29 Απριλίου, 2024
Top News Πολιτική & Οικονομία

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!

Φουντώνει το προεκλογικό κλίμα, πληθαίνουν οι διεργασίες για συνεργασία…

Πολλοί οι υποψήφιοι, άγνωστο πόσοι θα φτάσουν μέχρι το τέλος

Έντονη κινητικότητα σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους

• Μπορεί να έκλεισε ο κύκλος των εθνικών εκλογών, την σκυτάλη όμως πήρε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα στελέχη της οποίας δυναμικά ξεκίνησαν ήδη τον δικό τους προεκλογικό αγώνα, ενόψει της κάλπης του Οκτωβρίου σε Δήμους και Περιφέρειες.

Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα κληθούν να εκλέξουν τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές για την επόμενη πενταετία, σε μια περίοδο με πολλές αλλαγές και μεγάλες προκλήσεις. Γι’ αυτό και οι πολίτες με αγωνία περιμένουν τα προγράμματα των παρατάξεων και τους υποψηφίους που θα ανακοινωθούν, προκειμένου να κρίνουν και κυρίως να συγκρίνουν.

Σε θέση μάχης…

Οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Χαλκιδικής, με τον Δήμο Πολυγύρου βέβαια να συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αρκετοί «μνηστήρες», γνώριμοι στους πολίτες, έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, άλλοι ακόμη το σκέφτονται, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι στο τέλος θα μπορέσουν να κατεβάσουν συνδυασμό, καθώς θα πρέπει να συμπληρωθεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα οι υποψήφιοι βολιδοσκοπούν και πιθανές συνεργασίες…

Ο νυν Δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος έχοντας απέναντι του τον κουμπάρο του και πρώην αντιδήμαρχο του Δημήτρη Ζαγγίλα. Σίγουρα προκαλεί τριγμούς αυτή η υποψηφιότητα καθώς διαιρει την διοίκηση του Δήμου. Περιμένουμε να δούμε ποιοί σύμβουλοι ή στελέχη ακολουθήσουν τον κο Ζαγγίλα. Από πλευράς κεντροαριστεράς έχουν κλειδώσει δυο υποψηφιότητες: Του νυν επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ  κου Κυργιαφίνη που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και του κου Εμμανουήλ που έχει στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ. Τέλος το ΚΚΕ θα κατέλθει αυτόνομο.  Ο συνδυασμός του κου Αβέρη δεν φαίνεται να έχει τάσεις εκ νέου καθόδου. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές ο κος Ζωγράφος πήρε 62% από την πρώτη Κυριακή ενώ το σενάριο των πέντε υποψηφιοτήτων φέρνει κλίμα δεύτερης Κυριακής…

Στον Δήμο Αριστοτέλη υποψήφιοι θα είναι ο νυν Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος που φιλοδοξεί σε ανανέωση της θητείας του καθώς και ο πρώην Δήμαρχος κος Βλαχόπουλος στέλεχος και υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα έχει την στήριξη και του συνδυασμού του Αργύρη Τσακνή που δεν θα κατέλθει. Ο Γιώργος Λαμπράκης θα κατέλθει υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με τον κο Βλαχόπουλο. Στις προηγούμενες εκλογές ο κος Βαλιάνος είχε πάρει από την πρώτη Κυριακή 55% και φαίνεται ότι και πάλι θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Θυμίζουμε ότι ψηφοδέλτιο θα κάνει και το ΚΚΕ

Στον Δήμο Σιθωνίας ο κος Τζίτζιος κατέρχεται και πάλι έχοντας απέναντι του τον κο Μαλλίνη ανεξάρτητο Δημοτικό σύμβουλο ενώ ο νυν Δήμαρχος Κυπαρίσσης Ντέμπλας δεν θα είναι εκ νέου. Στελέχη του έχουν προσχωρήσει είτε στην μια είτε στην άλλη παράταξη. Υποψήφιος με τον συνδυασμό του κου Τζίτζιου είναι και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΘΩΝΙΑΣ Ιωάννης Ζέπος που πήρε στις προηγούμενες εκλογές 8,5%.

Στον Δήμο Κασσάνδρας τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα μιας και ο πιο έτοιμος συνδυασμός και σίγουρος για τον Β Γύρο είναι αυτός του πρώην Δημάρχου κου Παπαγιάννη. Για μια θέση στην δεύτερη Κυριακή θα παλέψουν οι νυν Δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά, η δημοσιογράφος Μαρία Παπαδημητρίου που έκανε μια πολύ ωραία εκδήλωση ανακοίνωσης στην Νέα Σκιώνη ενώ διαρκώς ανεβαίνει ο συνδυασμός του κου Μιχαλάκη.

Τέλος στον Δήμο Νέας Προποντίδας ο νυν Δήμαρχος Μανώλης Καρράς είναι σίγουρο ότι θα έχει απέναντι του τον συνδυασμό του ΚΚΕ ενώ μέχρι το τέλος του Ιουλίου ενδέχεται η αντιπολίτευση να καταλήξει σε επικεφαλής συνδυασμού.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 

Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ήδη παρατηρείται έντονη κινητικότητα  σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ υποψήφιος θα είναι ο κος Παπαστεργίου εκ νέου.  Το ΚΚΕ θα έχει και πάλι υποψήφιο. Από εκεί και πέρα Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, στην αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζονται σε έναν εκ των δύο πρώην βουλευτών, Γιάννη Αμανατίδη (Α’ Θεσσαλονίκη) και Άγγελου Τόλκα (Ημαθία). Στους μικρότερους συνδυασμούς για την ώρα μόνο Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ του Φίλιππου Γκανούλη φαίνεται να έχει έδαφος ώστε να και πάλι να καταρτίσει συνδυασμό. Στα ονόματα που ακούγονται ότι θα κατέλθουν με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Χαλκιδική, υποψήφιοι θα είναι η Κατερίνα Ζωγράφου αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, ο  αντιδήμαρχος Πολυγύρου κος Βορδός, ο Δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου κος Φυλαχτός, η Περιφερειακή Σύμβουλος Σιμέλα Κυριακίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.