21 Απριλίου, 2024
Κοινωνία Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Κ. Χατζηασημίδης : Ανοχύρωτη πολιτεία η Χαλκιδική, σύμφωνα με την κυρία Αντιπεριφερειάρχη

Παρακολουθήσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή την τελευταία μεγάλη συνέντευξη της κυρίας Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, στην εκπομπή “Με καθαρή ματιά” της δημοσιογράφου Σουζάνας Καζάκα. Η κυρία Αντιπεριφερειάρχης, με πολύ συγκροτημένο, ομολογουμένως, λόγο αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που μας ανησύχησαν. Συγκεκριμένα, σημειώσαμε τα εξής από όσα είπε: 

Ως προς τα έργα καθαρισμού των, πάνω από 20, κρίσιμων ρεμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται σε 500.000 ευρώ. Κατά δήλωση της ιδίας απαιτούνται ακόμα, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα για τα οποία έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα θετική απάντηση. Ακόμα, όμως και για τα υφιστάμενα κονδύλια, οι καθαρισμοί θα ξεκινήσουν το νωρίτερο σε ένα μήνα, για λόγους γραφειοκρατίας. 

Δεύτερον, ως προς την υλοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων, πέρα από τον καθαρισμό των ρεμάτων, δηλαδή έργων διευθέτησης ρεμάτων κι επικίνδυνων χειμάρρων, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ. Συγκεκριμένα, η κυρία Ζωγράφου αναφέρθηκε στο ρέμα της Ολυμπιάδας, ως ένα από τα πιο επικίνδυνα της Χαλκιδικής, για το οποίο δήλωσε ότι εκκρεμεί ακόμα η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της διευθέτησης του και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση για την υλοποίηση του. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρέμα της Συκιάς, με την πολύπαθη εργολαβία, για το οποίο όμως δεν ανέφερε, ενδεχομένως εκ παραδρομής, ότι το έργο της εν λόγω εργολαβίας δεν αφορά το σύνολο του ρέματος, αλλά ένα τμήμα του, με αποτέλεσμα το ρέμα να “δένει” σε άλλα επικίνδυνα σημεία που βρίσκονται εκτός διευθέτησης. 

Ως προς το θέμα της πυροπροστασίας, η κυρία Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλεται για τον καθαρισμό των παράνομων χωματερών μέσα στο δάσος της Σιθωνίας, όμως δεν ακούσαμε κάτι για τις παράνομες χωματερές σε αγροτοδασικής περιοχές στο σύνολο της Χαλκιδικής, όπως και σε ευάλωτες στην πυρκαγιά οικιστικές πυκνώσεις. Αντίστοιχα, δεν ακούσαμε για καμία δράση περισυλλογής τμήματος της πολύ επικίνδυνης βιομάζας που συσσωρεύεται στο Δάσος του Δραγουντέλι, απόρροια της υλοτομίας. 

Ως προς τους λιμένες, στους οποίους αναφέρθηκε η κυρία Αντιπεριφερειάρχης, θα θέλαμε να εστιάσουμε στο πολύπαθο έργο του λιμένα της Ουρανούπολης. Χαιρετίζουμε καταρχάς τη γενναία παραδοχή εκ μέρους της ότι για την υφιστάμενη κακή κατάσταση έχει διαχρονικές ευθύνες η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Το έργο κατέρρευσε, σήμερα έχει περάσει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν αναμένεται κάποια χρηματοδοτική λύση σε σχέση με την υλοποίηση του. Με απλά λόγια, δεν πρόκειται να αλλάξει η σημερινή εικόνα στα επόμενα χρόνια.  

Τέλος, η κυρία Ζωγράφου αναφέρθηκε στο θέμα των οδικών υποδομών και συγκεκριμένα στο ζήτημα του κόμβου της Χανιώτης, χαρακτηρίζοντας το έργο ως “δρομολογημένο”. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε περισσότερο, ως προς το τι αφορά αυτή η δρομολόγηση, με δεδομένο ότι την ακούμε εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια. Δεν ακούσαμε βέβαια κάτι ούτε για τους κόμβους της Νικήτης, ούτε για τον κόμβο του Αγίου Μαμά, για τον οποίο γίνανε δηλώσεις και από τον κύριο Τζιτζικώστα το τελευταίο διάστημα. 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να προσθέσουμε κάτι σε όσα είπε η κυρία Ζωγράφου για το ζήτημα της επιβάρυνσης που δέχεται το οδικό δίκτυο της Βόρειας Χαλκιδικής από την διέλευση φορτηγών που σχετίζονται με βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες. Είναι απαράδεκτο να αποδεχόμαστε να περνούν αυτά τα βαρέα φορτηγά μέσα από χωριά και θα πρέπει άμεσα να γίνουν ή να επανεκκινήσουν νέες χαράξεις για την ελάφρυνση του συγκεκριμένου κυκλοφοριακού φόρτου. Αντίστοιχα, θα πρέπει να δουλέψουμε και για την μείωση της κυκλοφοριακής πίεσης που προκύπτει από φορτηγά που διέρχονται από άξονες βασικής κυκλοφορίας στις περιοχές της μεταποίησης της ελιάς. 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την απορία μας για το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής δεν έχει ωριμάσει κανένα μεγάλο έργο πνοής για τη Χαλκιδική, προφανώς εξαιτίας της έλλειψης πόρων, αλλά ταυτόχρονα η κυρία Αντιπεριφερειάρχης υποστηρίζει με θέρμη την διακυβέρνηση και την υποψηφιότητα του κυρίου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.