21 Απριλίου, 2024
Επιχειρηματικότητα Ευρώπη Περιβάλλον Πολιτική & Οικονομία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μπορούν να δοθούν έως και 2,2 δις ευρώ στην Ελλάδα»

Ιστορική στήριξη της Ε.Ε.

«Είχαμε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης», είπε ο Μητσοτάκης

Την άμεση διάθεση του συνολικού ποσού των 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση των καταστροφών από τη φονική κακοκαιρία Daniel ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για πέντε πηγές χρηματοδότησης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο, τόνισε πως η χώρα μας «ελπίζει στη μέγιστη ευελιξία της Ευρώπης».

Όπως είπε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα δοθούν έως και 2,2 δισ ευρώ στην Ελλάδα, ενώ πόροι θα διατεθούν και από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Του χρόνου από εκεί μπορούν να δοθούν 400 εκατ. ευρώ.

«Έχω εκπλαγεί από τις καταστροφές στην Ελλάδα, οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι πολύ λυπηρές. Θρηνούμε για τις ζωές που έχουν χαθεί. Η Ευρώπη είναι δίπλα στους Έλληνες», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο.

«Θα δημιουργήσουμε μία task force για γρήγορη βοήθεια στους Έλληνες, μέσα σε μόλις δύο ημέρες», επεσήμανε η ίδια.

«Είχαμε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Δεν έχω ξαναδεί παρόμοια κατάσταση με τόσες καταστροφές. Προτεραιότητά μας να επιστρέψουν οι πληγέντες στην καθημερινότητά τους. Ελπίζουμε στη μέγιστη ευελιξία της Ευρώπης για βοήθεια», πρόσθεσε.

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψη τέτοια φαινόμενα. Δέσμευσή μου είναι να ανεβάσουμε τους πόρους του Ταμείου για να αντιμετωπίζουμε ανάλογες καταστάσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τη Ρομπέρτα Μέτσολα

Εχθές, με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, συναντήθηκε στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επαφών που έχει με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

«Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας. Όπως καταλαβαίνω, θα συναντηθείτε τώρα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δύο σύντομα μηνύματα από εμένα. Πρώτα απ’ όλα, από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια. Δεύτερο σημείο: η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου» ανέφερε κατά τη συνάντηση η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως βρίσκεται στο Στρασβούργο σήμερα γιατί έπρεπε να συναντήσει την Πρόεδρο της Επιτροπής και το επιτελείο της το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι βρίσκονται εδώ αυτή την εβδομάδα και για την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union).

«Ορθώς επισημαίνετε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κάτι που ήταν ουσιαστικά πέρα από τα μεγέθη που μπορούσαμε να προβλέψουμε. Και έχετε δίκιο ότι σε άνευ προηγουμένου συγκυρίες χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση» σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή. Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Φυσικά θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συζητηθεί -σίγουρα θα το θέσω εγώ- στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ασφαλώς πρέπει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Σας ευχαριστώ και πάλι για την αλληλεγγύη σας. Θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Είναι επίσης σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς στη Θεσσαλία, οι οποίοι χτυπήθηκαν από αυτή την καταστροφή, να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις. Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής και την ομάδα της, στη συνέχεια, θα έχουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα να πούμε», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.