Η Χαλκιδική πρέπει να μείνει πράσινη…

Άρθρο του Χρήστου Δημητριάδη
Σχεδόν αναίμακτα κύλησε ο Ιούλιος για ολόκληρη την Χαλκιδικής όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές που σε άλλες περιοχές της χώρας και σε δημοφιλή τουριστικά νησιά όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, περιβαλλοντικές και τουριστικές. Εξαιρούμε τις τελευταίες μέρες που υπήρξαν κάποιες μικρές εστίες που ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.
Αυτό όμως δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό από πλευράς τόσο των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων όσο και των πολιτών, οι οποίοι έχουν χρέος να προστατέψουν τα δάση και τα περιαστικά άλση, τα οποία αναβαθμίζουν αισθητικά το τοπίο της περιοχής μας και αποτελούν πνεύμονες πρασίνου και χώρους αναψυχής για χιλιάδες ανθρώπους
Αν περιηγηθεί κανείς σήμερα σε δασικά σημεία της Χαλκιδικής θα τον πιάσει απογοήτευση. Η βλάστηση οργιάζει κάτω από τα τεράστια πεύκα όπου φύονται μικρότερα δένδρα και θάμνοι, ενώ τα χόρτα φτάνουν σε ύψος που συχνά ξεπερνά το ένα μέτρο. Όσο για τις πευκοβελόνες, την πλέον εύφλεκτη ύλη στην περιοχή, αυτές σε ορισμένα σημεία σχηματίζουν παχιά στρώματα μέσα στα οποία βουλιάζει το πόδι, καθώς δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ κάποια δράση οργανωμένης απομάκρυνσής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξάλλου, δεν λείπουν οι πεσμένοι ή γερμένοι κορμοί ξερών δένδρων οι οποίοι πρέπει κάθε χρόνο να ανασύρονται και να απομακρύνονται από τον χώρο αυτό γιατί επίσης μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα αν ξεσπάσει πυρκαγιά. Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, συναντά κανείς και σκουπίδια, κυρίως πλαστικές σακούλες και κύπελλα καφέ ή άδεια μπουκάλια νερού, παρατημένα από πολίτες οι οποίοι έκαναν τη βόλτα τους στα δάση της Χαλκιδικής και που, εκτός της αισθητικής υποβάθμισης του χώρου, επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο στην εκδήλωση ή επέκταση πυρκαγιάς. Υπάρχουν φυσικά κάποια καλάθια απορριμμάτων, όμως η ανάγκη για περισσότερη καθαριότητα στις δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής είναι πολύ μεγάλη.
Δύο βασικά μέτρα έχουν ληφθεί τη φετινή θερινή περίοδο για την προστασία των δασών της περιοχής μας από τυχόν πυρκαγιές.
Το πρώτο είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ανθρώπων και οχημάτων εντός τους, καθημερινά από τη δύση του ηλίου και μέχρι τις 6 π.μ.. Κλείνουν μάλιστα οι δρόμοι που οδηγούν στο εσωτερικό τους με κορδέλες. Ποιος όμως θα εμποδίσει, για παράδειγμα, μία παρέα ατόμων να εισέλθουν στα δάση αργά ένα βράδυ και να ανάψουν τσιγάρα ή φωτιές με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο το δάσος; Η απάντηση είναι κανένας, αφού βραδινή επιτήρηση δεν υπάρχει! Το δεύτερο μέτρο είναι η καθημερινή παρουσία στα δάση πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και πυροσβεστών.
Η προστασία δεν μπορεί να περιορίζεται αποκλειστικά σε μέτρα όπως η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, η παρουσία κλιμακίου της Πυροσβεστικής και κάποιες ημερήσιες περιπολίες εθελοντών.
Η Πολιτεία, η οποία διαθέτει και πόρους και τα αναγκαία μέσα, θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή μία νέα πολιτική για τα δάση που θα τα θωρακίσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ήδη το πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζει συγκεκριμένες αλλαγές στο πεδίο αυτό, θέτοντας στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητεές της τα περιαστικά δάση, με στόχο να κατευθυνθούν πόροι σε παρεμβάσεις πρόληψης και ένα «επικαιροποιημένο σχέδιο» προστασίας.
Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα κυρίως στη διαδικασία απομάκρυνσης – αξιοποίησης της βιομάζας που υπάρχει στα δάση και τα άλση (πευκοβελόνες, πεσμένα δένδρα κλπ.), ενώ μπαίνουν στο τραπέζι και «έξυπνες» λύσεις, όπως η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας (αισθητήρες, κάμερες κ.ά.) και η μόνιμη επιτήρηση. Αυτό το τελευταίο, δηλαδή η επιτήρηση με κάμερες και αισθητήρες φωτιάς, αποτελεί μία πολύ καλή λύση και για το δασύλλιο των Ιωαννίνων, η οποία θα μπορούσε να έχει ήδη εφαρμοστεί από καιρό. Φυσικά, είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα για δράσεις πρόληψης των πυρκαγιών μέσω καθαρισμών και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στα δάση από πλευράς Δήμων και Περιφερειών, ενώ καίριας σημασίας είναι και η επιχειρησιακή ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής, οι οποίες καλούνται, όταν προκύψει πρόβλημα, να… βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.