6 Οκτωβρίου, 2024
Πολιτική & Οικονομία

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Πρωινή ενημέρωση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινάμε από το Κίνημα της Πετσέτας. Είναι η τελευταία εξέλιξη και δείχνει μια διάθεση του κόσμου να δείξει τα κακώς κείμενα, να τα αναδείξει και να διεκδικήσει την εφαρμογή του νόμου. Διότι εδώ το φαινόμενο είχε ξεφύγει. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε δύο γενικές διαπιστώσεις, τις οποίες αποδεικνύεται ότι τις σέβεται η Κυβέρνηση: είναι υπεράνω όλων η εφαρμογή του νόμου και σε αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά (θα σας φέρω και πολλά παραδείγματα γιατί πρέπει να μιλάμε με πράξεις κι όχι στα λόγια). Και η δεύτερη είναι ότι η κοινωνία των πολιτών, πολλές φορές, αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία έχει, όμως, ήδη ξεκινήσει από την Κυβέρνηση. Πράγματι, λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα θέμα: το θέμα της εφαρμογής του νόμου, το θέμα του σεβασμού των συμβάσεων παραχώρησης κάποιου συγκεκριμένου χώρου. Οι πολίτες και στα περιστατικά που είδαμε στην Πάρο και σε άλλες περιπτώσεις βγαίνουν μπροστά. Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι διεκδικούν το αυτονόητο. Εμείς θα πούμε ότι αυτό το οποίο διεκδικούν, εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, που είναι δηλαδή ό,τι έχει συμφωνηθεί να τηρείται. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να γίνεται πριν το απαιτήσει η κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μη χρειάζεται να βγουν οι πολίτες, ουσιαστικά, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ, λοιπόν, η Κυβέρνηση δεν περίμενε να ξεκινήσει τώρα ούτε τους ελέγχους, ούτε την επιβολή προστίμων, ούτε και πολύ σοβαρών κυρώσεων, όπως είναι οι κατεδαφίσεις. Να σας πω καταρχάς ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, στη συγκεκριμένη παραλία στην οποία πήρε περισσότερες διαστάσεις -μιλάμε για τη Σάντα Μαρία- οι εκθέσεις αυτοψίας έχουν προηγηθεί εδώ και κάποιες ημέρες: 21 και 24 Ιουλίου ήταν οι σχετικές εκθέσεις αυτοψίας, οι οποίες, μάλιστα, από ό,τι έχω την εικόνα, βρήκαν αρκετά τα οποία πρέπει να διορθωθούν ή και ίσως και κάποιες παραβάσεις από ό,τι φαίνεται. 

Προφανώς, αυτό το οποίο προέκυψε είναι ότι απείχαν αυτά τα οποία είχαν συμφωνήσει με τη σύμβαση παραχώρησης οι εκμεταλλευόμενοι την παραλία, απείχαν από αυτό το οποίο έβλεπε κανείς ως εικόνα. Κι αυτό εξόργισε τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάσαμε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι εκδόθηκαν τρία πρωτόκολλα απομάκρυνσης. Το κρίσιμο τώρα είναι: θα εφαρμοστούν αυτά; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με χαρά είδα μια φωτογραφία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου η εικόνα της παραλίας, και μετά από τη δημοσιότητα που έδωσαν οι πολίτες και μετά την άμεση παρέμβαση που υπήρξε, έχει μεγάλη διαφορά από την εικόνα πριν από την παρέμβαση των πολιτών. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πριν και το μετά. Ναι!

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κι εδώ η κίνηση αυτή των πολιτών δείχνει ότι ανάδειξαν πολύ πιο γρήγορα ένα ζήτημα και το Κράτος επενέβη άμεσα και, βέβαια, να σας πω και κάποια δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι ναι, η Κυβέρνηση αυτή και, προσωπικά, ο Πρωθυπουργός έχει το τεκμήριο της αξιοπιστίας με πολλές κινήσεις που έχουν γίνει. Να σας θυμίσω ότι για τη Μύκονο, όταν έγινε το περιστατικό αυτό με τον αρχαιολόγο και είχαμε όλη αυτή την κινητοποίηση, ενώ κάποιοι είχαν προεξοφλήσει ότι η Κυβέρνηση θα φοβηθεί, θα κάνει πίσω, θα φοβηθεί το πολιτικό κόστος, μετέφερε την αρμοδιότητα από τον Δήμο στο κεντρικό Κράτος, έκανε άμεσα πολλές αυτοψίες, πάρα πολλές κινήσεις κατεδάφισης, πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία οδήγησαν και σε πολύ αυστηρά πρόστιμα και κάποιες επιχειρήσεις έκλεισαν. Και δεν είναι μόνο τα περιστατικά της Μυκόνου. Έχουμε επέμβαση και σε περιπτώσεις όπως είναι στην Πάρο, στη Σέριφο, στη Ρόδο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πει, όμως, κανείς και ιδίως στην περίπτωση της Μυκόνου, χρειάστηκε πάλι να προηγηθεί το περιστατικό με τον αρχαιολόγο. Να πάρει διάσταση το θέμα για να έρθει η παρέμβαση της Κυβέρνησης. Όλοι ξέραμε τι συμβαίνει στη Μύκονο αυτά τα χρόνια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να προηγηθεί και μία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Μύκονος δεν είναι αυτόνομο κράτος. Θέλω να πω: μιλάμε εμπίπτει στο πεδίο του αυτονόητου και οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις για την τήρηση της νομιμότητας παντού, μεταξύ άλλων και στη Μύκονο και οπουδήποτε αλλού.   

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και είναι ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και είναι απολύτως σεβαστό αυτό το αίτημα των πολιτών και θεωρώ ότι είναι και οι πιο ισχυροί μας σύμμαχοι. Αλλά προσέξτε: ο κρατικός μηχανισμός επεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Οφείλει να κάνει, δηλαδή, αυτεπαγγέλτως ελέγχους. Επεμβαίνει κατόπιν καταγγελιών, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει κάποιος να τις καταγγείλει, είτε στην Αστυνομία είτε σε οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η κτηματική εταιρεία του Δημοσίου, κ. Μαρινάκη, δεν οφείλει να ελέγχει ότι τηρούνται οι συμβάσεις, ότι έχει συμφωνηθεί   ο Ανδρίτσος να παίρνει 15% μιας παραλίας και δεν μπορεί να το κάνει 150%;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς η Κτηματική Υπηρεσία στη συγκεκριμένη περίπτωση που συζητάμε για τη μπάρα επενέβη, έκανε τους ελέγχους και διαπίστωσε ό,τι διαπίστωσε και προχωράνε οι νόμιμες διαδικασίες και, όπως είπε και ο Υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση σε ζητήματα νομιμότητας. Να θυμηθούμε, όμως, πόσα περιστατικά για πολλά χρόνια κάποιοι προεξοφλούσαν ότι αποκλείεται να γίνει το οτιδήποτε; Εγώ δεν θα πανηγυρίσω για αυτό, αλλά έγινε. Πέραν του ζητήματος των παραλιών που έχουμε όλα αυτά που σας είπα και όλα τα υπόλοιπα που θα γίνει, πάρα πολλοί έλεγχοι και στη Μύκονο, και στην Πάρο, και στη Σέριφο, και στη Ρόδο. Θα σας θυμίσω το ζήτημα με τις πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού, όπου κανένας δεν περίμενε ποτέ στη χώρα που, δυστυχώς, το αυτονόητο πολλές φορές είναι ζητούμενο, να γίνει κάτι το οποίο και θα συνεχίσει να γίνεται. Δηλαδή, να προστατεύονται οι εργαζόμενοι και να μπουν τόσο σημαντικά πρόστιμα και να επέμβει άμεσα το Κράτος. Να σας θυμίσω ότι πόσες φορές που ξεκίνησαν εκπτώσεις στο παρελθόν, διαμαρτύρονταν πολίτες και έλεγαν «μα, ανεβάζουν τελευταία στιγμή τις τιμές για να μας το παρουσιάσουν ως εκπτωτικό προϊόν»; Επενέβη η αρμόδια υπηρεσία, επέβαλε πρόστιμα σε όλες βασικά τις εταιρείες, οι οποίες ελέγχθηκαν και θεωρώ ότι αυτό ότι πέραν του ότι έχει κάποια έσοδα στο Κράτος, το πιο σημαντικό είναι να σεβαστούν τους καταναλωτές τις επόμενες φορές. Όλα αυτά γίνονταν, θα συνεχίσουν να γίνονται με μεγαλύτερη ένταση γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και στο νόμο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία πιθανότητα να κάνουμε οποιαδήποτε έκπτωση, οποιοδήποτε κίνημα πολιτών αφορά την εφαρμογή του νόμου είναι σημαντικό γιατί αναδεικνύει τα ζητήματα. Προφανώς δεν θα περιμένουμε μόνο τέτοιες κινήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αμφισβητούμε την πρόθεση. Ήταν κατηγορηματικός και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας χτες εδώ στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. Πλην, όμως, έχει τέτοια έκταση το φαινόμενο και η εικόνα που έχουμε είναι ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου είναι υποστελεχωμένη. Λίγα άτομα, πόσες παραλίες θα ελέγξουν; Μήπως, δηλαδή, βγήκε η εικόνα της καθαρής παραλίας της Σάντα Μαρία και ξεφτίσει το θέμα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν σας ανέφερα προθέσεις, σας ανέφερα κινήσεις και όλες αυτές οι κινήσεις που έχουν γίνει θα ενταθούν. Προσέξτε: αυτό το οποίο, προφανώς, πρέπει να δούμε είναι το θέμα του προσωπικού. Δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες του Κράτους, όμως είναι μια ανάγκη που είναι πλέον όλο και περισσότερο αυξημένη, οπότε χρειάζεται να το δούμε. Και το δεύτερο που πρέπει να δούμε, γιατί όλες αυτές οι κινήσεις έχουν γίνει με το συντονισμό Υπηρεσιών από διαφορετικά Υπουργεία: από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Ναυτιλίας ως προς τις παραβάσεις στον αιγιαλό, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία, η οποία επεμβαίνει, το Υπουργείο Εσωτερικών με τις Υπηρεσίες του Δήμου. Άρα, πρέπει να δούμε δύο πράγματα. Το ένα είναι το θέμα του προσωπικού και το άλλο το οποίο θα δούμε και θα εξετάσουμε και για την προσεχή σεζόν, το συντομότερο δυνατόν, είναι η απλοποίηση, ενοποίηση, κωδικοποίηση των διαδικασιών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπράβο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, κύριε  Εκπρόσωπε, γιατί υπάρχει ένας κατακερματισμός αρμοδιοτήτων -το βλέπαμε και νωρίτερα στα ρεπορτάζ- όπου έχεις διαφορετικούς συναρμοδίους και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Όλες αυτές οι Υπηρεσίες, η μία μετά την  άλλη, είναι υποστελεχωμένες και καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα μη ελέγχου, οπότε ανομίας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο άλλαξε το τελευταίο χρονικό διάστημα, όχι τώρα τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι όλες αυτές οι Υπηρεσίες είναι υπό έναν γενικό συντονισμό. Αυτό το οποίο θα δούμε ως επόμενο βήμα, για να γίνεται ακόμα πιο γρήγορα και να αποδίδεται και μία παραλία πολύ πιο γρήγορα στους πολίτες, είναι να επιβάλλονται τα δέοντα πρόστιμα όταν υπάρχει παραβίαση και γι’ αυτό χρειάζεται η απλοποίηση, η ενοποίηση αυτών των διαδικασιών, για να έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.  

Κανένας δεν έχει πει ότι έχουν γίνει όλα τέλεια από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, αυτό το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί, είναι ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην εφαρμογή του νόμου, στην προστασία των εργαζομένων. Αυτονόητα – το ξαναλέω – τα οποία κάποτε ήταν ζητούμενα. Θα κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα και κάθε μέρα θέλουμε οι πολίτες να μας κρίνουν αυστηρά για το αποτέλεσμα. Όμως, μιλάμε με πράξεις, όχι μόνο με θεωρίες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το περιμένουμε και εδώ θα είμαστε να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Πάμε στο θέμα της Νέας Αγχιάλου. Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ. Έχουμε κάποιες πληροφορίες που προκαλούν αίσθηση. Θα μας πείτε αν ισχύουν ή όχι και τι εικόνα έχετε εσείς. Ότι ήταν πρόχειρες οι επιχωματώσεις σε βόμβες, ότι η Αστυνομία δεν αντέδρασε εγκαίρως, παρά τις εκκλήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεχυμένες πληροφορίες για το αν ήταν καθαρισμένο, αποψιλωμένο ή δεν ήταν αποψιλωμένο και όπως θα έπρεπε να είναι το συγκεκριμένο στρατόπεδο. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να περιμένουμε το πόρισμα και ό,τι δημοσιοποιηθεί από το πόρισμα. Είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία γίνεται όπως προβλέπει ο νόμος σε ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Διατάχθηκε άμεσα η ΕΔΕ από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Δένδια. Είναι καλό να μην απαντάμε σε πληροφορίες, καταρχάς γιατί δεν είμαστε βέβαιοι ότι ισχύουν όλα όσα ακούγονται, ούτε όλα όσα διαρρέονται. Εμείς δεν είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, τα πορίσματα της ΕΔΕ, προφανώς θα οδηγήσουν και σε αντίστοιχες ενέργειες. Να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο, εφόσον υπήρξε κάτι το οποίο δεν έγινε σωστά και βέβαια να γίνουν οι άμεσες ενέργειες αποκατάστασης ζητημάτων, που θα διαπιστώσει ως ατέλειες ή οτιδήποτε άλλο το πόρισμα. Αλλά θα ήθελα, επειδή όλα αυτά είναι θεωρητικά, όλα αυτά είναι πληροφορίες, να δούμε το τελικό πόρισμα.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτό που είναι σίγουρο και επιβεβαιωμένο, είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης και η σταθερή βούληση να υπάρξουν πρόστιμα, ουσιαστικά πρόστιμα, όπως στην περίπτωση της κακοποίησης των ζώων, αναλόγως για τους εμπρησμούς από αμέλεια. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι σημαντικό να συζητάμε για τα πρόστιμα και ναι είναι βούληση αυτή. Η Κυβέρνηση αυτή, όμως,  δεν περίμενε μια σημαντική παρέμβαση που θα κάνει τώρα ως προς τα πρόστιμα. 

Έγινε μια αναθεώρηση στον Ποινικό Κώδικα, περίπου πριν από δύο χρόνια, όπου όλες οι ποινές που σχετίζονται με τα αδικήματα του εμπρησμού πήγαν προς το αυστηρότερο. Άλλαξε ουσιαστικά το νομικό καθεστώς για τα αδικήματα του εμπρησμού. Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθούν τα πρόστιμα. Όμως εδώ μιλάμε για βαρύτατα ποινικά αδικήματα πολλές φορές, είτε εκ δόλου είτε εξ αμελείας και είναι, νομίζω, πολύ πιο σημαντικό. Δεν αρκεί, όμως, ούτε να αυξήσεις μόνο τα πρόστιμα, ούτε να αυξήσεις, όπως έχουμε κάνει, τις ποινές…  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βασικό, κύριε Εκπρόσωπε, είναι να εφαρμόζονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί βάζει ο άλλος φωτιά, καταδικάζεται, αλλά δεν έγινε και τίποτα. Θα το ξανακάνει. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει πολύ μεγάλη σημασία η αύξηση των ποινών και η αυστηροποίηση των αδικημάτων, κάποιες φορές από πλημμελήματα σε κακουργήματα, γιατί στις περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων δεν γίνεται ούτε να μετατραπεί η ποινή  -δηλαδή κάποιος να μην μπει μέσα, να μην εκτελεσθεί-  σε χρηματική είτε να ανασταλεί η ποινή,  σε πολλές  περιπτώσεις. Γιατί όσο αυστηρότερη είναι η ποινή, αυτό είναι ζήτημα εκτέλεσης της ποινής, εν πάση περιπτώσει. Άρα, κι αυτό είναι σημαντικό. Το σημαντικότερο είναι, όπως πολύ σωστά λέτε, να εφαρμόζεται ο νόμος και αυτό είναι απόλυτη προτεραιότητα. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης ποιες ποινές θα επιβάλλει και ποιες αποφάσεις θα βγάλει. Έχουμε πολλές περιπτώσεις ενώπιον των ανακριτικών Αρχών, έχουμε συλλήψεις. Έχουμε, μία πρόοδο και μένει να δούμε την έκβαση των υποθέσεων αυτών. 

Το φετινό καλοκαίρι είχαμε σε σήμανση 5, ακραίου κινδύνου, τη χώρα μας σε συνεχόμενες ημέρες, όσες δεν είχαμε ποτέ τα τελευταία είκοσι χρόνια. Εκδηλώθηκαν μέσα σε έναν μήνα τόσες πυρκαγιές, όσες δεν είχαν εκδηλωθεί ποτέ ξανά. Αυτό τι σημαίνει; Ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Οφείλει, βέβαια, και ο κρατικός μηχανισμός να είναι πιο προετοιμασμένος. Εμείς λέμε ότι είναι. Και θα είναι συνεχώς όλο και πιο προετοιμασμένος. Με εναέρια μέσα, με πτητικά μέσα, με περισσότερο προσωπικό, με καλύτερη προετοιμασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι σε αυτό τον «πρώτο κύκλο» εξέλιξης των πυρκαγιών τα πήγε καλά η Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν θα γίνουμε κριτές του εαυτού μας. Θα σας πω τα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι ότι σε μία περίοδο με μία ακραία κατάσταση καιρικών συνθηκών, με την κλιματική κρίση να έχει έρθει και να είναι παρούσα και με όλες αυτές τις προειδοποιήσεις ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, κάποια στιγμή φτάσαμε στο σημείο να έχουμε και 80 και 90 ενεργές εστίες κάθε μέρα. Ύψιστη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το 112 και οι εκκενώσεις, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να τις ειρωνεύονται, εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε την ανθρώπινη ζωή ως ύψιστη προτεραιότητα. Είχαμε και κάποιες απώλειες συνανθρώπων μας παρά τις εκκενώσεις και μάλιστα είχαμε και την απώλεια των δύο πιλότων σε αυτό το τραγικό δυστύχημα που μας συγκλόνισε όλους. Άνθρωποι οι οποίοι ήταν στην πρώτη γραμμή. Γιατί, ξέρετε, μιλάμε για αριθμούς, μιλάμε για επιχειρήσεις, αλλά πίσω από όλα αυτά είναι άνθρωποι οι οποίοι με αυταπάρνηση, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια του καθήκοντος, κάνουν τα πάντα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών. 

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η προστασία των περιουσιών. Έχουμε κάποια σπίτια, επαγγελματικούς χώρους με κόκκινη και κίτρινη σήμανση, τα οποία έχουν καταγραφεί σε όλες τις περιοχές. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής  γρηγορότερα από ποτέ και θα έχουμε άμεση αποκατάσταση με όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί. Και βέβαια μας προβληματίζει και εμάς, το οποίο συμβαίνει δυστυχώς σε πάρα πολλές χώρες, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, το ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Κάθε Καλοκαίρι είναι ένας σημαντικός αριθμός εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Στόχος είναι αυτό να είναι όλο και μικρότερο κάθε χρόνο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλουμε και μέσα, κύριε Εκπρόσωπε. Τα Canadair μας είναι παλιά. Ο στόλος μετρά δεκαετίες. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η χώρα μας έχει αυξήσει σχεδόν κατά 50%, πάνω από 45%, τα εναέρια μέσα, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι μένουμε εκεί ή μπορεί να πανηγυρίζουμε – αν είναι δυνατόν – με τόσο δύσκολες συνθήκες και τόσες πολλές πυρκαγιές να εκδηλώνονται σχεδόν κάθε μέρα, ειδικά τις προηγούμενες ημέρες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πετάνε τα παιδιά, τα παλληκάρια μας αυτά, με αεροσκάφη 50 ετών. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα αεροσκάφη αυτά είναι απολύτως ασφαλή. Τουλάχιστον για να απογειωθεί ένα οποιοδήποτε πτητικό μέσο δίνεται σχετική πιστοποίηση, γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι ενδιάμεσες συντηρήσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Και οι ενδιάμεσες συντηρήσεις. Η χώρα μας στη μοναδική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τα εν λόγω πτητικά μέσα τα οποία αναφέρατε, είναι μία από τις χώρες που θα πάρει πρώτη όταν ξεκινήσει πάλι η γραμμή παραγωγής. Αυτό εντάσσεται, μάλιστα, και στο Πρόγραμμα «Αιγίς» ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει σταματήσει η γραμμή παραγωγής από την εταιρεία, είναι η μοναδική εταιρεία η οποία κατασκευάζει, γιατί εξαγοράστηκε, λόγω του μικρού αριθμού παραγγελιών. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει και να έχουμε εμείς τα πρώτα, συνολικά επτά, καινούργια πτητικά μέσα. Έχουμε πάρα πολλές κινήσεις που κάνει και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και συνδράμουν και πτητικά μέσα και προσωπικό από πολλές άλλες χώρες. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε στιγμή να αυξάνουμε και το προσωπικό, να αυξάνουμε και τα μέσα τα οποία διαθέτουμε. Και βέβαια και είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μιλήσαμε για τις εκτάσεις οι οποίες έχουν χαθεί και αυτό μας προβληματίζει, να δίνουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, στον καθαρισμό των εκτάσεων. Έχουν ήδη ξεκινήσει τα δύο Προγράμματα «Antinero Ι» και «Antinero ΙΙ». Εμείς δεν θα περιμένουμε την επόμενη αντιπυρική περίοδο, όπως δεν το κάναμε αυτό και φέτος, ξεκίνησαν οι συσκέψεις από τον χειμώνα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα πρέπει να ασκηθούν και οι πιέσεις. Παράλληλα με τις συσκέψεις να υπάρχουν και πιέσεις και προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι η αυτοψία του ΣΚΑΪ καθημερινά αναδεικνύει όλα αυτά τα θέματα. Οι πολίτες να δείχνουν τα ξερόχορτα, να δείχνουν όλη την καύσιμη ύλη που είναι συσσωρευμένη και να μην γίνεται τίποτα. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, η τοπική αυτοδιοίκηση φέτος έλαβε νωρίτερα από ποτέ τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, σχεδόν 25 εκατομμύρια, όπως έχει καθήκον η Πολιτεία. Πλέον μπορεί αυτεπαγγέλτως να επέμβει η δημοτική αρχή, όπου δεν βρίσκεται ή δεν συνεργάζεται ο ιδιοκτήτης, και να καθαρίσει εκτάσεις και ιδιοκτησίες από υλικά που μπορεί να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη. Οι δήμαρχοι και συνολικά η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της αντιμετώπισης αυτών των ακραίων φυσικών φαινομένων. Σίγουρα, όπως και οι έχοντες την Εκτελεστική ή τη Νομοθετική Εξουσία, έτσι και αυτοί οι οποίοι εκλέγονται από τους πολίτες στην τοπική αυτοδιοίκηση κρίνονται, άπαντες κρινόμαστε, για την αποτελεσματικότητα όλων όσων κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ακόμα θέμα καθημερινότητας. Στις έξι το πρωί η κάμερα του ΣΚΑΪ βρέθηκε στα κεντρικά του Κτηματολογίου, εδώ στην Αθήνα, όπου πολίτες  έχουν πάει από το βράδυ για να γράψουν το όνομά τους  σε ένα τεφτέρι, κολλημένο στον τοίχο, προκειμένου να πάρουν σειρά. Δεν κουμπώνει αυτή η εικόνα με την εικόνα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τυχαίνει και το ξέρω το φαινόμενο αυτό και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Να σας πω ότι είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Το 2019 η γραφειοκρατία και βασικά η ψηφιακή πολιτική ήταν ένα ανέκδοτο στη χώρα, μιλούσαμε για το πότε θα πάμε στο διάστημα. Έχουν γίνει βήματα. Ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτό το πολύ σημαντικό ποσοστό ψηφιοποίησης με πάνω από 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές να φτάσει το 90%. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης. Και μία από τις απόλυτες προτεραιότητες, ονομαστικά, η οποία αναφέρθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι το θέμα του Κτηματολογίου. Ήδη, υπάρχει ένα συγκεκριμένο Πρόγραμμα το οποίο προχωράει για την άμεση μεταγραφή των ακινήτων αμέσως μετά την αγοραπωλησία. Είναι κάτι το οποίο, επειδή οφείλουμε να είμαστε ακριβείς και να μην έχουμε αυταπάτες, θέλει πάρα πολλές ενέργειες να γίνουν. Αλλά στα επόμενα βήματα της ψηφιοποίησης μία από τις προτεραιότητες είναι το Κτηματολόγιο με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούνε λόγια και νομίζω αυτό το απέδειξαν και στις εκλογές. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εικόνες ντροπής, πρέπει να τελειώσει αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν κάποιοι μπορούν να λύσουν και αυτήν την εκκρεμότητα, όπως είναι του Κτηματολογίου, νομίζω ότι είναι αυτοί που έλυσαν πολλές άλλες εκκρεμότητες, όπως είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως κριθήκαμε γι’ αυτά τα οποία λύσαμε και ο κόσμος περιμένει να λύσουμε και ακόμα περισσότερα, θα κριθούμε για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στην επίλυση και στα υπόλοιπα ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντίστοιχα, είναι κι άλλα ζητήματα καθημερινότητας, τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, γιατί κυκλοφορείτε, κύριε Μαρινάκη, τα βλέπετε κι εσείς. Τι συμβαίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου και εκεί οι πολίτες ταλαιπωρούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συμβαίνει στις λεωφορειολωρίδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Και τι συμβαίνει συνολικά στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και στην καθημερινότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στον δρόμο. Διότι, κακά τα ψέματα, στην Ελλάδα βγαίνοντας να κυκλοφορήσεις σε μία μεγάλη πόλη, παίζεις τη ζωή σου στα ζάρια. Και μεταξύ άλλων οι πολίτες, αυτό που ζητούν είναι τροχαία αστυνόμευση. Ζητούν ηλεκτρονικά μέσα, ζητούν ραντάρ, ζητούν γενικά να υπάρξει η επιβολή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε, έβλεπα και το σχετικό ρεπορτάζ προ ημερών, ότι θα τοποθετηθούν στις λεωφορειολωρίδες, σε όλο και περισσότερες μεγάλες αρτηρίες του λεκανοπεδίου, κάμερες. Μια πολύ σημαντική κίνηση. Τα ζητήματα της καθημερινότητας είναι ύψιστης σημασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει περισσότερη αστυνόμευση στους δρόμους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βγαίνουν στους δρόμους. Υπάρχει αστυνόμευση. Υπάρχει μια σημαντική μείωση της μεσαίας και της μικρής εγκληματικότητας. Όμως, όπως αντιλαμβάνεσθε αυτό είναι μία καθημερινή προσπάθεια. Αυξήθηκε ο «στόλος» σημαντικά, λόγω και των αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία τα τελευταία χρόνια. Συνεχώς προστίθενται στον «στόλο» των λεωφορείων και καινούργια λεωφορεία, έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μάλιστα, λεωφορεία τα οποία είναι και πολύ πιο φιλικά στο περιβάλλον. Τα ζητήματα καθημερινότητας είναι αυτά τα οποία πρέπει να τα έχουμε πρώτα κάθε μέρα ―όχι μόνο, δηλαδή, μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα στην άσκηση της πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ξέρετε, κύριε Εκπρόσωπε, εκεί κρίνονται τα πάντα. Όσο εμπεδώνεται η κανονικότητα στη χώρα, τόσο οι πολίτες είναι ακόμα περισσότερο απαιτητικοί για την καθημερινότητά τους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν, καταρχάς, το δικαίωμα και την υποχρέωση να ελέγχουν όλους εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σίγουρα αναμετράσθε με τον εαυτόν σας, πλέον, γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είστε εσείς, έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Θα σας πω το εξής: ακούμε κάθε φορά για προσλήψεις, και μάλιστα έχουμε και μαξιμαλιστικά την αντιπολίτευση διαχρονικά να λέει «είναι λίγα αυτά που δίνετε», τώρα, ας πούμε, στο οικονομικό νομοσχέδιο, που έχουμε αυξήσεις μετά από πάρα πολλά χρόνια, περαιτέρω μειώσεις φόρων. Όλα αυτά: προσλήψεις, φόροι, μισθοί, είναι από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών. Είναι ιερά τα έσοδα αυτά που προκύπτουν από τους φόρους των πολιτών και οφείλει το Κράτος να τα διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να λύνει προβλήματα. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, σημασία έχει, όταν κάνεις τον απολογισμό σου, από τη μία μέρα στην άλλη, από τη μία εβδομάδα στην άλλη, μέσα σ’ ένα μήνα και βέβαια στο τέλος της ημέρας, σε μία τετραετία, σε κάθε επιμέρους θέμα, να έχεις κάνει σημαντικά βήματα. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι μία καθημερινή μάχη και όπως πολύ σωστά είπατε, δεν έχει σημασία τι κάνει η αντιπολίτευση ―είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση για τη χώρα― εμείς, όμως, έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε όλο και πιο γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καθώς αρχίζει να μας πιέζει ο χρόνος, θέλουμε ένα σχόλιό σας, για την εξέλιξη που είχαμε χθες στο Κογκρέσο με την ψήφιση της τροπολογίας. Σας δίνω την ανάγνωση της αντιπολίτευσης. «Αμερικανική απόβαση στα νησιά. Γεωπολιτικά παιχνίδια των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αγαίο» γράφει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο «Ριζοσπάστης» λέει «Νέες στρατιωτικές βάσεις, τώρα, και στα νησιά ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Τι λέει η Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, έτσι για να ελαφρύνουμε και λίγο το κλίμα, μιλάμε και για έναν πολιτικό χώρο ο οποίος όλα τα χρόνια πήγαινε με πανό στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και όταν ήρθε στην εξουσία, ένα μέρος αυτού του πολιτικού χώρου, όχι συνολικά, εξέφρασε την εντελώς αντίθετη πολιτική.

Εμείς προτιμάμε την ισχυρή Ελλάδα, με μία Κυβέρνηση η οποία αυτά που λέει εκτός συνόρων τα λέει και εντός συνόρων. Προτιμάμε την Ελλάδα με την εικόνα που είδαμε στο Κογκρέσο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εκφράζει υπερήφανα τις θέσεις όλων των Ελλήνων, όχι μόνο αυτών που ψηφίζουνε τη Νέα Δημοκρατία. Την Ελλάδα με τις ισχυρές αμυντικές συμφωνίες, την Ελλάδα η οποία, πλέον, σε όλες τις διεθνείς συσκέψεις, σε όλες τις μεγάλες συναντήσεις ηγετών, πρωταγωνιστεί και λύνει προβλήματα. Εδώ, καταρχάς, σε αυτό το οποίο αναφέρονται οι εφημερίδες, δεν είναι μία οριστική απόφαση, πρέπει να περάσει από πολλές διεργασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ένα πρώτο βήμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι ισχυρές. Είναι σημαντικές και έχουν μάλιστα βρεθεί, πλέον, και στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Η Ελλάδα σε πείσμα πολλών θα συνεχίσει να είναι όλο και πιο ισχυρή. Αμυντικά, εξοπλιστικά, οικονομικά, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Χωρίς να εκχωρήσει ποτέ ή να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα εθνικής κυριαρχίας, πιστεύοντας πολύ και πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο, στον διάλογο και στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε με μία κουβέντα, κύριε Εκπρόσωπε, και για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, 8 Οκτωβρίου. Έκλεισε το μέτωπο, που  δημιουργήθηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έφθασαν στο σημείο Χαρδαλιάς και Πατούλης να δουλεύουν μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συνεργαστούν και να βγάλουν φωτογραφίες. Μάλιστα, σήμερα ο Πρωθυπουργός, μαθαίνουμε, μετά την Αίγυπτο, θα γυρίσει μέσω Πελοποννήσου, όπου θα είναι στην Καλαμάτα, για να υποστηρίξει τον κύριο Πτωχό, εκεί όμως έχουμε μία άλλη υποψηφιότητα, του κυρίου Νίκα. Μάλλον, ο νυν περιφερειάρχης δεν θα είναι, πλέον, υποψήφιος με την υποστήριξή σας, οπότε όλα καλά και στην Πελοπόννησο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς να πούμε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι εκλογές που οι πολίτες επιλέγουν ικανούς περιφερειάρχες, δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πράγματι, όμως, σε επίπεδο περιφέρειας και σε κάποιους μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά) η Νέα Δημοκρατία με απόφαση του Πρωθυπουργού και Πρόεδρου της, του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε την στήριξή της σε συγκεκριμένα πρόσωπα, με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, πολλοί εκ των οποίων είναι εν ενεργεία περιφερειάρχες, κάποιες νέες υποψηφιότητες, με βάση τις ικανότητές τους, την πορεία τους, το έργο τους. Εν προκειμένω ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει τρέξει πολύ, για να λύσει θέματα των πολιτών και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όμως, παρά τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, η στάση του κυρίου Πατούλη τιμά και τον ίδιο και την παράταξη και είναι και μία συγκεκριμένη περίπτωση, που δείχνει γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα το οποίο παραμένει μεγάλο με την εμπιστοσύνη των πολιτών σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Βλέπει, δηλαδή, τη μεγάλη εικόνα που είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, η συνέχιση όλων όσων έχουν γίνει, εν προκειμένω, στην Περιφέρεια Αττικής και η αλλαγή όλων όσων πρέπει ν’ αλλάξουν για την καλύτερη ζωή των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για την Πελοπόννησο πείτε μου, όσο πιο σύντομα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και ο κύριος Νίκας είναι ένας επίσης πολύ επιτυχημένος περιφερειάρχης, με πολύ μεγάλο έργο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνολικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουμε έναν νέο άνθρωπο, τον κύριο Πτωχό, σήμερα θα γίνει μία παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιστεύω πολύ στις ικανότητες του κυρίου Πτωχού, η Πελοπόννησος έχει αλλάξει προς το θετικό τα τελευταία χρόνια και θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε συνολικά και τον κύριο Πτωχό και τους υποψηφίους του και όλες τις υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας ευχαριστούμε, κύριε Εκπρόσωπε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *