21 Απριλίου, 2024
Top News Επιμελητήριο Χαλκιδικής

ΕΚ ΝΕΟΥ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΧΑΒΡΙΑ!!!

Χρήσιμα συμπεράσματα στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Υπάρχει θέμα και με το προσωπικό στον τουρισμό….

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με παρουσία όλων των φορέων του τόπου. Σήμερα εξάλλου θα
πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα επιχειρηματικά βραβεία του τόπου με την συμμετοχή όλου του επιχειρηματικού κόσμου. Η μεγάλη είδηση πάντως που βγήκε έχει να κάνει με το φράγμα Χαβρία.
Κύριο πρόβλημα με τον διαγωνισμό που έτρεξε και βγήκε άγονος το μεγάλο κύμα ανατίμησης των οικοδομικών υλικών

Έτσι την επαναπροκήρυξη άμεσα, του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, με αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, που ανερχόταν στα 85,4 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βερελίδης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο διήμερο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνει από σήμερα το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Νέα Ποτίδαια.

«Το κύριο πρόβλημα με τον διαγωνισμό που έτρεξε και βγήκε άγονος, είναι ότι πέσαμε πάνω στο μεγάλο κύμα ανατίμησης των οικοδομικών υλικών, λόγω διεθνούς συγκυρίας», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του έργου, το project θα προχωρήσει.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός είχε εκκινήσει με την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 30 Οκτωβρίου 2020 και στην πρώτη του φάση οι διεκδικητές ήταν οι ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, «Ένωση Εταιρειών INTRAKAT – SUEZ EAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.» και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ενώ εάν τελεσφορούσε, θα ήταν το πρώτο ΣΔΙΤ ύδρευσης στη χώρα μας.

Για την υλοποίηση μικρότερων έργων υποδομής που όμως θα «ανακουφίσουν» τον νομό Χαλκιδικής από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την έλλειψη νερού, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους εμπλεκομένους με τα θέματα διαχείρισης υδάτων να δουν με προσοχή τις προτάσεις του Σχεδίου Λεκάνης Απορροής Ποταμών της Κεντρικής Μακεδονίας που είναι σε διαβούλευση και να προχωρήσουν σε προτάσεις, ώστε να ληφθούν υπόψη και «να έχουμε ένα πιο άρτιο σχέδιο του τι πρέπει να γίνει», επισήμανε. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι η Ελλάδα έχει νερά και αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη διαχείριση των υδάτων ώστε νε επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης στην διαχείριση των υδάτων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα γνωστοποιηθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες, δράσεις και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης «για τη σωστή και διατηρήσιμη διαχείριση των υδάτων».

«Το μεγάλο στοίχημα που γνωρίζει ήδη ότι πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι, είπε, η εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν για τη σωστή διαχείριση των υδάτων στην πράξη, και στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.

Την ανάγκη οι εμπλεκόμενοι φορείς να συναποφασίσουν για τις ανάγκες και το μέλλον του νομού Χαλκιδικής, ώστε «με τόλμη να καταγράψουμε, να ιεραρχήσουμε και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, του οποίου και κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

«Με συμμετοχή, συναίνεση και ρεαλισμό, μπορούμε να διαμορφώσουμε έναν νέο τόπο», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε: «εάν καταλήξουμε από κοινού στο τι θέλουμε για τον νομό Χαλκιδικής, τότε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν χάρτη όδευσης». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υπογράμμισε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός σε θέματα ύδρευσης, περισσοτέρων μαρίνων και υποδομών παντός τύπου.

Λέγοντας ότι ο νομός έχει μεγάλες προοπτικές, ο ίδιος ζήτησε από την πολιτεία να νομοθετήσει μέτρα και να θεσμοθετήσει χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να επιτευχθεί με οργάνωση η τουριστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής, μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, που όπως είπε στην περιοχή μπορεί να βρει πεδίο δόξης λαμπρό, αναδεικνύοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του.

Τη θέση της ότι με σύνθεση και συνύπαρξη, θα μπορέσουν να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χαλκιδικής, αλλά και ότι με εγρήγορση και αποφασιστικότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δοκιμασίες που εντοπίζονται σε θέματα γης, νερού και βιοποικιλότητας, διατύπωσε η αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Αικατερίνη Ζωγράφου του νομού. ‘Αλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά τα θέματα γης, νερού και βιοποικιλότητας αποτελούν τον ορισμό της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης που όλοι στοχεύουν παγκοσμίως.

Τη στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας και Θράκης, σε όλους τους φορείς του νομού Χαλκιδικής με πρωτοβουλίες και δράσεις και με διεκδικήσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, εξέφρασε ο αρμόδιος υφυπουργός, Στάθης Κωνσταντινίδης, με χαιρετισμό που απέστειλε στο προαναφερόμενο συνέδριο.

Επιπλέον, ο ίδιος εξέφρασε τη στήριξή του στα επιμελητήρια της περιοχής και όχι μόνο και σημειώνοντας ότι αποτελούν τους κύριους εκφραστές και αρωγούς της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, αναγνώρισε την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους και αξιοποίηση των δομών, της εμπειρίας και της γνώσης που διαθέτουν.

Την επιστημονική τεκμηρίωση του συνεδρίου έχει αναλάβει το Αριστοτέλειο Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (ΑΚΚΕ), της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι οι Επιχειρηματικότητα- Απασχόληση, Περιβάλλον- Ενέργεια- Κλιματική Αλλαγή, Υποδομές- Δίκτυα, Αειφορική ανταγωνιστικότητα και καινοτομία, Τουρισμός και Ψηφιακός μετασχηματισμός.

Από εκεί και πέρα βέβαια εξελίξεις είχαμε και κατά την παρέμβαση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, του κου Γιάννη Μασούτη. Ο ίδιος τόνισε ότι το 2040, δηλαδή σε 20 περίπου χρόνια, η Χαλκιδική θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα στην αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού αλλά στα ζητήματα υποδομής. Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Προέδρου:

«Τα Επιμελητήρια είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης, οι πρόεδροι που ξέρουν τον τόπο τους και η ΚΕΕΕ που μεταφέρει στην κυβέρνηση τις θέσεις τους. Υπήρχε ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού. Υπάρχει, σήμερα, σχέση άμεση εκπαίδευσης στελεχών και εργαζομένων. Θέλουμε χάραξη στρατηγικής, νοσοκομεία, μαρίνες. Πρέπει να ξέρουμε πόσες χρειαζόμαστε, πόσους και ποιους δρόμους θέλουμε, πώς διασυνδέεται με τις επιχειρήσεις τουρισμού. Θέλουμε δρόμους και υποδομές.

Ως ΚΕΕΕ, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Επιμελητήρια, έχουμε ένα πολύ σοβαρό έργο. Πρέπει να καταγράψουμε όλες τις ανάγκες της εργασίας. Φαίνεται απλό, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις ανάγκες. Ακόμα και να βρίσκαμε κόσμο, αν δεν εξασφαλίσουμε στους εργαζομένους το τουριστικό προϊόν, τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής, πάλι θα χάναμε τους εργαζομένους. Έτσι σε συνεργασία με το ΣΕΒΕ και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας πρέπει να ολοκληρώσουμε το σχέδιο ώστε να διασυνδεθούν οι υποδομές με την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, ακόμα και για τα πιο απλά επαγγέλματα. Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε ερασιτεχνικά γιατί δε θα αντέξουμε τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες. Χρειαζόμαστε τουριστική εκπαίδευση για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια».

Το συνέδριο

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι Ζωγράφου Αικατερίνη, αντιπεριφερειάρχης – Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, Καρράς Εμμανουήλ, δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Ιωάννης Μασούτης, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Βαργιάμης Δημήτρης, γενικός γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ, Αλγιανάκογλου Θωμάς, πρόεδρος ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Γιώργος Πασαλής, πρόεδρος ΑΝΕΤΓΧΑ και Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, πρόεδρος Αριστοτέλειου Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας και Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (ΑΚΚΕ), κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντινίδης Στάθης και ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, απέστειλαν χαιρετισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.