Μένουν ακόμη 10 μέρες…
Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Η μάχη του σταυρού ξεκίνησε δυναμικά στην Χαλκιδική. Αγώνας δρόμου λοιπόν για πολλούς υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το σταύρωμα των ψηφοδελτίων, που κυριολεκτικά σε επιστήμη το έχουν αναγάγει οι εμπειρότεροι και όσοι ευελπιστούν να εκλεγούν.
Τυπώνονται κατά χιλιάδες από τους επικεφαλής τα ψηφοδέλτια, οδηγούνται στα προεκλογικά τους γραφεία και δίνονται στους υποψήφιους, για να μοιραστούν σπίτι-σπίτι. Περίπου 80.000 ψηφοδέλτια το λιγότερο θέλουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Ο καθένας εννοείται, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό αυτό το νούμερο.
Κάποιοι προμηθεύονται και πολύ πιο περισσότερα από αυτά, για να δώσουν και στους πυρήνες και τους υποστηρικτές τους, Που τους υπόσχονται ότι θα μοιράσουν οι ίδιοι σε όσους μπορούν να επηρεάσουν, από 500 έως 1.000 ψηφοδέλτια. Προφανώς αυτοί κάτι περιμένουν ως ανταπόδοση μετεκλογικά.
Και φυσικά είναι αφελές να πιστεύει κανείς υποψήφιος ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να τους δώσει τόσες ψήφους, χωρίς να είναι υποψήφιος. Πλανώνται πλάνη οικτρά και εκτιμούν λανθασμένα ότι μπορεί κανείς να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό, πλην τα πρόσωπα του άμεσου συγγενικού τους περιβάλλοντος.
Πώς θα σταυρωθούν όμως τόσα ψηφοδέλτια στην περιφέρεια, όπως αντίστοιχα και στο μεγάλο δήμο Νέας Προποντίδας, που κάποιοι υποψήφιοι προμηθεύονται και 30 με 40 χιλιάδες; Μα επιστρατεύονται τα επιτελεία τους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για τον καθένα.
Πολλοί το πράττουν στο σπίτι τους, με γονείς, αδέρφια και συγγενείς, που βοηθούν την προσπάθεια τους. Άλλοι έχουν ομάδες φίλων και υποστηρικτών που τα διοχετεύουν και σε άλλα σπίτια, για να μπορέσουν να προλάβουν. Και όσοι έχουν βέβαια την οικονομική ευχέρεια πληρώνουν και προσωπικό για να κάνει αυτή τη δουλειά, συνήθως στα υπόγεια των σπιτιών τους, ή σε κλειστά γραφεία.
Φυσικά είναι μεγάλη τέχνη και το μοίρασμα των ψηφοδελτίων, που μπαίνουν στα γνωστά τυπωμένα φακελάκια, με τη φωτογραφία και το όνομά τους, για να τους αναγνωρίζουν απευθείας.
Ευτυχώς και για αυτό ανακαλύφθηκαν και τα συνεργεία που αναλαμβάνουν το έργο, αφού δεν μοιράζονται εύκολα σε χιλιάδες σπίτια στο νομό, ή στο δήμο. Και φυσικά πλην των ψηφοδελτίων θα πρέπει να μοιραστούν και κάρτες, μικρές αφίσες, που γεμίζουν καθημερινά τα γραμματοκιβώτια μας.
Κατά πόσο επηρεάζουν όμως όλα αυτά τους ψηφοφόρους, όταν δεν τους γνωρίζουν, ούτε έχουν άμεση επαφή μεταξύ τους, ουδεμία συναλλαγή, ή η φιλική σχέση; Και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν να παρουσιάσουν κάποιο έργο, ή δράσεις, κοινωνική παρουσία και δεν διαθέτουν σημαντικό βιογραφικό και προσόντα;
Είναι άγνωστο πόσο μπορούν να επηρεάσουν, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία αυτό το υλικό καταλήγει στα ανακυκλώσιμα, χωρίς στοχευμένη προβολή.
Πολύς κόπος και προσπάθεια, αλλά και χρήμα, καταλήγουν στο βρόντο. Μοιράζει κάποιος 80.000 ψηφοδέλτια για να πάρει τελικά χίλιες ψήφους και να μην εκλεγεί. Μα ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των1000 ψήφων, θα το έπαιρνε και χωρίς να μπει σε αυτή την επίπονη, χρονοβόρα κα πολυδάπανη διαδικασία.
Πάντως στις εκλογές αυτές των δήμων ειδικά, να σημειώσουμε ότι όσο και ακούγεται αναχρονιστικό τα περισσότερα ψηφοδέλτια θα είναι σταυρωμένα από πριν, γιατί πολλοί ψηφοφόροι, ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας, θα …χαθούν στο παραβάν ανάμεσα σε 200 και βάλε ονόματα.
Και ενδεχομένως θα γίνουν λάθη, αλλά θα υπάρξουν σίγουρα και πολλές μονοσταυρίες, ακόμα και ασταύρωτα ψηφοδέλτια. Ο αγώνας συνεχίζεται.
Ο πόλεμος της μονοσταυρίας όμως είναι γνωστός και από το παρελθόν, με εκβιαστικά διλήμματα ενίοτε και με απαιτήσεις. Είναι γνωστό βέβαια ότι κανείς δεν μπορεί να κατευθύνει ψηφοφόρους που τον στηρίζουν, να επιλέξουν συνάμα να βάλουν δεύτερο, ή τρίτο σταυρό σε κάποιους άλλους υποψήφιους με τους οποίους συνεργάζεται, για να πετύχει μεγαλύτερα αποτελέσματα.
Και πολλές φορές αν το επιδιώκει αυτό έρχεται και αντιμέτωπος μαζί τους και ενδεχομένως να λειτουργήσει αρνητικά ως μπούμερανγκ. Εσένα θα σε στηρίξουμε είναι η απάντηση των πολλών, αλλά μην προσπαθείς να μας επιβάλεις και ποιους άλλους να ψηφίσουμε.
Οι πολίτες έχουν τις δικές τους προτιμήσεις και επιλογές, ανάλογα με τα πιστεύω και τα συμφέροντά του καθενός, αλλά και τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχουν με άλλους υποψηφίους. Άρα οι συνεργασίες που ευαγγελίζονται κάποιοι με άλλους υποψήφιους, μπορεί να λειτουργήσουν μόνο σε ένα στενό κύκλο του συγγενικού τους περιβάλλοντος, που επηρεάζουν άμεσα.
Τουλάχιστον αυτό έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν στις κάλπες. Ενώ μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας τέτοιων συνεργασιών, συναντάμε φυσικά σε μειονοτικούς υποψηφίους, που οι τριπλέτες τους το δείχνουν ξεκάθαρα την επομένη των εκλογών.
Ιδιαίτερα σε όσους πρόσκεινται φιλικά στο περιβάλλον της προξενικής αρχής, αφού δουλεύει για αυτούς ολόκληρος ο μηχανισμός των ακραίων. Φαίνεται αυτό κάθε φορά, ιδιαίτερα στις περιφερειακές εκλογές, με την εκλογή περισσότερων μειονοτικών συμβούλων αναλογικά.
Ας οπλιστούν λοιπόν όλοι με υπομονή και να δώσουν το δικό τους αγώνα για την για την εκλογή τους, χωρίς να τρέφουν αυταπάτες. Όσο για τις μονοσταυρίες στους χριστιανούς, θα φανούν και αυτές μετά τις κάλπες, που θα ξεκαθαριστεί ποιοι λειτούργησαν συνεργατικά και ποιοι όχι.
Πάντως υπάρχουν και πολλοί υποψήφιοι στους δήμους και στην περιφέρεια, που δεν δίνουν και κανένα ιδιαίτερο αγώνα, πλην κάποιων αναρτήσεων στη σελίδα τους κοινωνικής δικτύωσης, η βίντεο, για να κοινωνήσουν τις ιδέες τους με τους πολίτες.
Φυσικά γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θέλουν και ότι τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα για αυτούς. Υπάρχουν ακόμα όμως και οι ψηφοσυλλέκτες, πού για αυτούς δουλεύουν και άλλοι μηχανισμοί, όπως αναφέραμε προηγουμένως για τους προξενικούς.
Ψηφοσυλλέκτες υπάρχουν και σε χριστιανούς υποψηφίους, αφού κάποιοι επιλεκτικά έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια κυρίως από κομματικούς μηχανισμούς. Όπως σε μικρότερο βαθμό μηχανισμό στήριξης έχουν και τα μέλη κάποιων συλλόγων, ή ομάδων που κατέρχονται ως υποψήφιοι, πολιτιστικών και επαγγελματικών.
Αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις για να προτιμηθεί κάποιος, θα πρέπει φυσικά να ξεχωρίζει. Σαφώς υπάρχουν εν ενεργεία σύμβουλοι που κρίνονται και πόσες φορές απασχόλησαν τα ΜΜΕ για κάτι καλό στον τόπο.
Όπως και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που κρίνονται και αυτοί για το αντιπολιτευτικό τους έργο και τις προτάσεις που καταθέτουν. Και φυσικά ακόμα υπάρχουν και οι νεότεροι, που θα κριθούν από την επαγγελματική τους καταξίωση, τις κοινωνικές τους δράσεις και τα προσόντα.
Και υπάρχουν αρκετά αξιόλογα τέτοια στελέχη στους νέους υποψηφίους στους συνδυασμούς, που ενδεχομένως θα πετύχουν και την εκλογή τους. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους κάποιοι από τους παλαιότερους, όσοι αισθάνονται …σίγουροι, για να μην εκπλαγούν με τα αποτελέσματα της κάλπης.