταγράφουν πτώση του τζίρου της τάξης του 20% με 30% και υπάρχει ανησυχία πως η χρονιά δε «σώζεται».

Όλα τα παραπάνω μάλιστα συμβαίνουν σε ένα καλοκαίρι που καταγράφονται αριθμοί ρεκόρ στην κρουαζιέρα και στις αφίξεις τουριστών στην Αθήνα. Και εδώ βρίσκεται το μεγάλο ερωτηματικό για την προέλευση της κρίσης στη Μύκονο, τα βαθύτερα αίτιά της και τις πιθανότητες που υπάρχουν να αντιστραφεί το κλίμα ενόψει της σεζόν του 2024. Για την ώρα όμως οι επισκέπτες έχουν μια χρυσή ευκαιρία να απολαύσουν τις φανταστικές παραλίες της χωρίς κόσμο και τα υπέροχα μαγαζιά της χωρίς συνωστισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.