Top News Οικονομία Χαλκιδική

Οι τιμές των καυσίμων… καινε ντόπιους και τουρίστες…

Απανωτές οι αυξήσεις τις τελευταίες ημέρες και στην Χαλκιδική

– Στα 1,936 η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην περιοχή μας

Μαζικά εγκαταλείπουν αυτές τις ημέρες οι αδειούχοι τα αστικά κέντρα καθώς ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους εργαζόμενους. Όμως, ούτε φέτος είναι όλα… ρόδινα για όσους αναχωρούν για μερικές ημέρες ξεκούρασης.

Το σκηνικό της γενικευμένης ακρίβειας συμπληρώνεται και από τις τιμές στα καύσιμα, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν… εκτοξευθεί και στην Χαλκιδική, με την απλή αμόλυβδη να πλησιάζει επικίνδυνα πλέον τα δύο ευρώ ανά λίτρο και στην περιοχή μας. Στα δε δημοφιλή νησιά τα έχει ξεπεράσει ήδη κατά πολύ! Μιλώντας σχετικά στην βενζινάς από τον Πολύγυρο,  επικαλείται για το φαινόμενο αυτό το άλμα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και εκφράζει την άποψη ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σταθεροποίηση.

Ωστόσο, για τους αδειούχους του Αυγούστου που κατευθύνονται προς τις παραλίες και για τους αποδήμους που ετοιμάζονται τις επόμενες ημέρες να ταξιδέψουν στα χωριά τους, οι τσουχτερές τιμές στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης αποτελούν έναν έξτρα πονοκέφαλο και έναν παράγοντα που θα κάνει κάποιους να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

«Καίει» η αμόλυβδη

Τουλάχιστον έξι με επτά λεπτά έχει πάρει η τιμή των καυσίμων στον Νομό Χαλκιδικής τις τελευταίες δύο βδομάδες. Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν χθες στα τοπικά πρατήρια στα 1,939 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως, αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα θα σπάσει το «φράγμα» των δύο ευρώ όπως είχε γίνει και πέρυσι. Κάπως έτσι, ενδέχεται να μπει «φρένο» στις μετακινήσεις των επισκεπτών του Αυγούστου, ειδικά προς περιοχές όπως η Ήπειρος που οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η απλή αμόλυβδη πωλείται αυτές τις ημέρες στην περιοχή μας από 1,856 μέχρι 2,090 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο κίνησης πωλείται κατά μέσο όρο 1,619 ευρώ το λίτρο. Όσο για τη βενζίνη των 100 οκτανίων, την οποία χρησιμοποιούν πολλοί οδηγοί στα πιο μακρινά τους ταξίδια, αυτή είναι ήδη αρκετά πάνω από τα δύο ευρώ, με τη μέση τιμή στον Νομό μας να κυμαίνεται περίπου στα 2,150 ευρώ.

Οι πρατηριούχοι

Κληθείς από την Χαλκιδική να σχολιάσουν   τις νέες αυτές αυξήσεις στα καύσιμα, πρατηριούχοι αλλά και ο  Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Θανάσης Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι, ενώ μέχρι τις 19 Ιουλίου υπήρχε μία σταθερότητα στην κίνηση των καυσίμων με αυξομειώσεις που διατηρούσαν στα ίδια επίπεδα τις τιμές τους, από τις 20 Ιουλίου και μετά ανεβαίνουν διαρκώς. «Δεν φταίει το καλοκαίρι, ούτε το γεγονός ότι στις μέρες μας οι πολίτες αναγκάζονται να ταξιδέψουν λόγω διακοπών. Άλλοι είναι οι παράγοντες αυτών των αυξήσεων, όπως το γεγονός ότι άλλαξε η ισοτιμία δολαρίου ευρώ ενώ ακρίβυνε διεθνώς το βαρέλι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι τα καύσιμα αυξάνουν φτάνοντας στην κορύφωση της περιόδου των διακοπών, που η ζήτηση είναι αυξημένη, ενώ διατηρούνταν σε σταθερά επίπεδα στις αρχές του καλοκαιριού, για παράδειγμα, όταν λόγω καιρικών συνθηκών οι πολίτες δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα τις εξορμήσεις.

«Θα σταθεροποιηθούν…»

Ο κος Παπαδόπουλος, εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι σε πέντε – έξι ημέρες οι τιμές στα καύσιμα θα σταθεροποιηθούν. Υπενθύμισε δε ότι πέρυσι τον Ιούλιο η αμόλυβδη κόστιζε κατά μέσο όρο 2,25 ευρώ το λίτρο και τον Αύγουστο έπεσε στα 2,03 ευρώ. Αντίστοιχη πτωτική τάση εκτιμά ο κ. Παπαδόπουλος ότι θα έχουμε και φέτος.

Παρόλα αυτά, αν τα καύσιμα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για μία ακόμη εβδομάδα, οι πολίτες οι οποίοι φεύγουν για διακοπές θα επιβαρυνθούν ακόμη παραπάνω και φέτος δεν υπάρχει το fuel pass που πέρυσι έδωσε μία μικρή έστω ανάσα στους ταξιδιώτες, καλύπτοντας ένα τμήμα των αυξημένων εξόδων τους.

Παντού ακριβά!

Ίδια με την Χαλκιδική είναι η εικόνα όσον αφορά στα καύσιμα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι τιμές στη βενζίνη έχουν αυξηθεί παντού, με την αμόλυβδη να βρίσκεται μια ανάσα από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN, η μέση πανελλαδική τιμή αγγίζει τα 1,926 ευρώ από 1,867 το λίτρο που κόστιζε στις αρχές Ιουλίου. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο ευρώ. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα δημοφιλή τουριστικά νησιά. Έτσι, οι υψηλότερες µέσες τιµές καταγράφηκαν στον Νοµό Κυκλάδων (2,328 ευρώ/λίτρο), στον Νοµό ∆ωδεκανήσου (2,230 ευρώ/λίτρο), στον Νοµό Λευκάδας (2,175 ευρώ/λίτρο), στον Νοµό Κεφαλληνίας (2,197ευρώ/λίτρο) και στον Νοµό Ευρυτανίας (2,222 ευρώ/ λίτρο). Στην Αττική η µέση τιµή στις 31 Ιουλίου ήταν 2,105 ευρώ/ λίτρο και στη Θεσσαλονίκη 2,093 ευρώ/λίτρο.

Πρωταθλητές ακρίβειας

Σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στις τιμές των καυσίμων στην ευρωζώνη καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Ολλανδία, όπου όμως τα εισοδήματα είναι πολύ υψηλότερα. Εξάλλου, η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ο Φ.Π.Α. στα υγρά καύσιμα από το 2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα από το 2017 και μετά που ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 ευρώ τα 1.000 κιλά από την ίδια εκείνη χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.