23 Σεπτεμβρίου, 2023
Άρθρα Θέμα Χαλκιδικής

Άρχισαν τα όργανα στην αυτοδιοίκηση…

Σε μία διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική προχωρά η Νέα Δημοκρατία ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού φαίνεται ότι θα διευρύνει τη βεντάλια της στήριξης, ή του χρίσματος, ακόμα και με υποψηφίους σε μικρότερους δήμους πανελλαδικά.
Πάντοτε βέβαια στήριζε και έδινε χρίσματα στους υποψήφιους περιφερειάρχες, αλλά και στους μεγάλους δήμους, με δεδομένο ότι θεωρούσε καθαρά πολιτικές τις εκλογές στο δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επίσης ως καινοτομία επέλεξε σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές να προχωρήσει ακόμα και στη στήριξη υποψηφίων άλλων κομμάτων, όπως στην λόγου χάριν στην περιφέρεια Κρήτης, που ο κος Αρναουτάκης θεωρείται φαβορί, για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Φυσικά το ίδιο πράττουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Άσχετα αν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά προσπαθεί να θολώσει τα νερά με ψηφοδέλτια συνεργασίας, για να καλύψει άλλη μία φορά τα εσωτερικά προβλήματα και να μην αποκαλυφθεί και σύντομα μάλιστα, πόσο έχει χάσει από την εκλογική του δύναμη στις τοπικές κοινωνίες, μετά τη μεγάλη ήττα των εθνικών εκλογών. Επιζητώντας όμως να παρουσιάσει η ΝΔ τώρα και άλλες μικρές τοπικές νίκες, με επικράτηση των δικών της υποψηφίων, που εκτιμά ότι ενδεχομένως θα μπορούν να φέρουν την ανατροπή προχωρά την επόμενη εβδομάδα όπως πληροφορούμαστε, να ανακοινώσει επίσημα, ποιους θα στηρίξει και σε ποιους δήμους.

Σε επίπεδο Χαλκιδικής τα τοπικά στελέχη ζητούν σιωπηλά ή και πιο ηχηρά, η ΝΔ να δώσει χρίσματα. Και να τα πράγματα στον Δήμο Αριστοτέλη και τον Δήμο Σιθωνίας με Στέλιο Βαλιάνο και Ιωάννη Τζίτζιο είναι εύκολα, όπως και στην Νέα Προποντίδα, σφίγγουν τα “γάλατα” σε Πολύγυρο και Κασσάνδρα. Από την μια στον Πολύγυρο υπάρχουν δυο κεντροδεξιοί με τον Δήμαρχο Αστέριο Ζωγράφο και τον κουμπάρο του και πρώην αντιδήμαρχο κο Ζαγγίλα. Στην Κασσάνδρα ίσως η στήριξη στον Κώστα Παπαγιάννη να αποτελεί μονόδρομο καθώς δεν υπάρχει κάτι άλλο αξιόλογο από πλευράς κεντροδεξιάς…

Είναι σαφές ότι το κυβερνητικό κόμμα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στον απόηχο της νίκης των εθνικών εκλογών, το θετικό ρεύμα στήριξης που εκφράστηκε στις κάλπες από τους πολίτες και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές στους μικρότερους δήμους όπως περιγράψαμε και παλαιότερα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και μεγάλο ρόλο παίζουν πάντα τα πρόσωπα των υποψηφίων της κάθε παράταξης.
Φαίνεται όμως ότι μάλλον ποντάρουν στο γεγονός της στήριξης που παρείχαν απλόχερα οι πολίτες στις εθνικές εκλογές, ακόμα και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Και ενδεχομένως εκτιμούν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις αυτοδιοικητικές.
Προφανώς θα προβληθεί το ίδιο επιχείρημα που προτάσσουν και στις περιφέρειες, ότι αν στο τιμόνι της διοίκησης βρίσκονται πρόσωπα που είναι μέλη του κόμματος, η συνεργασία θα είναι καλύτερη με την κεντρική εξουσία και οι διεκδικήσεις θα γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές, ώστε να παραχθεί γρήγορα έργο.
Άσχετα αν αυτή η λογική ακυρώνει εν τοις πράγμασι τη λεγόμενη ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση και δικαιολογεί ίσως μεροληπτικές συμπεριφορές και αποφάσεις. Αλλά στην ώρα της μάχης και της επικοινωνίας, όλα επιτρέπονται.

Το αν θα τα καταφέρουν, ή όχι, με νωπές ακόμα τις εθνικές εκλογές, θα φανεί στις κάλπες. Όπως επίσης και αν θα πείσουν κάποια στελέχη τους που στηρίζουν ήδη άλλες παρατάξεις, να συμπαραταχθούν με τον εκλεκτό που θα πάρει το χρίσμα.


Η Νέα Δημοκρατία βέβαια προσπαθεί ξεκάθαρα να εκμεταλλευτεί και το γενικότερο μούδιασμα που υπάρχει στα άλλα κόμματα, αλλά και την αδυναμία των παρατάξεων τους σε τοπικό επίπεδο, να σχηματίσουν ακόμα και τα ψηφοδέλτια τους.

Κυρίως λόγω της απροθυμίας των στελεχών τους να συμπαραταχθούν σε ένα ψηφοδέλτιο αξιώσεων νίκης και προοπτικής βέβαια, για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους και όχι σε λύσεις ανάγκης.
Τρανταχτό παράδειγμα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και στους Δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας  που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακόμα ψάχνει να βρει τον πολιτικό του προσανατολισμό, υπάρχουν φαινόμενα διάσπασης και αποχώρησης και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα. Και άγνωστο βέβαια αν θα το καταφέρουν.
Στα ίδια επίπεδα στους Δήμους, η και χειρότερα στην Χαλκιδική, βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ την ώρα που απαιτεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες κατάρτισης ενός κομματικού ψηφοδελτίου, που θα διεκδικήσει την περιφέρεια. Θα το καταφέρουν, ή θα πάνε και αυτοί σε λύσεις ανάγκης με διαδικασίες fast track; Θα φανούν όλα την επόμενη εβδομάδα, αφού ο χρόνος είναι αμείλικτος πλέον για αναζητήσεις, προτάσεις και επαφές. Στην Νέα Προποντίδα δεν υπάρχει τίποτα, στον Δήμο Σιθωνίας επίσης. Στον Δήμο Πολυγύρου ίσως προταθεί η υποψηφιότητα Εμμανουήλ, στον Δήμο Αριστοτέλη του πρώην Δημάρχου και υποψήφιου Βουλευτή του Κόμματος Μιχάλη Βλαχόπουλου και στην Κασσάνδρα υπάρχουν δυο, η δημοσιογράφος Μαρία Παπαδημητρίου καθώς και ο κος Μιχαλάκης.
Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, για να ανακοινωθούν και οι συνδυασμοί. Ειδάλλως όπως γράφουν πολλοί σύντροφοι τους στο διαδίκτυο, για το κόμμα τους θα είναι άλλη μία χαμένη πενταετία στην αυτοδιοίκηση.Σε αυτό το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση ποντάρει βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να φέρει μία ακόμα μεγάλη νίκη της ΝΔ και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Τα πανηγύρια και οι θρησκευτικές γιορτές αυτόν το μήνα έχουν την τιμητική τους. Και το φαινόμενο που επικρατεί είναι, πώς θα μπορέσει ο κάθε υποψήφιος από μικροφώνου, όταν καλείται από τον τοπικό σύλλογο, μαζί με το χαιρετισμό του αλλά και τους επαίνους, να δώσει και το δικό του στίγμα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα.
Δηλαδή οι διοικήσεις να επαινέσουν, αφού βρίσκουν την ευκαιρία, το έργο τους, τις προοπτικές που ανοίγονται για περαιτέρω συνεργασίες και οι αντιπολιτεύσεις να ασκήσουν και την απαραίτητη κριτική μαζί με τον χαιρετισμό τους.
Κάπου όμως με τόσους ομιλητές και με παρευρισκόμενους που περιμένουν υπομονετικά να διασκεδάσουν και να γλεντήσουν, θα πρέπει να υπάρχει η στοιχειώδης αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του χρόνου, αλλά να έχουν και την αίσθηση του χώρου και της ημέρας.
Εξάλλου δεν είναι καμία προεκλογική συγκέντρωση για να λέγονται όλα αυτά, αλλά οι γιορτές που οργανώνουν οι σύλλογοι. Και αν μη τι άλλο θα έπρεπε να επαινούν τις προσπάθειές τους και να απευθύνουν ένα πολύ σύντομο χαιρετισμό, ενός ή δύο λεπτών το πολύ.
Από σεβασμό και στους παρευρισκόμενους για να μη γίνεται και κατάχρηση. Ακόμα και αν άκουγαν και τους πολίτες τι λένε, όταν περιμένουν υπομονετικά να τελειώσουν για να αρχίσει το γλέντι, μάλλον θα ακολουθούσαν αυτά που γράφουμε.
Και ο σεβασμός στους χρόνους και στην προσπάθεια που γίνεται, ίσως θεωρηθούν και προσόντα, όπως και ο τρόπος χειρισμού μιας κατάστασης, που μάλλον θα εκτιμηθούν δεόντως και από τους ψηφοφόρους τους.
Βάσει του άτυπου πρωτοκόλλου για τις πολιτιστικές γιορτές ενός συλλόγου, σαφώς δεν μπορεί να γίνονται βήμα τα μικρόφωνα της πλατείας, για την πολιτική τους αντιπαράθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.