3 Οκτωβρίου, 2023
Άρθρα

Παντελής απαξίωση του Κ.Υ Νέων Μουδανιών (Μια 20αλεπτη εμπειρία)

Γράφει η Ιατρός Θάλεια Ρούσσου Ρευματολόγος Δρ. Ανοσολογίας
Τηλ. 6947940465*

 

Σαν ρευματολόγος, δηλαδή παθολόγος του μυοσκελετικού και των νόσων του συνδετικού ιστού, πρότεινα στον ανιψιό μου, που είχε πόνο στη μέση για πάνω από ένα μήνα με πρωινή δυσκαμψία, να επισκεφτεί το Κ.Υ  για μια ακτινογραφία οστικής  μοίρας  ΣΣ και μια λεκάνης ισχύων σαν αρχική προσέγγιση πόνου στη μέση σε νέο άτομο (29 ετών) με οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης  και υπερελαστικότητας  των αρθρώσεων.

Στις 12 το μεσημέρι, στα τέλη  του Αυγούστου 2023 επισκεφτήκαμε  λοιπόν το Κ.Υ Ν. Μουδανιών  να δούμε κάποιον γιατρό για να αιτιολογήσει και να ζητήσει αυτές τις εξετάσεις / ακτινογραφίες όπου εγώ σαν ειδικός θα γνωμάτευα και θα κατεύθυνα σχετικά.

Στο Κ.Υ.  ένας θυρωρός/φύλακας έκανε χρέη υποδοχής.  Του εξηγήσαμε τί θέλουμε και μας ενημέρωσε:

-«Υπάρχουν τέσσερις γιατροί εκ των οποίων οι δύο συνταγογραφούν επαναλαμβανόμενες συνταγές  και οι άλλοι δύο αιτιολογούν ασθενείς σαν εφημερεύοντες στα επείγοντα.»

-«Μα δεν είναι επείγον», λέω εγώ «Χρειαζόμαστε έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο να τον αιτιολογήσει και να ζητήσει με ένα παραπεμπτικό  ακτινογραφίες .»

Ο θυρωρός/ φύλακας/υποδοχέας (ευγενικότατος) μας στέλνει στα επείγοντα. «Αν έχει επείγον εκεί, θα περιμένετε στη σειρά σας»

Πήγαμε εμείς με το «μη επείγον» στα επείγοντα. Μια ελαφριά επισκόπηση   των τακτικών εξωτερικών ιατρείων έδειξε:

  • Ουδείς να περιμένει για συνταγογράφιση
  • 3 υπάλληλοι (ίσως νοσοκόμες, ίσως της υποδοχής, ίσως και ιατροί) να κάθονται στο ένα γραφείο και να έχουν υψηλή κουβεντούλα.
  • Το άλλο γραφείο/ιατρείο με ένα όνομα γυναίκας ιατρού απ’ έξω είχε κλειστή την πόρτα.

Κάναμε τον γύρο του κτιρίου και πήγαμε στα επείγοντα.

Ήμασταν οι 5οι σε σειρά χωρίς ούτε χαρτάκι προτεραιότητας ούτε καμία αιτιολόγηση από κανέναν. Είτε γαστρορραγία έχει κάποιος και μπορεί να πεθάνει από ολυγαιμικό σοκ, είτε έμφραγμα, είτε πόνο στη μέση, όλοι και όλα τα περιστατικά μαζί.

Ο pas partout θυρωρός/ φύλακας/ επί της υποδοχής / εκτελών χρέη διευθυντή / είχε φτάσει εκεί από την εσωτερική πόρτα προσπαθεί να βοηθήσει βάζοντας τάξη.

Από τους παριστάμενους ασθενείς, ήτανε μια κόρη με τη γηραιά μητέρα της που μάλλον θέλανε να δούνε την πίεση της γηραιάς κυρίας, ένα παιδάκι με τη μαμά του που με τίποτα δεν έμοιαζε επείγον αλλά μπορεί να ήταν…Ένας άλλος κύριος με τη γυναίκα του και ένας με κωλικό νεφρού σε γνωστό υπέδαφος νεφρολιθίασης συνοδευόμενος από φίλο του. Αυτός ήταν επείγον αλλά ήταν 3ος στη σειρά και αφού ο θυρωρός/φύλακας/επί της υποδοχής δεν ξέρει να ξεχωρίζει τα περιστατικά τον έχει να περιμένει μαζί με τους άλλους…

Στα 10-15 λεπτά που περιμέναμε μια νοσοκόμα άνοιξε την πόρτα δύο φορές  να ρωτήσει: «Είναι κανείς για ράμματα;» Δεν απάντησε κανείς, ξαναέκλεισε την πόρτα και επανήλθε στο κατά τα φαινόμενα άδειο γραφείο της.

Σε αυτό το διάστημα κάποιος βγήκε από το πρώτο γραφείο και μπήκε η μαμά με το παιδάκι…

Ο ανιψιός μου με έπεισε ότι πέρασε ο πόνος, ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και φύγαμε για να κάνουμε «τα δέοντα» για τον πόνο του στη Βρετανία.

Ένα σωρό ερωτήσεις προέκυψαν από αυτή την εμπειρία και τις καταγράφω.

  1. Γιατί χρειάζεται ένα κτήριο σαν το Κ.Υ. Νέων Μουδανιών  που έγινε με χρήματα του ελληνικού λαού για να δουλεύουν 4 γιατροί όπου κατ’ ουσία έναν κάνει ιατρική (αν την κάνει, διότι δεν είχαμε την εμπειρία) και οι υπόλοιποι να συνταγογραφούν δηλαδη να παρέχουν επαναλαμβανόμενη θεραπεία ίσως και καθ’υπόδειξη άλλων συναδέλφων?
  2. Αν οι λειτουργοί υγείας δεν έχουν την απασχόληση για την οποία έχουν προσληφθεί (πχ η νοσοκόμα που βγάζει ράμματα) γιατί δεν κάνουν διαχωρισμό των ασθενών σε επείγοντα και μη και γιατί δεν προβαίνουν στις βασικές ιατρικές πράξεις, πχ μέτρηση αρτηριακής πίεσης ή βασική αξιολόγηση παραδείγματος χάριν του ασθενή με κωλικό νεφρού (αυτός πχ χρειάζεται γενική ούρων ) παρά να ανοίγουν και να κλείνουν την πόρτα με ύφος 800 καρδιναλίων ψάχνοντας για ράμματα.
  3. Οι γιατροί (συνταγογράφοι) γιατί επαφίενται στην απαξιωτική ιατρική πράξη της συνταγογράφησης  (ισως προιόν αξιολόγησης άλλων γιατρών) αντί να κάνουν ιατρική πράξη; Πώς το ανέχονται;
  4. Η Χαλκιδική το καλοκαίρι μαζεύει 1 εκ. κόσμο. Ποιος διευθυντής στα κατά τόπους διαμερίσματα της χώρας δέχεται και ανέχεται τέτοια σπατάλη δημοσίου χρήματος σε μισθούς, υποδομές και αντί να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία απαξιώνεται και ολισθαίνει σε τέτοιο βαθμό που να φτάσει να πει στο τέλος «Τα πράγματα στην Υγεία δεν δουλεύουν ας τα ιδιωτικοποιήσουμε!». Μήπως δεν δουλεύουν γιατί η κεντρική εξουσία δεν τα θέλει να δουλέψουν;

Στην Βρετανία όπου μένω και δουλεύω ως πάροχος δημόσιας Υγείας στα ανάλογα Κ.Υ. κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης όλοι οι γιατροί αξιολογούν ασθενείς , συνταγογραφούν όπου χρειάζεται και παραπέμπουν σε νοσοκομεία δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας όπου χρειάζεται .

Σε αυτόν τον τόπου που όλοι αγαπάμε με αυτό τον τρόπο λειτουργίας πού έζησα στην ολιγόλεπτη επ’ισκεψη σαν συνοδός ασθενούς, απαξιώνεται πρώτα το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης Υγείας και μετά οι λειτουργοί του.

  • Η Θάλεια Ρούσσου είναι υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος Χαλκιδικής με τον συνδυασμό ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ του υποψήφιου Περιφερειάρχη Φίλιππου Γκανούλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.