23 Σεπτεμβρίου, 2023
Απόψεις Περιφέρεια Πολιτική & Οικονομία Συνεντεύξεις Χαλκιδική

Δείξτε μου την εμπιστοσύνη για να προχωρήσω Δυναμικά Μπροστά. Με κίνητρο για ζωή, προσφορά και έργο. Για όλους!

Η Π. Ιορδανίδου μιλά στην εφημερίδα μας…

Η εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Νέας Προποντίδας, Πελαγία Ιορδανίδου μίλησε στην εφημερίδα μας για την απόφαση της να είναι υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος στην Χαλκιδική, στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά μέσα από τις αποκαλύψεις που κάνει, μιλά για το πρόβλημα της και δίνει ελπίδα σε όσους έχουν παρόμοια ή άλλα προβλήματα, να είναι δυνατοί και να τα αντιμετωπίζουν. Η ίδια προέρχεται από πολιτική οικογένεια καθώς ο πατέρας της που δεν βρίσκεται στην ζωή, Δαμιανός Ιορδανίδης, διατέλεσε Δήμαρχος Νέων Μουδανιών και Νέας Προποντίδας ενώ ο αδελφός της Ηλίας Ιορδανίδης υπήρξε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής και σήμερα είναι στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της Κομισιόν κου Σχοινά. Διαβάστε παρακάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

1)Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που σας οδήγησαν να κατέλθετε στις εκλογές ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Χαλκιδικής;

 Η ενασχόληση μου με το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησε από το 2014 οπότε και εκλέχθηκα για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Νέας Προποντίδας. Θήτευσα ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για πλήρη πενταετία και συνέχισα το 2019 οπότε και εκλέχθηκα εκ νέου δημοτική σύμβουλος. Συνεχίζω μέχρι σήμερα να είμαι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νέας Προποντίδας. Καθώς ολοκληρωνόταν η δεύτερη  μου θητεία στην αυτοδιοίκηση έλαβα την τιμητική πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα να είμαι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον νομό -Περιφερειακή Ενότητα καλύτερα-Χαλκιδικής με τον συνδυασμό του «Αλληλεγγύη». Θεώρησα λοιπόν ότι, μετά από δύο γεμάτες θητείες στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορώ να προσφέρω την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισα μέσα από ένα ευρύτερο γεωγραφικά βήμα, το βήμα του δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης ,σε επίπεδο πλέον Χαλκιδικής και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 2) Είστε εν ενεργεία δικηγόρος , εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Νέας Προποντίδας και παράλληλα είστε άτομο με αναπηρία.

 Πράγματι τα τελευταία χρόνια είμαι άτομο με κινητική αναπηρία λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας. Όντας ήδη δικηγόρος και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος ,αποφάσισα να καθορίσω εγώ τον τρόπο ζωής μου και όχι η αναπηρία μου και να συνεχίσω την επαγγελματική και αυτοδιοικητική μου πορεία αλλά και την κοινωνική μου ζωή. Σίγουρα πρόκειται για έναν διαρκή αγώνα διότι τα εμπόδια στην καθημερινότητα είναι πολλά και αφορούν κυρίως προβλήματα προσβασιμότητας στο αστικό και δομημένο περιβάλλον, στις υπηρεσίες, στις μεταφορές, στην ψυχαγωγία και την κοινωνική ζωή ευρύτερα, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού υποβοήθησης και παροχών εν γένει. Η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία είναι ένα στοίχημα που πρέπει και μπορούμε να κερδίσουμε βήμα- βήμα όλοι μαζί. Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους , η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία. Άτομα με αναπηρία διαπρέπουν σε οργανισμούς, στην οικονομία, την πολιτική, τις επιστήμες. «Ανυψώθηκε από μια αναπηρική καρέκλα για να σηκώσει το έθνος στα γόνατά του» έγραψε για τον Ρούσβελτ ο βιογράφος του για τον άνθρωπο που έβγαλε την χώρα του από την Μεγάλη Ύφεση και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκέφτεται κανείς τις επιστήμες χωρίς τον Στίβεν Χόκινγκ; Άνθρωποι που η αναπηρία τους βρήκε στην εξέλιξη της διαδρομής τους και δεν το έβαλαν κάτω. Ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει όπως και ο γενικός πληθυσμός. Σε κάθε τομέα. Στους χώρους εργασίας, στη καθημερινή μας ζωή. Να καθορίσουμε εμείς την ζωή μας! Σας διαβεβαιώ ότι σήμερα είμαι πιο έμπειρη και δυνατή από κάθε άλλη περίοδο στη ζωή μου. Τα προβλήματα μας κάνουν δυνατότερους λέει ο λαός μας.

3) Συνεπώς το βασικό ζητούμενο είναι η προσβασιμότητα;

Πρωτίστως, προσβασιμότητα παντού και για όλους. Προσβασιμότητα στην προσχολική αγωγή για όλα τα παιδάκια και για τις εργαζόμενες μητέρες. Προσβασιμότητα στη φροντίδα των ηλικιωμένων, των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Προσβασιμότητα στην εκπαίδευση σε κάθε χωριό του τόπου μας. Προσβασιμότητα στην υγεία, στα φάρμακα. Προσβασιμότητα στις δεξιότητες και την κατάρτιση. Προσβασιμότητα στη ψηφιοποίηση και τις βασικές γνώσεις τουλάχιστον. Να μπορεί να συνεννοηθεί ο παππούς με το εγγόνι. Για μια τραπεζική συναλλαγή, για επικοινωνία ιδιαίτερα στις δυσπρόσιτες περιοχές. Προσβασιμότητα στην εργασία, προσβασιμότητα στο επιχειρείν, προσβασιμότητα στη σύγχρονη παραγωγή για γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους. Προσβασιμότητα στο ασφαλές διαδίκτυο για τα παιδιά μας, τους γονείς και τους τρόπους που ενισχύουν την προστασία από την απάτη. Προσβασιμότητα στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, τον τομέα της δημιουργίας. Προσβασιμότητα στις παραλίες και το βουνό, στα δάση μας. Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς μας χώρους, τα μουσεία, τα γήπεδα. Προσβασιμότητα σε χρηματοδοτήσεις και προγράμματα στήριξης σε όλους, σε διευρυμένα ακροατήρια και κλάδους. Προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας ή ενδοοικογενειακής βίας. Η προσβασιμότητα είναι προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, για την ποιότητα ζωής. Είναι ,ναι, το βασικό ζητούμενο για τα άτομα με αναπηρία και τις ευπαθείς ομάδες αλλά αφορά όλη την κοινωνία. Κάθε πολίτης κατά μια γενικευμένη έννοια του όρου έχει στην καθημερινότητα του να αντιμετωπίσει κάποιο εμπόδιο, εμείς που αγωνιζόμαστε καθημερινά για τα στοιχειώδη, για πρόσβαση, μπορούμε να αγωνιστούμε πολλαπλάσια για όλα αυτά συνολικά! Δίνουμε περισσότερη σημασία αν θέλετε σε αυτά που θεωρούνται απλά!

 4) Πως μπορεί αυτή η κατάσταση να αντιστραφεί;

Να μιλήσουμε επί της ουσίας. Μπορεί, τώρα. Όχι επειδή το λέω εγώ αλλά επειδή σήμερα υπάρχουν πρωτοφανείς δυνατότητες. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε στη διάθεση της ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυτού του μεγέθους. Έως το 2027 έχουμε ουσιαστικά «δύο ΕΣΠΑ». Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η απόκτηση ή αναβάθμιση των δεξιοτήτων, η ψηφιοποίηση, η πράσινη μετάβαση είναι από τα βασικά ζητούμενα για την επόμενη ημέρα. Το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας είναι από τα πρώτα που ενέκριναν οι Βρυξέλλες, με σημαντικά και πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι πολιτικές που είναι σήμερα στο προσκήνιο έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο. Η Χαλκιδική μας πρέπει να ανέβει στο άρμα της προοπτικής και της ανασυγκρότησης της επόμενης περιόδου. Καμία ευκαιρία δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη. Και σε αυτό τον σκοπό, αν μου επιτρέπετε, απαραίτητη είναι η συμμετοχή ανθρώπων που έχουν έναν συνδυασμό γνώσεων. Την τεχνοκρατική κατάρτιση, την επάρκεια και την εμπειρία σε πλήρη συνδυασμό με την κοινωνική ενσυναίσθηση. Την σχέση με τον πολίτη και την καθημερινότητα. Την θεσμική γνώση για την λειτουργία του κράτους, των κοινωνικών δομών, τα κέντρα αποφάσεων εντός και εκτός συνόρων και φυσικά την αυτοδιοίκηση. Που μπορούν να γεφυρώσουν την διοίκηση με τον πολίτη. Άρα για να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε ότι δεν μας αρέσει, για να γίνουμε καλύτεροι, για να βελτιώσουμε τις ζωές μας στο μέτρο και το επίπεδο των αρμοδιοτήτων μας, θεωρώ ότι πρέπει να  εκλέξουμε σε κάθε βήμα ανθρώπους σεμνούς, με ήθος και εντιμότητα, με γνώση και εμπειρία. Ανθρώπους που δούλεψαν και δουλεύουν με αποκλειστικό γνώμονα την προσφορά στη κοινωνία και τον πολίτη. Ας αποδείξουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Είναι στο χέρι μας!

5) Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους πολίτες της Χαλκιδικής;

 Κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να μας εμποδίζει να συνεχίζουμε την πορεία μας , να συμμετέχουμε ενεργά, να έχουμε όνειρα και τον στόχο να υπηρετήσουμε την Χαλκιδική μας και τους πολίτες της. Πρέπει να κάνουμε την ισονομία πράξη. Την αλληλεγγύη πράξη. Την προσβασιμότητα παντού και για όλους πράξη. Και να γίνουμε όλοι μαζί το παράδειγμα και το κίνητρο για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και περιορισμούς στη καθημερινότητα και την ζωή τους. Απευθύνομαι σε όλους τους συμπατριώτες μας, σε όλη την Χαλκιδική. Σε κάθε χωριό και γειτονιά της. Λίγο όμως παραπάνω αγωνιώ για τις ευπαθείς ομάδες. Τα άτομα με αναπηρία και τους μακροχρόνια ασθενείς, τους λιγότερο προνομιούχους. Γιατί το δικαίωμα στην καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής το έχουμε όλοι! Δώστε μου την εμπιστοσύνη για να προχωρήσω Δυναμικά Μπροστά. Με κίνητρο για ζωή, προσφορά και έργο. Για όλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.