23 Σεπτεμβρίου, 2023
Κοινωνία Τουρισμός

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εισηγητικό σημείωμα  του προέδρου Ανέστη Ανασταστασιάδη στην τελευταία συνεδρίαση 5/7/2023 στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου
 • Σχετικά με την παρά περά λειτουργίας του Συλλόγου
 • Προς τα μελή του Δ.Σ. Μ.Μ.Ε.
 • Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Σύλλογος μας έχει περίπου 19 χρόνια παρουσία  από την ίδρυσή του. Άρα σε αυτά τα χρόνια  πέρασαν αρκετές  κυβερνήσεις  που θελήσαμε να συνεργαστούμε αλλά πολλές  φορές όπως φάνηκε δεν τα καταφέραμε όσο θάλαμε για συνεργασία  και μάλιστα οφείλετε σε καθαρέ για λόγους πολιτικούς.
 • Η σημερινή κατάσταση μετά τις εκλογές έχουμε ξανά μία κυβέρνηση που την έχουμε ζήσει πάνω στο θέμα σχετικά με την ανάπτυξη και προβολή των Ελληνικών λουτροπόλεων που ήταν μια μεγάλη αποτυχία.
 • Και το ερώτημα είναι  ότι δεν ξέρουμε αν  θα συνεχιστή  η  ιδία πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα αν και στο Υπουργείο Τουρισμού  έχουμε άλλους  Υπουργούς και από την Θεσσαλονίκη έχουμε την Υφυπουργό Τουρισμού την κυρία Ράπτη που μάλλον θα έχει και αυτήν την αρμοδιότητα.
 • Προσπαθήσαμε στις πρόσφατες εκλογές   μπας και αλλάξει η κατάσταση αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν τα καταφέραμε μπας και αλλάξει  η πολίτη και στην δικό μας  τομέα που χρόνια αγωνιζόμαστε.
 • Σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας εμείς τόσα χρόνια ασχοληθήκαμε με αυτό το αντικείμενο σήμερα  όπως γνωρίζουμε  έχουμε 130 ιαματικές πηγές και από αυτές έχουν άδεια αναγνωρίσεις γύρω στις 85 με 90.
 • Το δικό μας μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε και πως θα συνεχίσουμε σε  αυτόν τον ωραίο αλλά δύσκολο αγώνα Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου που  πέρασαν αρκετά  χρόνια  και στο εξής είναι ένα ερώτημα αν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό  σε αυτόν τον τομέα άσχετα αν πετύχουμε η όχι …
 • Για μία ακόμη φορά προτείνω  όπως  εδώ και χρόνια  να έχουμε   μια  πρόταση ανάπτυξη και μάλιστα ευρωπαϊκών προδιαγραφών των Ελληνικών λουτροπόλεων και με τον( Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών πηγών)   που αφορά την υγεία την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίες και αυτός  ήταν και είναι ο στόχος του συλλόγου μας
 • Σήμερα μετά από τόσα χρόνια και τόσες κυβερνήσεις που πέρασαν μπορούμε να πούμε ότι αυτό που περπάτησε είναι ως προς την αναγνώριση  των ιαματικών πηγών .
 • Επίσης  γίνεται μια  προσπάθεια σε  όλη την Ελλάδα με  δήμους και Περιφέρειες και της Κυβέρνησης  με το νόμο (Ελληνικές ιαματικές πήγες Α.Ε. ότι οι ιαματικές πηγές να μη δοθούν στην (Τοπική Αυτοδιοίκηση)  αλλά να δοθούν και  να αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα κάτι που κάνουν σχεδόν όλοι οι δήμοι που στην επικρατεί τους έχουν ιαματικές πήγες κόντρα στην δική μας θέση ότι τα λουτρά ανήκουν και αξιοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως αυτές στα λουτρά ΠΑΖΑΡ του δήμου Αλμωπίας και τα Λουτρά Αγίας Παρασκευής στην Χαλκιδική του δήμου Κασσάνδρας κλπ
 • Θέλω να συνεχίσω και να πω ότι προσωπικά σαν  Πρόεδρος αυτού του  φορέα (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ )έκανα και κάναμε  ότι μπορούσαμε  να γίνει κάτι σε αυτόν τον τομέα που λέγεται ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού αλλά και άλλους τομείς όπως είναι η θέρμανση χώρων θερμοκήπια και λοιπά.
 • Εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος διότι αν σήμερα σε πολλές Λουτροπόλεις που λειτουργούν και εργάζονται χιλιάδες συνάνθρωποί μας και   διάφορα αλλά επαγγέλματα αυτό το θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία.
 • Το χειρότερο που δεν μπορέσαμε ήταν να μην  έχουμε επαφή με φορείς με  αυτό  που θάλαμε ήταν  η συμπεριφορά των δημάρχων όπου και  αν πήγαμε.
 • Και αυτό άφορα  διότι περισσότεροι είναι στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας που έχουν μια δική τους άποψη  και όχι αυτός που τυχόν Θα θέλαμε εμείς.
 • Και θέλω να κλείσω να δώσω το λόγο σε όλους εσάς αν θέλετε να πείτε κάτι ότι αν  θα συνεχίσουμε αυτόν τον ωραίο αλλά δύσκολο αγώνα αν και εσείς το επιθυμείτε. Επίσης προτείνω  να προσπαθήσουμε να φέρουμε και άλλους συνανθρώπους μας στον Δ.Σ.  του συλλόγου και να τους πείσουμε να προσφέρουμε κάτι και αυτή αν έχουνε χρόνο όπως και να δημιουργηθούμε και  αλλά παραρτήματα όπου έχουν στην περιοχή τους ιαματικές πήγες όπου ήμερα έχουμε στα Ριζώματα του δήμου Τρικαίων –συνεργάτες στα Καμένα Βούρλα και στην Κύθνο, αλλά και στην Λαμία παλαιοτέρα.
 • Θέλω επίσης να τονίσω ότι αρκετά μέλη του Δ.Σ. στις δημοτικές και περιφερικές εκλογές που θα είναι υποψήφιοι  εμείς  θα προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν να τους βοηθήσουμε μπας και από αυτές τις θέσεις βοηθήσουν   καλύτερα το θεραπευτικό τουρισμό εκτός από τα τοπικά δικά τους προβλήματα όπως τα λουτρά Θέρμης κλπ .
 • Μέχρι τώρα έχουμε τρεις υποψηφιότητα ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου μας θα είναι υποψήφιος στον δήμο Θέρμης Αχιλλέας Μεταλούλης στον συνδυασμός του Θεόδωρου Παπαδόπουλο.
 • Με τον Στέλιο Αγγελούδη  στον δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιος στο 4ο διαμέρισμα ο Νίκος Κωτσόπουλος υπευθύνως επαφής με όλους τους φορείς με τον σύλλογο μας και πρώην Γενικός  Γραμματέας.
 • Στην Περιφέρεια Κεντρικής  Μακεδονίας  με την Χρήστο Παπαστεργίου πιθανών να είναι υποψήφιος ο Θανάσης Τσικουρίκας υπεύθυνος δημοσίων σχάσεων του συλλόγου μας .
Επίσης πανελλαδικά να δούμε και ποιοι θα είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι  που στην επικαρπίας έχουν ιαματικής πήγες  που θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε για την εκλογή τους εφόσον σκέφτονται και αυτοί όπως σκεφτόμαστε και εμείς για την ανάπτυξη την δίκη τους ιαματική πηγή και όχι μεγάλα λόγια. Αυτά τα λίγα με αυτό το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι μια μικρή εισαγωγή για την παραπέρα συζήτηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.