22 Φεβρουαρίου, 2024
Editorial Top News Κοινωνία Περιφέρεια Πολιτική & Οικονομία Συνεντεύξεις Χαλκιδική

Ο Γ. Κουφίδης αποκαλύπτεται: Όλοι μαζί να γίνουμε αιτία της αλλαγής, που οραματιζόμαστε, για να διεκδικήσουμε τη Χαλκιδική, που μας Αξίζει

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη

Υπ. Περιφερειακός σύμβουλος στο πλευρό του Α. Τζιτζικώστα

Με τον νεοεισερχόμενο στα Αυτοδιοικητικά της Χαλκιδικής Γιάννη Κουφίδη, συζητήσαμε για επιχειρηματικότητα και συνδικαλισμό, πολιτική και αυτοδιοίκηση, καθώς και τα προσωπικά του σχέδια για το μέλλον. 

Ο Γιάννης Κουφίδης είναι από τους ανθρώπους που χαίρεσαι να συναναστρέφεσαι. Είναι από τους ανθρώπους που ακούει, είναι ανοικτός στο διάλογο και έχει τον τρόπο του να μαθαίνει και να λέει τα νέα προτού γίνουν είδηση. Γενικά του αρέσει να μοιράζεται!   

Η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς μόλις τον βλέπει από κοντά, είναι ότι είναι ψηλός και δυναμικός. Ένα γερό σκαρί που αντέχει στις φουρτούνες. Η δεύτερη ότι, είναι απλός, επικοινωνιακός, με χιούμορ. Είναι εξωστρεφής και ευγενικός, αλλά με το που σε γνωρίζει προτιμάει να το γυρίσει αμέσως στον ενικό. Είναι εργασιομανής, ξυπνάει καθημερινά από τις 7 το πρωί, δεν του αρέσει να ξενυχτάει ως αργά, αλλά θα βγει με φίλους να δει την αγαπημένη του ομάδα ή για ένα ποτήρι κρασί μιλώντας για τις εξελίξεις.  Ψυχοθεραπεία του η  φροντίδα του οικογενειακού ελαιώνα. Είναι «φυτούκλας», διαβάζει, οργανώνει και μαθαίνει πολύ καλά τα θέματά του. Παίρνει αποφάσεις, ξέροντας ότι «από τις δέκα που θα πάρω, κάποιες μπορεί να είναι λάθος, αλλά το προτιμώ από το να μη γίνεται τίποτα».

Με ευθύτητα απαντάει στη ερώτηση “τι δουλειά έχει ένας άνθρωπος της αγοράς στην πολιτική”  

Αν οι πολίτες παρακολουθούσαν τις πολιτικές εξελίξεις και  προσπαθούσαν, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και την πρόοδο της χώρας,  αυτό θα ήταν ευλογία για τον τόπο και τη δημοκρατία. Όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν, από τους έφηβους έως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, άλλος με μια φρέσκια ιδέα, άλλος με τις γνώσεις του κι άλλος με την εμπειρία του. 

Παρόλο που δεν μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου η πολιτική ήταν στοιχείο της καθημερινότητας μας, ωστόσο γαλουχήθηκα με τις αρχές της προσφοράς και της συμμετοχής στη συλλογική προσπάθεια.  Τις ίδιες αντιλήψεις προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω και στα παιδιά μου, αν και είναι ακόμη σε μικρή ηλικία. Άλλωστε μου είναι αδιανόητο να είμαι αδιάφορος για όλα αυτά, τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας, τις δουλειές μας, τη προοπτική του τόπου μας. 

Από την άλλη ξέρετε, εμείς οι άνθρωποι της αγοράς έχουμε ζυμωθεί  με τη λήψη αποφάσεων, με το κυνήγι του αποτελέσματος, με τον καθημερινό αγώνα του ανταγωνισμού και της επιβίωσης. Είμαστε οι πρώτοι αποδέκτες της επίδρασης από τα όποια οικονομικά μέτρα της πολιτείας, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε με τα μάτια μας κατά πόσο νοσεί η κοινωνία μας. 

Με αυτά τα δεδομένα, έχοντας ως παρακαταθήκη τη γνώση και την εμπειρία από μια πετυχημένη κατά γενική ομολογία πορεία στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής και με τη παρότρυνση των συμπολιτών μου, αποφάσισα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα των προκλήσεων για τη Χαλκιδική από το μετερίζι της αυτοδιοίκησης, ως ενεργός πολίτης της αγοράς.

 

Πρώτη επίσημη ανάμειξη σου με τα κοινά της Χαλκιδικής, το Επιμελητήριο. Σύνθετο και δύσκολο  εγχείρημα η εκπροσώπηση των παραγωγικών φορέων, αν λάβουμε υπόψη ότι, η επιχειρηματικότητα βάλλεται ακατάπαυστα τα τελευταία 15 χρόνια από μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή) και εμπόλεμων καταστάσεων. Τι καταφέρατε?

 

Καταρχάς, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είμαι περήφανος για το γεγονός ότι το Επιμελητήριο, μαζί με τους 70 τοπικούς επαγγελματικούς συλλόγους, έχει αναγνωριστεί, ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο δραστήριους παραγωγικούς φορείς πανελλαδικά, που κύριο στόχο έχει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας παράλληλα και στην εξέλιξη του ίδιου του θεσμού. 

Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και με πνεύμα εξωστρέφειας, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίκτυο διεπαγγελματικών σχέσεων και αλληλεπιδράσεων ανάμεσα σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς κλαδικούς φορείς, τη τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε έναυσμα για συνέργειες και συνεργασίες πέρα από τα συνήθη δεδομένα και βασική αιτία των αποτελεσμάτων, που καταφέραμε για τη επιχειρηματικότητα στη Χαλκιδική. 

Κατά τη διάρκεια της παρούσας διοίκησης συνοπτικά, πραγματοποιήσαμε πολλά και σημαντικά έργα σε διάφορους τομείς.  

Η ψηφιακή αναβάθμιση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η ψηφιακή υπηρεσία προσφοράς και αναζήτησης εργασίας στο site epihal.gr, αλλά και η κτιριακή ενεργειακή αναβάθμιση που εγκρίθηκε είναι μερικά από τα έργα υποδομών στη Διοίκησής μας.

Σε επίπεδο επιχειρηματικής εκπαίδευσης διοργανώσουμε 31 σεμινάρια και 19 ημερίδες για το προσωπικό και τα μέλη μας και ενισχύσαμε την νεανική επιχειρηματικότητα.

Το Επιμελητήριο επένδυσε σε έρευνα και καινοτόμα συστήματα, συνεργαζόμενο με ακαδημαϊκά ιδρύματα και διακεκριμένες επιχειρήσεις για μελέτες σε θέματα όπως  η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία με έμφαση στην ελαιοκαλλιέργεια,  η διαμόρφωση βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης μαζί με το  Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας της Χαλκιδικής, τη δίμηνη έρευνα που τρέχει σε σταθερή βάση εδώ και ενάμιση χρόνο.  Στόχος μας είναι τα επιστημονικά τεκμηριωμένα πορίσματα να μας καθοδηγήσουν στην λήψη μέτρων προσαρμογής και αποφάσεων, που καθορίζουν την επιχειρηματική προοπτική.  

Με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, επιδοτήσαμε τη συμμετοχή των μελών μας σε 9 Επιχειρηματικές αποστολές και διεθνείς κλαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Διοργανώνουμε κάθε χρόνο τοπικές εκθέσεις στην Ιερισσό, τα Νέα Μουδανιά, τις Καλύβες και τον Πολύγυρο. Συμμετέχουμε σε συνέδρια.  Διοργανώνουμε σταθερά την εκδήλωση θεσμός τα “Βραβεία Επιχειρηματικότητας.  

Κατά τη θητεία της παρούσας Διοίκησης το Επιμελητήριο Χαλκιδικής εντάχθηκε στο ASCAME, Ένωση Μεσογειακών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (2019), τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν., Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (2020), με ταυτόχρονη ένταξη στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τους ανθρώπους της Αμμουλιανής και το INSULEUR, Δίκτυο των Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021).

Προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην εφαρμογή ενός μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, προωθούμε τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου, ποιοτικού, πολυθεματικού και οικονομικά αποδοτικότερου, τουριστικού προϊόντος, ενισχύοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.  Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού θεσμοθετήσαμε το TASTE HALKIDIKI για τη προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού σε όλη τη Χαλκιδική, καθώς και τα Halkidiki Treats – Τα κεράσματα της Χαλκδικής, ένα πρόγραμμα για την προώθηση των κυριότερων τοπικών προϊόντων του τόπου μας, την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, το ελαιόλαδο, το μέλι και με στόχο σταδιακά να ενταχθούν και άλλα προϊόντα   Στηρίζουμε σταθερά το ¨ΚΟUΖΙΝΑ¨, το πρόγραμμα προώθησης της τοπικής γαστρονομίας και του τουρισμού, του δήμου Αριστοτέλη.  Προγραμματίζουμε ακόμη, την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Χαλκιδική

 

Στο πλαίσιο στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας η στήριξη της πρώτης ενεργειακής κοινότητας γυναικών WenCoop που στηρίξαμε μαζί με το ΣΕΓΕ (Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας,) μας έφερε το πρώτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο Επιχειρηματικότητας EEPA 2022 (European Enterprise Promotion Awards). Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει μια Ομάδα Στήριξης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, με στόχο την διερεύνηση ευκαιριών και την παροχή εργαλείων στις γυναίκες επιχειρηματίες της Χαλκιδικής. 

Διεκδικώντας επίλυση σημαντικών κλαδικών θεμάτων των επιχειρήσεων κάνουμε τουλάχιστον 25 παρεμβάσεις προς την πολιτεία για τον τον αγροδιατροφικό κλάδο και άλλες 20 για την επιχειρηματικότητα.  

 

Αξιοποιήσαμε χρηματοδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των κρίσεων, που περνάει ακόμα και σήμερα η αγορά, οι σχέσεις του κράτους και των παραγωγικών φορέων δοκιμάστηκαν και επαναπροσδιορίστηκαν. Δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική όσο αυτή την περίοδο η ανάληψη πρωτοβουλιών και μέτρων από την επιμελητηριακή κοινότητα και τη πολιτεία, ώστε να σταθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. 

Με το πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ, εντάχθηκαν 6.683 επιχειρήσεις στην ΠΚΜ, με συνολική επιδότηση 200 εκ. Ευρώ εκ των οποίων οι 1.577 επιχειρήσεις βρίσκονται στη Χαλκιδική, με συνολική επιδότηση 41 εκ. Ευρώ.  

Από τις επιστρεπτέες προκαταβολές (7 συνολικά) , επωφελήθηκαν 8.652 επιχειρήσεις και επιδοτήθηκαν με το ποσό των 104,2 εκ. ευρώ. Σε συνολικά 26 εθνικά προγράμματα, που έτρεξαν στην ΠΚΜ (ΕΣΠΑ, ΕΠΑνεκ, ΠΕΠ  ΚΜ περιλαμβανομένου και το ΔΙΕΞΟΔΟΣ της ΠΚΜ, που έτρεξε το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ), για την περίοδο 2018–28.02.2022,  για τον νομό Χαλκιδικής εγκρίθηκαν 24.419 επιχειρήσεις συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης 795 εκ. ευρώ. 

Στο σημείο αυτό θέλω πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 2 αναπτυξιακούς φορείς ΑΝΕΤΧΑ και ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ για τη αποτελεσματική συνεργασία στην αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Και επειδή η ζωή δεν είναι μόνο νούμερα, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του εφικτού και της κοινωνικής του ευθύνης, πήρε αποφάσεις για τη στήριξη των φορέων και των ανθρώπων, που μεριμνούν για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, ως ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησης του έργου, που επιτελούν προς τους συνανθρώπους μας. 

Πραγματοποιήσαμε δωρεές  προς το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, προμηθεύοντας αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό για την καλύτερη αντιμετώπιση νοσούντων από κορωνοϊο COVID – 19.  

Μέχρι σήμερα έχουμε χορηγήσεις10 απινιδωτές σε εμπορικούς συλλόγους και σωματεία της Χαλκιδικής.  Έχουμε προμηθεύσει νέο εξοπλισμό στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Κασσάνδρας, καθώς και εξοπλισμό για την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού συστήματος  της Δ/νσης Αστυνομίας Χαλκιδικής

 

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι, καταφέρατε να πραγματοποιήσετε σημαντικές δράσεις και να αναλάβατε πρωτοβουλίες πολλές φορές πέρα από τα όρια του ρόλου του φορέα. Η διοργάνωση του 1ου αναπτυξιακού συνεδρίου είναι μια ακόμη παρέμβαση του Επιμελητηρίου στα δρώμενα της Χαλκιδικής;

 

Η Διοργάνωση του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Χαλκιδική στις 5 & 6 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ξενοδοχείο Pomegranate, στη Nέα Ποτίδαια Χαλκιδικής είναι μια ευκαιρία για να αποφασίσουμε όλοι μαζί, με κοινό όραμα και σχέδιο, ποια Χαλκιδική θέλουμε και συμφωνήσουμε να πορευθούμε οργανωμένα και συντεταγμένα, αναλαμβάνοντας ο κάθε φορέας το κομμάτι ευθύνης, που του αναλογεί.

 

Πιστεύετε ότι έχει κλείσει ο κύκλος σας στο θεσμό του Επιμελητηρίου?

Ο τροποποιημένος επιμελητηριακός νόμος δίνει το δικαίωμα σε ένα μέλος του φορέα να διατελέσει έως 2 συνεχόμενες θητείες ως πρόεδρος του Δ.Σ.  με διάρκεια κάθε θητείας 4 έτη. 

Η πρώτη θητεία μου ως πρόεδρος του Δ.Σ του Επιμελητηρίου ξεκίνησε το 2018 και δόθηκε από την πολιτεία πανελλαδικά παράταση έως το 2024. Επειδή ο αρχικός σχεδιασμός, που έγινε το 2017 από το συνδυασμό “ Επιχειρούμε Μαζί”, του οποίου είμαι επικεφαλής, έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου σε 2 θητείες, αποφασίσαμε από κοινού με τους συναδέλφους μου να θέσουμε στη κρίση των μελών του φορέα μας την υποψηφιότητα μας εκ νέου στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές. 

 

Δηλώνω δημόσια ότι, είμαι υπερήφανος, που καταφέραμε να συγκροτήσουμε ένα ενωμένο και ισχυρό 21μελες Διοικητικό Συμβούλιο, αφήνοντας πίσω ιδεοληψίες και τυχόν εγωισμούς, με μοναδικό στόχο τη διεκδίκηση κλαδικών θεμάτων για την επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τις αρχές και τη φιλοσοφία μου θα αποτελέσει προσωπική ικανοποίηση να δω το “Επιχειρούμε Μαζί” να πλαισιωθεί από νέα μέλη, που να ταιριάζουν με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα μας και να εξελιχθούν ώστε, αξιοποιώντας τις υγιείς βάσεις που βάλαμε, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τη δικτύωση που καταφέραμε, να συνεχίσουν να διαφυλάσσουν και να διεκδικούν για τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα στη Χαλκιδική.  

 

Τι σας έκανε να αποφασίσετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην πολιτική μέσα από το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Πιστεύω ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει τη δυνατότητα πραγματικά να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να στηρίξει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Είναι άμεσος και μπορεί να αφουγκραστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά τις ανάγκες της κοινωνίας. Η καθημερινή επαφή, που διατηρεί με τους πολίτες και τους εκπροσώπους της, παρέχει τη δυνατότητα να δράσει στοχευμένα για τη λύση των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τις τελευταίες δεκαετίες για την ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, αλλά απομένουν πολλά ακόμα για να απελευθερωθούν οι δυνατότητες, που διαθέτει ως αποκεντρωμένη δύναμη. Είναι περιορισμένες οι αρμοδιότητες  και οι πόροι σε σχέση με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τις δυνατότητες του θεσμού της Περιφέρειας. Είναι η ώρα να κάνουμε επιτέλους και στη χώρα μας το μεγάλο βήμα μπροστά, τη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Είναι μεγάλη πρόκληση και θέλω να συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια που έχει μπροστάρη τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

 

Τι σας έκανε να συμπορευτείτε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια; 

Αρχικά η “Αλληλεγγύη” είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη, με ανθρώπους, που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, μοιραζόμαστε  όμως όλοι τον κοινό στόχο, να Δυναμώσουμε τη Μακεδονία.

Επιπρόσθετα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα απέδειξε ότι,  είναι σταθερά πρωταθλήτρια σε απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας, δημοπρατεί και εκτελεί συνεχώς έργα πνοής και βασικές υποδομές σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και προωθεί προγράμματα και αναπτυξιακές δράσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς, από τον αγροτικό και τον τουριστικό, την παιδεία, την υγεία και το περιβάλλον, έως την απασχόληση. 

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η εμπιστοσύνη, που έδειξε στο πρόσωπο μου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας να συμπορευτούμε και να ενταχθώ στο συνδυασμό του “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στη Χαλκιδική.

Του κάνω μία τελευταία ερώτηση κοιτώντας τον στα μάτια.

Γιατί στις 8 Οκτωβρίου ο Χαλκιδικιώτης να ψηφίσει τον Γιάννη Κουφίδη; 

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κόσμος ψηφίζει με βάση τα θέματα της καθημερινότητας, που τον απασχολούν, με βάση τις υποδομές, που γίνονται και πρέπει να γίνουν στον τόπο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη,  με βάση το ποιος έχει συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα για τον τόπο του και ποιος μπορεί με τις θέσεις του και τη διεκδικητικότητά του να προασπίσει τα συμφέροντα του τόπου. 

Και φυσικά επειδή πρόκειται για διοίκηση, ο καθένας κρίνεται με βάση την προσωπικότητα, τη διαδρομή στα κοινά και το έργο που έχει ήδη γίνει.

Με αυτά τα δεδομένα  απευθύνομαι στους συμπολίτες μου της Χαλκιδικής για ψήφο εμπιστοσύνης, κριτικής και προοπτικής.

 

Όλοι μαζί να γίνουμε αιτία της αλλαγής, που οραματιζόμαστε, για να διεκδικήσουμε τη Χαλκιδική, που μας Αξίζει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.